用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保祿幼兒園 報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! ...
樓主: max1116
go

報咗09年St. Paul Day Nursery 的, 入嚟傾吓啦 ! [複製鏈接]

原帖由 babe725 於 09-5-10 21:39 發表
我諗如果你哋未收到信嘅應該多數會收acceptance letter. 因為我囡囡昨日已經收到reject letter. 好失望,好唔開心,雖然有d預咗唔得,但有得in,總有d期望.....

係埋waiting信? 我地無得in 都係waiting信!

我個女因為返緊全日班,我係接放學辛苦啲啫。
不過,我馱呢胎(星期五照到係囡)都重得好快,已經重左7KG(17W),醫生想開口話我架啦!
我諗下次見佢,會由S碼褲進軍去M碼啦,呵呵!
個肚真係好大啊!

原帖由 max1116 於 09-5-9 21:59 發表
JJ, Coffeecake
真係要聽我嘅忠告 : 自己一定要休息多d, 我都明白有時間都會留返同個大女玩, 爭取多d親子時間, 我同你地一樣, 放工就第一時間返屋企陪個女, 假期就更加忙, 攪到自己無乜休息時間, 操勞得緊要, 令到第 ...

即係今年有得IN都有機會WAITING。。。

原帖由 jjtseung 於 09-5-11 08:04 發表

係埋waiting信? 我地無得in 都係waiting信!

我over the weekend都有諗緊,會唔會MAX星期一會失踪左,去左生仔?(因為佢提過15號無動靜就要入院,咁10號生都唔過份啊!)

MAX,生左記住上黎報喜!!

原帖由 jjtseung 於 09-5-10 21:22 發表

穿水就即刻搭taxi去醫院啦... 放心啦, 唔係個個咁快生到出來... 你老公幾時返HK?

湊B的野見招拆招... 唔顧慮得太多... 話晒都應該有6磅, 唔輕ge! 我朋友ge BB出世5磅幾, 滿月10磅ㄚ!

SPN就只好等... ...

原帖由 jjtseung 於 09-5-10 21:22 發表

穿水就即刻搭taxi去醫院啦... 放心啦, 唔係個個咁快生到出來... 你老公幾時返HK?

湊B的野見招拆招... 唔顧慮得太多... 話晒都應該有6磅, 唔輕ge! 我朋友ge BB出世5磅幾, 滿月10磅ㄚ!

SPN就只好等... ...

如果真係要等到星期五開刀的話, 佢就會星期四晚返香港
JJ, 你都講得啱嘅, 呢d真係等上天安排

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-11 09:22 發表
我over the weekend都有諗緊,會唔會MAX星期一會失踪左,去左生仔?(因為佢提過15號無動靜就要入院,咁10號生都唔過份啊!)

MAX,生左記住上黎報喜!!

...

coffeecake, 我依家仲係屋企呀, 未有任何動靜, 不過亞b呢2日郁得好厲害, 攪到成個人都彈起

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-11 09:17 發表
不過,我馱呢胎(星期五照到係囡)都重得好快,已經重左7KG(17W),醫生想開口話我架啦!
個肚真係好大啊!

...

重得快應該係好事, 點解醫生會話你 ??
我由day 1開始到依家總共重咗26磅, 醫生話好標準喎
上星期五最後一次覆診, 亞b大約6磅10, 不過醫生check到我胎盤前咗些少, 到時可能會流好多血

原帖由 Snoopywy 於 09-5-10 21:35 發表
嘻,遲來的媽咪節快樂 !

呀囡日日6點起身,我就黎屎....我發覺泵奶個半個鐘,先係叫做休息下....

你依家仲係"貨源充足"真係好叻呀, 我餵咗3個半月就無貨了

原帖由 elmolly 於 09-5-10 15:39 發表

max,

你有動靜未? 我個friend原本22號due, 7號已經生左lu, 尋日出埋院

唉 ~~ 我都想快d攪掂, 如果唔係醫生話亞b較輕磅, 我就已經一早"前0後10", 拿拿林開刀喇 ! 因為真係好辛苦, 周身骨痛, 又抽筋, 又失眠, 又唔使如似依家咁提心吊膽,  ......

原帖由 babe725 於 09-5-10 23:59 發表
cwb。
佢perform得okay, 自己玩玩具,又同interviewer say hi and bye,又飛吻,又同interviewer講話自己乖,overall我覺我唔錯.....
一開始,當個interviewer睇完份form,佢就話我個囡個樣唔似咁細,又同我哋講bb咁細返學好易 ...

依家淨返我同ramuza仲未收到消息咋

醫生話我本身重得快啊!阿B既標準SIZE咋!
我上一胎重左25KG,佢怕我今次又係咁囉!我而家先16-17W已經重左7KG,如果要KEEP住佢地所謂既標準重量,我豈不是未來半年只可以重3-4KG?我估無可能囉!!

原帖由 max1116 於 09-5-11 11:23 發表

上星期五最後一次覆診, 亞b大約6磅10, 不過醫生check到我胎盤前咗些少, 到時可能會流好多血 ...

人地話就生既話BB既活動量會少啲喎??咁你阿B係唔係未READY呀??

原帖由 max1116 於 09-5-11 11:18 發表

coffeecake, 我依家仲係屋企呀, 未有任何動靜, 不過亞b呢2日郁得好厲害, 攪到成個人都彈起

coffeecake
總之唔好埋咁多, 想食就食, 生一個開心bb

但係第一胎生完要修身果黃金3個月都幾大壓力架!我99上星期先笑我上一次坐月果陣長期放把軟尺同個磅響廁所!!

原帖由 max1116 於 09-5-11 12:31 發表
coffeecake
總之唔好埋咁多, 想食就食, 生一個開心bb

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-11 09:17 發表
個肚真係好大啊!

...

我岩岩6個月多d, 今日度, 個肚有40'啦!

原帖由 max1116 於 09-5-11 11:23 發表
上星期五最後一次覆診, 亞b大約6磅10, 不過醫生check到我胎盤前咗些少, 到時可能會流好多血 ...

咁... 安全些就開刀啦!
6磅10, 好OKㄚ!

原帖由 max1116 於 09-5-11 11:28 發表
你依家仲係"貨源充足"真係好叻呀, 我餵咗3個半月就無貨了

我餵到5個幾月, 都多到塞... 希望今胎唔好再試乳腺炎的滋味!

講起肚圍,我都有度,而家31”左右。。。都唔知我啲肉係重響邊。。。我大脾同手臂係肥左少少,但都係著緊S碼大肚褲啫(重要係超貼身款,表面睇唔出係大肚褲果啲款)。。。但PAT PAT真係大左,成3吋!可能盆骨鬆左,好快就比個B撐大左。。
JJ,你而家著連身裙多定係褲多?

原帖由 jjtseung 於 09-5-11 12:38 發表

我岩岩6個月多d, 今日度, 個肚有40'啦!

原帖由 CoffeeCake 於 09-5-11 11:44 發表
醫生話我本身重得快啊!阿B既標準SIZE咋!
我上一胎重左25KG,佢怕我今次又係咁囉!我而家先16-17W已經重左7KG,如果要KEEP住佢地所謂既標準重量,我豈不是未來半年只可以重3-4KG?我估無可能囉!!

...

我都係... 睇怕下次見醫生都會話我架啦!

係呢coffee, 知道仔定女未? 係邊度照結構?

講開胎盤,我上星期檢查果陣醫生話升番上去啦!所以我可以少擔心一樣野嚕!
MAX,你醫生有無建議你開刀(因為胎盤問題)?

原帖由 jjtseung 於 09-5-11 12:41 發表

咁... 安全些就開刀啦!
6磅10, 好OKㄚ!
‹ 上一主題|下一主題