用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 Hello, Dr.T speaking...
樓主: Dr.T
go

Hello, Dr.T speaking... [複製鏈接]

Re: Hello, Dr.T speaking...

收到

gigi2 寫道:
DR. T,

PLEASE CHECK PM!

THANK YOU!
物理治療師返而叫我問醫生,而且佢答我既答案好"穩陣",就係[keep住做治療先,睇

Dr. T
你好!我的女兒今年7歲,是發展遲緩.早前睇了一個兒科醫生,經過尿液化驗後,指出她是水銀超出標準.
有些問題想向你請教.
1. 有些人話這些測試不可靠,而且普通一個小孩是不應該會水銀超標.不知有何意見?
2. 兒科醫生開了"DMSA" & "DMAE"給女兒服用,不知道有否副作用及是否恰當?
謝謝!

似乎現存最全面的測試都做了...真的沒有甚麼未曾做的... :cry:

你所指的"...忽略左d低能性既可能..."何解?麻煩講多少少...

babymaggieleung 寫道:
...我怕囡囡既醫生忽略左d低能性既可能呀!...

你所提及的應該是Chelation Therapy(螯合治療),現時主流會認為這是另類療法而且對此成見頗深,雖然絕大部分進行此療法的醫生都是深信此方法的功效.

詳情可參考此文章->>螯合治療--內裡有提及你說的兩隻"藥"

對所有另類療法,我的看法都是如對身體無害,不妨一試,但不可以因此而減少正常的教育協助.

Roo 寫道:
Dr. T
你好!我的女兒今年7歲,是發展遲緩.早前睇了一個兒科醫生,經過尿液化驗後,指出她是水銀超出標準.
有些問題想向你請教.
1. 有些人話這些測試不可靠,而且普通一個小孩是不應該會水銀超標.不知有何意見?
2. 兒科醫生開了"DMSA" & "DMAE"給女兒服用,不知道有否副作用及是否恰當?
謝謝!

Re: 各位給Dr.T的pm

Dr•T你好!
想請問你一些關於孩子的行為!我家女兒今年六歲了!覺得她有些專注力不足的情況!但現在好一些了!因為我有帶孩子去上相關的課程所以近來好一些了!但我又發現另一個問題了孩子常會咬手指或是用手指去碰一些東西來嚐!有時會拿垃圾咬!要不就會咬牆腳!他是不是有問題阿!還是哪裡有問題?真是令我擔心不已!這些問題都是當她覺得無聊時會去做囉!但我真的不明白阿!請賜教謝謝你!
愛是恆久忍耐又有恩慈!
所以帶著我們的忍耐恩慈去對待孩子吧!

hi Dr.T,
例如會唔會係脊骨神經有問題,鈣質不足,身體內含過量重金屬(係我睇時事追擊睇睹有位媽咪既小朋友的個答同我囡囡d情況好料似),問過醫生,佢話可能性唔高,但係我覺得唔高並唔代表冇可以性!
依囡囡身邊既人觀察,都覺得佢係條腰既位置有問題,物理治療師都係話佢條腰"掙d",但又唔知掙d乜
我問過係咪因為我自己天生腰骨最低有一折骨係裂開(生唔埋).所以個女咁,佢地又話我由陀住bb一路cheak都生都冇問題,唔關事!又話我陀左bb兩三星期到照過x光並冇影響bb,
定係會唔會有可能係亞囡d潛能潛伏左係腦裡面,因為某d因素而刺激唔睹佢釋放而影響左佢"支撐身體"里d動作呢
我都唔知自己講緊乜,希望你明我想表達d乜

Dr.T:
我囡囡3歲半, 每一次發燒都會抽搐, 但平常就正常.  醫生話有d小朋友會咁, 希望大大下會好d.  但又有人同我講可能小朋友身體內水銀含量過高,想問下
1. 點解小朋友會水銀含量高呢?(有咩因素會導致水銀含量高呢?)
2. 水銀含量高是否會導致佢發燒抽搐呢? 我囡囡有食開DHA(魚油丸), 會否有關呢?
謝謝你呀!!!

Hi Dr.T, 我想請教下你, 先謝謝 !
我有個朋友囡囡現係一直資小學讀小二, 好乖的但好瘦, 只有3x磅, 佢媽咪現在才懷疑她有閱讀障礙, 考試成讀只有十幾分. 那囡囡說完全睇唔明試題, 上堂聽完全唔明又唔知點解在發夢. 但平時問佢又答到喎! 現在學校又話去到小二學校不能做轉介(因要小一時上報教育署), 叫我個fd 自己搵幫手, 後來她去健康院, 就獲轉介排期至11月才有做 check. 搵協康會, 做評估亦唔平, 要幾仟元的.

1. 請問那裡有平d及快d 做評估 ?
2. 囡囡太瘦, 健康院說她是100人裡最瘦的3個人之一. 會吾是營養不足, 而不能專心呢?
3. 她讀直資小學是只用普通話及英語上堂, 需唔需要轉校呢?
click比小朋友睇-->親子音樂導賞 - 彼德與狼維維:new born 7.38lbs;6/OCT/07 33lbs 哥哥 : 6/OCT 55lbs

如果是一些十分低可能性的因素,又真的很難在一般的測試中驗出來...我想現時可以做的都是維持現有的訓練,希望在其中或多或少找到協助小朋友的方法.

babymaggieleung 寫道:
...可能性唔高,但係我覺得唔高並唔代表冇可以性!

你所提及的應該是Chelation Therapy(螯合治療),不是所有醫生會接納這個理論...

相信這個原因(重金屬過高)引致各種疾病的醫生會認為過份進食深海魚類也會導致這個情況,至於魚油丸嘛,一般的生產商會註明成份,通常都會強調不含重金屬的.

Mei 寫道:
1. 點解小朋友會水銀含量高呢?(有咩因素會導致水銀含量高呢?)
2. 水銀含量高是否會導致佢發燒抽搐呢? 我囡囡有食開DHA(魚油丸), 會否有關呢?

1.協康等非牟利/半私人機構,由於沒有租金負擔,應該已是比較便宜.如果唔嫌棄由未畢業的學生進行測試的話,可找兩間大學的教育或臨床心理學碩士生作測試(他們的導師會監督過程及副簽有關報告),他們會按家庭收入收費,不敢講會平幾多,詳情應可在網上找到,這個題目n頁前也提過...

2. 重量只是健康的其中一個指標,肥瘦與專注關係不大...

3. 在未了解孩子的問題所在前,一動不如一靜.

LOOLOO 寫道:
1. 請問那裡有平d及快d 做評估 ?
2. 囡囡太瘦, 健康院說她是100人裡最瘦的3個人之一. 會吾是營養不足, 而不能專心呢?
3. 她讀直資小學是只用普通話及英語上堂, 需唔需要轉校呢?

Thanks Dr. T.
不過想多口問一句, 咩野叫做Chelation Therapy(螯合治療)呀?

仲有呀, 我記得你以前張大頭相係小王子架, 點解會轉左架?(我知你好忙,呢個問題唔得閒可以唔答架, 我八卦下炸!)

thanks Dr.T,
而家張想幾型

就是排毒囉(重金屬)...其實你copy & paste"螯合治療"在網上搜尋器已可以找到很多詳盡的解釋.

個公仔轉咗好耐過噃...

...咩野叫做Chelation Therapy(螯合治療)呀?...以前張大頭相係小王子架, 點解會轉左架?...

Dr. T 你好
大囡依家已經讀緊中四, 但仍然對身邊任何一件事物都好好奇
有d比較簡單d既問題, 佢可以自己上網睇書搵資料解決
(細個已經係咁)
但係佢依家學既野越來越多.. 成日同我講依家學既野唔夠深入, 唔夠多唔夠闊
又成日有好多問題問老師, 搞到老師都覺得佢煩
成日打電話黎投訴, 話我個女有問題. 個腦轉得太快
又話呢個年紀點會仲問咁多問題
叫我帶佢去睇下精神科醫生..
(但佢係班中成績平平.. 有1科更是考全班尾幾)
佢成日夜晚唔訓覺.. 話覺得屣時間, 不如做下其他野仲好
小學時已探討人既生同死. 搞到成日都要見社工

我囡係唔係真係咁有問題?洗唔洗去睇下精神科?

另外, 佢係課外活動既vice-chairlady,但佢成日同我講話個chairlady唔掂, 做野手法唔夠靈活.成日要囡囡教返佢應點做野 但果位同學係一位o係領導才能方面資優既姐姐
請問點樣界定一位小朋友係唔係資優同埋點樣分佢係邊一方面資優?

thanks a lot

Dr. T 你好,
我想問下你意見,我個仔宜家5歲,3歲半係大口環測試過,話佢好好,語言有5歲半,羅輯思考有5歲,,但係佢依兩年上堂常常自己遊魂,去到D活動project堂先活哂,成績冇問題、評估一百分,學嘢同記嘢都非常好,但係生活上無論獎或訓都不可以令佢做快D。食反慢,行路慢,落車慢,咁點上小學?點做香港人?應該去評估嗎?

心急kitty
[img align=left]http://www.imagestation.com/picture/sraid124/pc8cd38426a2b9c43ddb759c6a85e9005/f80dbb2f.jpg.orig.jpg[/img]

心急人kitty,
請恕我直言,聽落你囝囝真係唔覺有甚麼問題,我覺得佢就算遊魂或樣樣慢必,反正冇影響成績或其他人,都話要去評估既話,咁難怪有需要既人要排期咁耐     
∼面對不一定最難受 ∼許多事情的答案不是只有一個 ∼所以我們永遠有路可以走 ∼你能找個理由難過 ∼也一定能找到不難過的理由

Dr. T

小兒25個月, 今年8月會入學讀N1.  我一向都係返工, 囝囝由EE 照顧, EE 對囝囝好好, 囝囝都好跟佢.  但囝囝一向最跟都係我, 可能同我一直餵人奶有關.  EE 係我阿嫂的姐姐, 所以我地是非常之放心的.

囝囝最近好似識蝦人咁, 好鐘意搵我, 尤其係要零食時, 同埋又會向我扭要東西.  出街時, 如果只係EE 同佢出, 囝囝會肯自已行, 去超市又唔會扭買野, 但同我佢就會扭抱, 又扭買野.  

我想問, 我是否要小D 同囝囝一 齊, 避免佢扭計呢?

在8月入學時, 學校起初是要大人陪同的一段時間的, 我想問下, 我是否應自已同佢去或是叫EE 陪好些呢?  

似乎轉數快及是否資優不是主要的問題,但在不市適當的時候窮追猛打,令到周圍的人不勝其煩,就可能是問題所在.

而家重有無見社工?

tmlklstkjtrl 寫道:
...大囡依家已經讀緊中四, 但仍然對身邊任何一件事物都好好奇...呢個年紀點會仲問咁多問題...我囡係唔係真係咁有問題?洗唔洗去睇下精神科?...請問點樣界定一位小朋友係唔係資優同埋點樣分佢係邊一方面資優?
‹ 上一主題|下一主題