用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 嘉湖德怡家長入黎part 2
樓主: 臣媽
go

嘉湖德怡家長入黎part 2 [複製鏈接]

原文章由 蘇蘇 於 07-8-23 09:21 發表
臣媽...臣爸有內傷...都唔知咪係又關你事 lor

乜野意思先:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

呵呵呵 ~~~ 心照喇 ~~~ 何需我多講呢 ~~~

原文章由 臣媽 於 07-8-23 20:13 硐表

乜野意思先:tongue: :tongue: :tongue: :tongue:  
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

喂...呢輪你地去晒邊呀, 做乜咁靜呀!!! 有毛有翼都要得閒返來坐下同食餐飯先得格
http://hk.myblog.yahoo.com/darwin-elywn

各位靚媽,

1] 你地知不知之前元朗劇院畢業禮的相片幾時有得買?
2] 你地有冇幫小朋友報學校的課外活動?
      我就幫OWEN報了小蜜蜂同埋交通安全隊.
本來仲想報埋珠算班, 但一來學校比出面貴成倍, 二來帶OWEN返學校比較遠, 所以最終放棄

Lusanna,

之前學校咪問我地訂唔訂 VCD, D 相係咪燒埋係裡邊的? 如果係咁應該唔會再登記再買喎, 不過呢一點都係我估 jer, 所以要問下人先知 lu. 陽媽有訂喎, 唔知陽媽收左貨未呢!!! 陽媽陽媽..收到未?

小蜜蜂和交通安全隊好多人就例牌多數都會入紙, 不過要抽簽同埋就算好彩的話兩樣都中, 學校希望公平 d 人人有份參與, 都會只揀一樣比小朋友, .  栢軒就舊年抽中交安, 所以今年唔洗再抽, 繼續可以參加, 至於細佬都有入紙抽小蜜蜂和交通安全隊, 希望都是但中一樣啦. 睇下細佬哥哥會唔會有機會同 owen 一齊先 ~~

原文章由 lusanna 於 07-8-28 16:24 硐表
各位靚媽,

1] 你地知不知之前元朗劇院畢業禮的相片幾時有得買?
2] 你地有冇幫小朋友報學校的課外活動?
      我就幫OWEN報了小蜜蜂同埋交通安全隊.
本來仲想報埋珠算班, 但一來學校比出面貴成倍, 二來帶OWEN返學校 ...

UK 的媽咪 ~~

有無留意係行事曆在 9 月 2~8 那一個 week 有一個活動叫 " 小一入學家長會(待定)", 現在仲未有資料, 不過可以今個星期五先派都未定, 不知是什麼內容呢 ~~

其實唔知有無姊妹答我, UK 既 tomy 媽同 mei 都唔見左好耐, 梓鈴媽呢輪都好似無乜上來.

今天打給學校, 話下星期有得晒相

小蜜蜂和交通安全隊, 我比較喜歡小蜜蜂, 希望owen同柏一齊都抽中

原文章由 蘇蘇 於 07-8-29 08:52 硐表
Lusanna,

之前學校咪問我地訂唔訂 VCD, D 相係咪燒埋係裡邊的? 如果係咁應該唔會再登記再買喎, 不過呢一點都係我估 jer, 所以要問下人先知 lu. 陽媽有訂喎, 唔知陽媽收左貨未呢!!! 陽媽陽媽..收到未?

小蜜蜂和交通 ...

哦..原來有得晒 ~~

唔知係咪哥哥係交通安全隊關係, 所以栢熙成日都話要參加交安架, 仲有好多時都係企拎個個 d 交安帽, 手套, 繩黎著和帶. 不過我就唔係好想佢成日都跟住哥哥, 所以我都想佢抽到小蜜蜂多 d, 點都好呀, 抽到邊樣都值得開心!!

原文章由 lusanna 於 07-8-29 17:25 硐表
今天打給學校, 話下星期有得晒相

小蜜蜂和交通安全隊, 我比較喜歡小蜜蜂, 希望owen同柏熙一齊都抽中

Lusanna, 呢輪係咪小左出 trip 呀, 咁咪好 lor, 可以陪多 d Owen.

蘇蘇,

呢排公司無特別事又無甚麼大變動, 故很少出TRIP, 算起來已七個月沒出去了. 不過年底實要上上海一次的

. 我直頭想唔晒做,全職揍仔啦! 自己揍對小朋友比較好

原文章由 蘇蘇 於 07-8-30 08:48 硐表
Lusanna, 呢輪係咪小左出 trip 呀, 咁咪好 lor, 可以陪多 d Owen.

點解唔想細佬跟阿哥啊? 你驚佢不獨立?
佢咁細個不跟阿哥就會跟阿媽或者揍佢的人, 阿哥都係小朋友, 同埋阿哥玩不是更好嗎?
OWEN都淨係可以跟住婆婆和工人, 我都很想佢和其它小朋友一齊玩, 最衰我們住得遠, 否則佢地兩個可以一齊玩

原文章由 蘇蘇 於 07-8-30 08:47 硐表
哦..原來有得晒 ~~

唔知係咪哥哥係交通安全隊關係, 所以栢熙成日都話要參加交安架, 仲有好多時都係企拎個個 d 交安帽, 手套, 繩黎著和帶. 不過我就唔係好想佢成日都跟住哥哥, 所以我都想佢抽到小蜜蜂多 d, 點都好呀 ...

係細佬 nc 果陣...呀哥真係十足十一個大哥哥咁睇住細佬, 總之同細佬一齊的時間就拖住細佬, 搭住佢, 睇住佢, 上至主任下至嬸嬸都知, 知哥哥好照顧細佬, 連老師都同哥哥講唔洗咁照顧細佬

前幾日才跟主任傾過計, 知細佬進步了很多, 哥哥無返學都唔會好似以前咁影响到佢情緒.  細佬在家以外很是依賴哥哥, 好似 nc 班見黎見去都係那班同學仔, 上創意班, 畫班, 普通話班, 合唱團都有哥哥陪住, 佢地兩個係一對好伴, 兩兄弟互相照顧係好事, 但有 d 位我覺得可以比機會細佬自己獨立一下, 可以自己一個面對下唔同人都好呀, 唔想佢個心諗住乜事都有哥哥"磅" 住嘛.  

原文章由 lusanna 於 07-8-30 12:28 硐表
點解唔想細佬跟阿哥啊? 你驚佢不獨立?
佢咁細個不跟阿哥就會跟阿媽或者揍佢的人, 阿哥都係小朋友, 同埋阿哥玩不是更好嗎?
我OWEN都淨係可以跟住婆婆和工人, 我都很想佢和其它小朋友一齊玩, 最衰我們住得遠, 否則佢地 ...

佢地兩兄弟真係好啦, 兄弟姊姊的作用就是這樣, 一齊成長一齊亙相扶持, 就算將來成長後都仲可以亙相幫助, 這樣是非常重要的
我地做父母的真係睇不了佢地咁耐, 但係做兄弟就真係可以在未來的日子里亙相照應

你不用擔心細佬依賴阿哥, 大大下佢有自己的朋友,有自已的興趣就唔會老是跟著阿哥, 就好似我們做父母的, 現在佢地還小會痴住你, 等佢大了, 你想佢地跟著你都難!
好似我和我細佬幼時甘,佢甚麼事都找家姐我, 但現在佢大了, 一樣在外國單獨生活得好好

不過你也說得對, 可以盡量給機會細佬自己活動, 不用樣樣都靠阿哥, 俾佢地各自參加不同的課外活動, 起碼唔洗細佬的興趣受阿哥的影響.

原文章由 蘇蘇 於 07-8-30 13:33 硐表
係細佬 nc 果陣...呀哥真係十足十一個大哥哥咁睇住細佬, 總之同細佬一齊的時間就拖住細佬, 搭住佢, 睇住佢, 上至主任下至嬸嬸都知, 知哥哥好照顧細佬, 連老師都同哥哥講唔洗咁照顧細佬

前幾日才跟主任傾 ...

入泥打個招呼先, 事關呢幾日成日入唔到泥

今朝揍臣臣返學時見到TOM媽, 佢話好忙喎, 我冇同佢傾幾多, 因為佢有另一個朋友一齊

阿蘇, 好彩有阿lusanna 陪你傾吓, 唔洗你自言自語
GOD is our refuge and strength, an ever-present help in trouble. [Psalms 46:1]

阿蘇, 鈴媽,
琴日玩得開心嗎? 唉....我琴日又係食到唔似人形, 今朝瞓唔着, 148喇

做乜我D 娛樂全部都係食食食食.....

原文章由 蘇蘇 於 07-8-30 08:47 硐表
哦..原來有得晒 ~~

唔知係咪哥哥係交通安全隊關係, 所以栢熙成日都話要參加交安架, 仲有好多時都係企拎個個 d 交安帽, 手套, 繩黎著和帶. 不過我就唔係好想佢成日都跟住哥哥, 所以我都想佢抽到小蜜蜂多 d, 點都好呀 ...

阿蘇,
我交咗小蜜蜂同埋交安, 希望得啦, 其他野就照舊....乜都冇報

唉....昨天激 c 我.....

同兩個返合唱團...細佬肚痛, 我陪佢入去坐一陣, 差唔多開始, 呀哥又眼濕濕咁走埋黎我到, 終於...人地全部新舊同學都坐係小朋友位唱歌仔玩遊戲, 係我兩個仔係到摟計, 醜 c 人.

跟住到哥哥返拳班, 唉...又係咁.......人人上堂佢就痴住我, 我軟硬都用晒..都係咁, 真係好嬲

佢地呢樣野真係令我覺得好煩好唔開心, 好似細佬上個月係戲院表演, 採排已喊, 到正式果陣出到場都末開始又喊, 黎緊哥哥會係深圳參加武術比賽, 我都唔咁奢望, 唔好話輸贏問題, 到時都唔知會唔會又痴住我唔肯出場, 係...就真係激死我.

原文章由 lusanna 於 07-8-31 15:35 硐表
佢地兩兄弟真係好啦, 兄弟姊姊的作用就是這樣, 一齊成長一齊亙相扶持, 就算將來成長後都仲可以亙相幫助, 這樣是非常重要的
我地做父母的真係睇不了佢地咁耐, 但係做兄弟就真係可以在未來的日子里亙相照應

你不用擔 ...

怪唔得知唔見左你啦...無奶油架嘛, 你點捨得離我而去呢 ~~

原文章由 臣媽 於 07-8-31 23:29 硐表
入泥打個招呼先, 事關呢幾日成日入唔到泥

今朝揍臣臣返學時見到TOM媽, 佢話好忙喎, 我冇同佢傾幾多, 因為佢有另一個朋友一齊

阿蘇, 好彩有阿lusanna 陪你傾吓, 唔洗你自言自語 ...

更係開心啦...梓鈴, 栢軒和栢熙..佢地

我同梓鈴媽當然都開心, 又可以 dad 下八下, 又食下受司咁..正添啦, 栢軒仲話下次星期六放學唔搭校車, 要我同梓鈴 + 梓鈴媽去接佢, 要番一模一樣的上星期六程序喎 ~~ 真係識計數!!

原文章由 臣媽 於 07-9-2 08:21 硐表
阿蘇, 鈴媽,
琴日玩得開心嗎? 唉....我琴日又係食到唔似人形, 今朝瞓唔着, 148喇

148 ~~ 哈..乜你想同我拋離咁多個身位呀, 不過呢樣我唔追你喇, 你放心, 開心, 去跑, 你唔好等我喇

原文章由 臣媽 於 07-9-2 08:21 硐表
阿蘇, 鈴媽,

‹ 上一主題|下一主題