用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 ...
樓主: 布甸仔媽媽
go

仔女經 << Part 35>> 之 334 白老鼠延續篇 [複製鏈接]

醒目開學勳章

DEAR2B:

偉哥mou左成日返黎,心情好似好左的...你知吾知,我今日的心情就係佢姑姐,吾通我姑姐,吾係咁邪係馬~

偉哥今日釣到4條幾兩重的黃立,另加一隻賴
尿蝦,一條瘦瘦長長的我吾記得叫乜魚,佢話留聽晚學你hb咁整喎...

佢友人今日食白果

betty

原帖由 bettylam 於 10-1-24 19:58 發表
DEAR2B:

偉哥mou左成日返黎,心情好似好左的...你知吾知,我今日的心情就係佢姑姐,吾通我姑姐,吾係咁邪係馬~

偉哥今日釣到4條幾兩重的黃立,另加一隻賴
尿蝦,一條瘦瘦長長的我吾記得叫乜魚,佢話留聽晚學你hb咁整喎... ...

Dear Betty

基本上我不迷信,不過可以理解您心裡肯定會有戚戚然的感覺,記住好多事情,冥冥中都早有定論 ..... 聽晚記得上黎報告幾條魚有幾好食呀

醒目開學勳章

嘩~all:

婆媳果邊有單案件簡直睇到我牙關打震 ,真係好難想像有的咁架飽讀詩書的老師 ,真係教育革 恥辱

仲攪左好多新會員撐場

下半旗致哀的betty上

醒目開學勳章

dear 2b:

我先頭有幾想同偉哥講,以後外出食野,吾好再預呀女,但講吾出口~

點知,食飽晚飯後.我要黎同偉哥傾呢單野,呀女一聽到,即刻開門講,你又係樹做喇叭筒呀!

跟住我將成件事如盤托出,呀女,我一路講,佢一路博,偉哥扯火,一掍應佢,你無大無細無規矩,媽咪講緊野,幾時到你插同應咀,你的野我完全知道晒.

偉哥仲講中晒我心事話,總之以後吾好再預佢外出食野.

當然,我地做人呀媽,點解吾up出黎,係始終吾想一家人吾齊人係飯枱啦!

不過真係要黎個忍心同大懲罰先得

原帖由 bettylam 於 10-1-24 23:06 發表
dear 2b:

我先頭有幾想同偉哥講,以後外出食野,吾好再預呀女,但講吾出口~

點知,食飽晚飯後.我要黎同偉哥傾呢單野,呀女一聽到,即刻開門講,你又係樹做喇叭桶呀!

跟住我將成件事如盤托出,呀女,我一路講,佢一路博,偉哥 ...

Dear Betty

對唔住,我接受唔到咁樣同父母講野既細路 ......

原帖由 bettylam 於 10-1-24 22:57 發表
嘩~all:

婆媳果邊有單案件簡直睇到我牙關打震 ,真係好難想像有的咁架飽讀詩書的老師 ,真係教育革 恥辱 :igiveu ...

Dear Betty

所以佢一出 post,已經俾人狂插

Dear Betty

唔好話我細路仔脾氣,如果我俾您盒蝴蝶酥未食曬,我唔想您再俾阿女食

醒目開學勳章

dear 2b

睇完你寫,吾係覺得你好細路,係覺得你好攪笑

查實做佢父母好辛苦,我每日同佢戰鬥,教導佢,吾好呢樣,吾好果樣,邊樣野做得吾岩.

果日同朋友食飯,傾開,我心態係教同攪佢吾掂,將來出黎做事比人教囉~

原來吾係,而家的呀頭話,我地係吾會幫人教仔女,片你二次都無改善,吾岩即炒.

我覺得好有道理,正

betty

醒目開學勳章

講留我呢二日係店舖遇到的奇景~

一.)尋日係街市,見新鮮出爐蛋撻,咁我咪排住隊買啦!
忽然之間,見到一個鄉里,即國內人士,應該似黎左幾年,係我側近閃入,好心急好似好趕時間咁,講野好快同笑笑口向個賣蛋撻個呀姐講~

比呢個酥皮我,嘩~好彩,得番一個酥皮,仲係熱辣辣.

咁我仲已以為佢識果個呀姐,咪諗住,由得佢啦!

點知個呀姐用個盒裝比我時,佢望住我話,個酥皮你吾要架啦!你係要曲奇皮呀馬,你吾要酥皮,咁點解吾比我先呀!

我未出聲,個呀姐已經應佢,呀姐,買野要排隊架馬,呢位太太吾要,咁我都要裝埋比佢先到你架馬.

咁個鄉里仲應咀,咁而家陣呢位太太吾要呀馬,咁咪就係我架囉~ 佢真係一的都吾意識到佢尖隊不特止,仲要大大聲聲好似好岩咁,拎左個蛋撻仲好不滿咁up左句吾知乜話...

之後我同個呀姐講,如果我要左果個酥皮,一定比佢鬧到p媽k.

心諗如果個呀姐吾係想盡快打發佢走,而吾裝比我先,我都吾知有幾想同個呀姐講,應該裝比我先到佢,吾好寵壞呢的人,係街市橫行霸道.

betty

醒目開學勳章

個案二.)

今日係桌x睇緊化妝品之際,後面傳來b呢啪啦聲,原來係個女sales,的態度有少許似陂緊脾氣咁,拎住個盤係樹將一枝枝插係的格仔的吾同牌子唇彩,咋咋聲掉晒落個盤樹..

見到另一個sales問佢,你係樹做乜野,佢答,我想用布用布抺乾淨的格仔囉,個sales好心話比佢知,你咁樣好難抺得乾淨架,咁多咁細的格仔....

只見佢態度好吾好咁應佢,點會抺吾到啫,我慢慢逐格逐格抺囉~我已經感覺到好有火藥味.

個sales見佢咁無禮,仲係好有禮貌同佢講話,況且你咁樣,的吾同品牌架唇彩,一.會比你掉同撞花晒,二.你攪到成堆亂晒,一陣有排拾啊!

佢一輪咀應,抺吾淨,我咪拎入去沖水後抺番乾淨佢囉.期間,我見另一個sales已經係樹單眼對呢個好心的sales,示意佢吾好理佢啦!

個sales一路仲up,點會花啫,亂左牌子,我一陣等個格乾左會拾番佢架啦!總之懶係大條道理,覺得人地係樹啄住佢,踐踏人家一番好同心意...

結果果個sales仲係好心態,最last一句,係,你知吾知你咁樣做,會阻住晒做生意架...

係我走之前仲聽到佢又應,我點會阻住做生意啫,有幾阻啫,我真係吾覺得咁樣阻住做生意喎~~~

查實我身為客戶之一,感覺真係阻,同佢吾應該係呢的時間做呢的野

早晨 !
[img align=right]http://xs511.xs.to/xs511/07021/dance009d23t.gif[/img]

原帖由 bettylam 於 10-1-25 00:08 發表
個案二.)

今日係桌x睇緊化妝品之際,後面傳來b呢啪啦聲,原來係個女sales,的態度有少許似陂緊脾氣咁,拎住個盤係樹將一枝枝插係的格仔的吾同牌子唇彩,咋咋聲掉晒落個盤樹..

見到另一個sales問佢,你係樹做乜野,佢答,我 ...

Dear Betty

尋晚搞到咁夜都未訓 ?

呢位 sales 姐姐脾性有 D 次您位千金 好在佢將來都應該唔會做 sales

原帖由 正46 於 10-1-25 08:37 發表
早晨 !

好野,46 兄返左黎

快 D 講呢幾日去左邊度 hea

原帖由 bettylam 於 10-1-24 23:48 發表
講留我呢二日係店舖遇到的奇景~

一.)尋日係街市,見新鮮出爐蛋撻,咁我咪排住隊買啦!
忽然之間,見到一個鄉里,即國內人士,應該似黎左幾年,係我側近閃入,好心急好似好趕時間咁,講野好快同笑笑口向個賣蛋撻個呀姐講~

比 ...

Dear Betty

我唔係想標籤國內同胞,都唔肯定係咪佢地既原因,但近年確實多左好多唔文明既香港人 .........

醒目開學勳章

DEAR 2B&ALL:

早晨呀!

Dear Betty

我唔係想標籤國內同胞,都唔肯定係咪佢地既原因,但近年確實多左好多唔文明既香港人 ......... >>我都好有同感~

betty

醒目開學勳章

呢幾日吾見左sf,吾知係咪比我的嘻皮笑臉嚇走左

醒目開學勳章

係呀! 2b:
呢位 sales 姐姐脾性有 D 次您位千金 好在佢將來都應該唔會做 sales >>我都係咁話,今早講番呢的野時,偉哥第一時間講,乜咁似呀女你番版,佢即刻話你地乜野人地吾好野,都話我似佢 我好野又吾見你地洋出去,

我話因為你無乜好野比人講

betty

原帖由 bettylam 於 10-1-25 09:01 發表
呢幾日吾見左sf,吾知係咪比我的嘻皮笑臉嚇走左

Dear Betty

咁早 ?聞到 46 兄陣 chui 呀

stitchfriends 應該係難得小朋友考完試所以放假去左玩到唔得閒上黎囉 (純屬推測

原帖由 bettylam 於 10-1-25 09:04 發表
係呀! 2b:
呢位 sales 姐姐脾性有 D 次您位千金 好在佢將來都應該唔會做 sales >>我都係咁話,今早講番呢的野時,偉哥第一時間講,乜咁似呀女你番版,佢即刻話你地乜野人地吾好野,都話我 ...

Dear Betty

睇黎都好難領到阿女醒覺囉

大家早晨好~~~
‹ 上一主題|下一主題