用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 崇真小學暨幼稚園(幼稚園部) 大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4 ...
樓主: mamamui
go

大埔道崇真06年K2 & K3 小朋友家長,入來啦! - Part 4 [複製鏈接]

Re:大埔道崇真06年K2&K3小朋友家長, 入來啦!-Part 4

講開操作式數學, 今次阿囝評估都提過數學邏輯比較好, 不知同操作數學有否關係, 加上logico都有數學訓練, 所以雙管齊下, 可能有少許幫助.

不過我都想問, 如造句比較弱, 有什麼方法可幫他們呢 ? 用字咭 ?

我想問你們小朋友昨天”快樂故事”課程上完, 有無要求家長問番小朋友故事的結局是什麼 ? 有無人可講到我知..

Re:大埔道崇真06年K2&K3小朋友家長, 入來啦!-Part 4

君媽>>我女初時造句都比較弱....都係睇多D 書...同佢睇手冊每星期造句O個D 字咋..字咭造句都好好呀!!奶粉廣告都有提....   
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

醒目開學勳章

一家三口 > 你都好快返到屋企喎, 咁快可以又online

一家三口 寫道:
conniebaby219 > 再次唔該晒!

5 C 咁客氣啦~~~ :wink:

囡囡昨天的新手冊, 用意係比小朋友熟悉小一要自己寫手冊.其實本手冊好簡單, 只係要小朋友寫多d字啫.

其實係一家四口子

得意媽 寫道:
一家三口 > 你都好快返到屋企喎, 咁快可以又online

得意媽> 食飽午飯添!
其實係一家四口子

醒目開學勳章

一家三口 > 我都食飽飽, 重想zzz tim   

你可以係msn post 相, 直接copy 條link 就可以post 係bk 架喇

RE:操作式數學
我想問即係你地會買黎, 自己教小朋友??
係邊買??? 幾錢呢??
jeff的4圖形推理唔係好好, 我都想諗辦法幫下佢.

一家三口,
明天會否回學校做義工煮野食呀? 我聽日去整薄撐呀。不過未整過, 唔知好唔好食添。

silvia_ng 寫道:
一家三口,
明天會否回學校做義工煮野食呀? 我聽日去整薄撐呀。不過未整過, 唔知好唔好食添。

我可能係同妳一組呀! 黃太話我個組係整"薄x" ( sorry, 唔記得左), 類似蔥油餅的食物呀. 明天見.   
其實係一家四口子

CCheng >> 中文科.

eg : 今天學"郵差"這兩個字, "郵差"要寫好似6次(又唔記得), 因為呢兩日做工作紙. 跟住學校會教一句句子, eg : 郵差工作忙. 呢句句子要寫4次. 最後要用"郵差"這兩個做句子.只須一句. so easy.
其實係一家四口子

一家三口,
嘩卡卡, 係我啦..........今日都浸左d蝦米, 切好左d九菜, 聽日大把野羅返學校呢..........
不過唔識整, 唔知個咪得唔得呢..........

silvia_ng 寫道:
一家三口,
嘩卡卡, 係我啦..........今日都浸左d蝦米, 切好左d九菜, 聽日大把野羅返學校呢..........
不過唔識整, 唔知個咪得唔得呢..........

唔係喎!黃太話妳識整, 我只係企響度食就得. (因為我係冇飯主婦黎架).   
其實係一家四口子

得意媽 寫道:
一家三口 > 我都食飽飽, 重想zzz tim   

你可以係msn post 相, 直接copy 條link 就可以post 係bk 架喇

得意媽 > 入到msn個website, 就想走人, d字細到差d睇唔到.  
其實係一家四口子

醒目開學勳章

一家三口,
唔係呀, 呢個薄撐我真係未整過, 我只係識整下水餃呀, 蠔餅呀果d家常小菜。所以我都係第一次整咋。
如果你想post想, 你可以去www.imagestation.com, 開個login, upload左相上去之後, copy佢個內容入面既網址, 咁post返係樹就得。
我呢次幫你post出黎先。

silvia_ng & 得意媽 > thanks a lot!

我囡囡寫d字係咪好醜陋呢!
其實係一家四口子

silvia_ng >> 攪唔惦. 請再指教.
其實係一家四口子

各位崇真的家長們好!
本人的女孩今年5歲,在樂基幼稚園(九龍塘)就讀K2,原本讀得很開心,但剛接到通知,下一學年將會在九龍塘消失(祥情可看那邊的討論區),今次來是想請問一下各家長對崇真的評語,想問問主流班的英語及普通話程度如何?每日有多少時間是外語時間?因小女現就讀的是國際班,我怕會轉變很大.
現在很謗惶應否轉校,若要適應新還境又要到小学面試,加上我九月要生bb,真是.........!!!!
懇請各家長多給予意見,謝謝
‹ 上一主題|下一主題