用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才書院家長分享站--Part 3
樓主: 軍魁星
go

優才書院家長分享站--Part 3 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Happy New Year!

王國長老

今曰個個小朋友都著得好厚呀, 因為好凍

1A班好乖呀,以為佢地放完假,返到去一定掛住傾計,但我真係估錯,個個乖乖地出去交功課, 然則埋位坐好, 真係好乖!:loveliness:

原文章由 edea 於 08-1-2 12:47 發表
今曰個個小朋友都著得好厚呀, 因為好凍

1A班好乖呀,以為佢地放完假,返到去一定掛住傾計,但我真係估錯,個個乖乖地出去交功課, 然則埋位坐好, 真係好乖!:loveliness: ...

阿仔昨晚盡訓前話我知, 話聽日可以返學, 好開心, 開心過放假, 不過如果無功課做就會更加開心.

王國長老

原文章由 軍魁星 於 08-1-2 18:52 發表

阿仔昨晚盡訓前話我知, 話聽日可以返學, 好開心, 開心過放假, 不過如果無功課做就會更加開心.

軍仔真乖:)
小墨魚仲想繼續放假

今日有小朋友著長羽絨褸(唔係學校果件)返學, 有好多個戴頸巾(小墨魚都係), 有手襪仔...小墨魚入面仲有件棉襖背心打底 望落肥左成個size, 好似個波仔脹卜卜.

快d暖番就好啦.

早年學校同家長開會後決定14c便可以穿學生的禦寒衣物回校,我以前的母校要天文台公佈市區10c先可以著,不過如果市區10c,個處都會低2-3度. 我仲記得上運動堂時要帶運動衫返學換,天寒地凍的日子又唔可以著其他衫,就唯有成套運動衫(冬天的運動褲都係著短褲的)著係校服裙入面,上運動堂只將出面條裙和恤衫除低.

原文章由 edea 於 08-1-2 23:59 發表

軍仔真乖:)
小墨魚仲想繼續放假

今日有小朋友著長羽絨褸(唔係學校果件)返學, 有好多個戴頸巾(小墨魚都係), 有手襪仔...小墨魚入面仲有件棉襖背心打底 望落肥左成個size, 好似個波仔脹卜卜.

快d暖番就好 ...

政府今年新嘗試,健康服務檢查同牙科保健一樣由學校出車去,方便家長唔駛請假. 如果行得通以後就不用家長陪同.

這個安排幾好噃,多謝資料提供!

原文章由 印第安公主 於 08-1-3 09:44 發表
政府今年新嘗試,健康服務檢查同牙科保健一樣由學校出車去,方便家長唔駛請假. 如果行得通以後就不用家長陪同.

王國長老

原文章由 印第安公主 於 08-1-3 08:42 發表
早年學校同家長開會後決定14c便可以穿學生的禦寒衣物回校,我以前的母校要天文台公佈市區10c先可以著,不過如果市區10c,個處都會低2-3度. 我仲記得上運動堂時要帶運動衫返學換,天寒地凍的日子 ...

唔該晒,我係擔心要著裙既日子又遇著好凍都唔知點算, 呢幾日咁岩著運動服, 有長褲都好d.

咁低過14我決定俾運動服佢著lu.

王國長老

小墨魚畫左幅畫, 我好鍾意,用左黎左頭相,你地睇唔睇得出係邊個?

幅畫好靚噃!不過自問估野甚差,睇唔出係邊個

原文章由 edea 於 08-1-3 21:32 發表
小墨魚畫左幅畫, 我好鍾意,用左黎左頭相,你地睇唔睇得出係邊個?

原文章由 edea 於 08-1-3 21:32 發表

edea,
小墨魚幅畫很可愛. 很面善 ... Kipper?

王國長老

原文章由 beesbees 於 08-1-4 00:51 發表

edea,
小墨魚幅畫很可愛. 很面善 ... Kipper?

beesbees估岩左

囡囡有睇開呢個系列既故事書, 其實本來因為有個同事送俾我,佢囡囡上左中學,呢d書唔睇,我同小墨魚講過之後,佢就好鍾意, 我地去圖書館都會借呢個系列 仲有囡囡好鍾意既 Mr. and Mrs. 系列 (Mr. Rude, Mr. Grumpy..)

幅圖好細,其實Kipper手握住一條Magic Key

原文章由 edea 於 08-1-4 12:55 發表

beesbees估岩左

囡囡有睇開呢個系列既故事書, 其實本來因為有個同事送俾我,佢囡囡上左中學,呢d書唔睇,我同小墨魚講過之後,佢就好鍾意, 我地去圖書館都會借呢個系列 仲有囡囡好鍾意既 Mr. and ...

剛剛囝囝響我隔離佢就話"Mami呢個咪係Kipper!!!"

王國長老

原文章由 Bluecat 於 08-1-5 22:25 發表

剛剛囝囝響我隔離佢就話"Mami呢個咪係Kipper!!!"

yeah!:D

很久没有上bk原來呢到都咁靜

遲來的祝福
祝大家新年快樂!身體健康!

剛剛派的下學期教科書價目表,
G1-3都係$7XX至$8XX,
不過越大越平,G4 $5XX, G5 $4XX, G6 $3XX.
係咪高年班會用更多學校自制教材呢
(G4-6 唔駛買英文書-POP UP).

仲有一個禮拜就考試嘍, 各位開始同小朋友温習未?

岩岩開完PTA會返屋企; PTA籌備緊好多活動比家長同小朋友參加, 希望各位多多支持。

王國長老

原文章由 中天英 於 08-1-12 00:25 發表
岩岩開完PTA會返屋企; PTA籌備緊好多活動比家長同小朋友參加, 希望各位多多支持。

辛苦了! 很期待!
‹ 上一主題|下一主題