用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

原文章由 edea 於 08-1-12 10:07 發表

辛苦了! 很期待!

期待新通告.

回覆 #1959 中天英 的文章

中兄:

校方有無透露過,之前政府派人嚟學校做評估既大既內容呀?

另外,呀仔話佢地既欖球隊遲d要出外比賽,你地仔女參加果隊又洗唔洗呀?

請問讀邊間幼稚園較容易入到優才?

My son accepted by kv and soka kindergarden. I know the interview performance is also a critical factor.

Hi, dabby,

直資學校倣既<<全面評估>>, 會從四個方面入手, 包括,

1) Management and Organisation
2) Learning and Teaching
3) Student Support and School Ethos
4) Student Performance

陳校長話己收到口頭報告, 話各方面表現優異; 眞正既書面報告(好似語有二十幾頁咁長), 就要等多兩~三個月先至有。

校長話收到書面報告後, 會每個學生都派一份既; 當然, 大家上教統局個網頁都download倒既。
原文章由 dabbycheung 於 08-1-12 18:32 發表
中兄:

另外,呀仔話佢地既欖球隊遲d要出外比賽,你地仔女參加果隊又洗唔洗呀?

dabby,

大仔試左上幾堂攬球, 都幾鐘意; 不過因為同其他活動撞期, 而家冇玩啦, 可能要過左新年, 有時間先再玩。

令郎响邊度打攬球啊?  係咪九龍灣?  聽講每年都有幾次全港性比賽既, 比賽係以年齡分组, 例如U14, 係14歲以下咁。

原文章由 dabbycheung 於 08-1-12 18:32 發表
中兄:

小一中文默書

岩岩發現唔見左大仔張中文默書考試範圍, 有冇人可以幫忙fax一份比我??

都冇一定話讀邊間幼稚园較容易入既, 基本上唔同類型既幼稚园都有机會; 我見過有讀屋村幼稚园入左, 又有讀國際幼稚园既, 都冇一定。

不過一般比小朋友讀活動型、開放式幼稚园既家長, 會比較喜歡優才; 而讀得傳统型、課程深既幼稚园, 就比較少報優才。

原文章由 rayvonne 於 08-1-14 15:59 發表
請問讀邊間幼稚園較容易入到優才?

My son accepted by kv and soka kindergarden. I know the interview performance is also a critical factor.

回覆 #1964 中天英 的文章

中天英:

唔該晒!

呀仔話政府派人嚟評估果個禮拜,都有去睇佢地上中文,英文同音樂堂,所以我都好心急想知道個評估結果。

回覆 #1965 中天英 的文章

中天英:

呀仔係響學校個Sport Friday度參加左欖球班,係學校請出面D教練返嚟教。佢地唔知算唔算屬於西貢隊呢?

明天我將影印本在學校交比你大仔吧!

原文章由 中天英 於 08-1-15 00:07 發表
岩岩發現唔見左大仔張中文默書考試範圍, 有冇人可以幫忙fax一份比我??

AFSL,

Thank you very much.

原文章由 AFSL2007 於 08-1-15 23:03 發表

咁可能要睇吓個教練屬于邊個會囉。

原文章由 dabbycheung 於 08-1-15 08:54 發表
中天英:

呀仔係響學校個Sport Friday度參加左欖球班,係學校請出面D教練返嚟教。佢地唔知算唔算屬於西貢隊呢?

原文章由 AFSL2007 於 08-1-15 23:03 發表

AFSL

Oh, you replied while I am scanning it to images

中兄

I have sent the images of 中文默書考試範圍 to you by email. Pls check.

恭喜軍生. 有無人知GT開校以來有無一門三傑呢?

回覆 #1974 印第安公主 的文章

印第安公主:

軍B出左世?

原文章由 dabbycheung 於 08-1-16 10:10 發表
印第安公主:

軍B出左世?

岩岩準備出相.

呢張係產房入面影咖, 3.15Kg, 母子平安, 多謝關心.

原文章由 印第安公主 於 08-1-16 09:56 發表
恭喜軍生. [img]http://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_21.gifhttp://smileys.smileycentral.com/cat/36/36_1_21.gif[/img]有無人知GT開校以來有無一門三傑呢? ...

中天英一早就一門三傑啦.  大女二仔三仔.  不過三個都讀優才就可能........

[ 本文章最後由 軍魁星 於 08-1-16 10:18 編輯 ]

回覆 #1976 軍魁星 的文章

軍兄:

恭喜!恭喜!

睇落似你多D,好仔樣呀!

中天英的千金好似唔係GT師姐喎.有錯請指證.

吉祥三寶都係3個小朋友啦. 我係指全部都係GT學生啊.

原文章由 軍魁星 於 08-1-16 10:16 發表
中天英一早就一門三傑啦.  大女二仔三仔.  

[ 本文章最後由 印第安公主 於 08-1-16 10:21 編輯 ]

小軍仔好白淨, 應該唔駛照燈啦. 條眼線咁長,又係一個大眼仔黎.

原文章由 軍魁星 於 08-1-16 10:14 發表
岩岩準備出相.

呢張係產房入面影咖, 3.15Kg, 母子平安, 多謝關心.

‹ 上一主題|下一主題