用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 宏福幼稚園 2005年出世或~宏福幼兒園媽咪~(PART II)歡迎新朋友加入 ...
樓主: 626mama
go

2005年出世或~宏福幼兒園媽咪~(PART II)歡迎新朋友加入 [複製鏈接]

希望05,

18/6學校個家長日, 係k1返宏福花園個邊先有份參加,
如青怡個邊就無, 18號 7:30 -- 8:30 p.m., 係荃灣
大會堂。

原文章由 希望05 於 08-6-11 10:57 發表
天藍

依幾日成日見你地留言說有關家長日d野.
請問係邊一日架?因為學校都沒有人通知我o既???
唔知關唔關孝孝成日放病假事呢?
孝孝剛剛才一個星期沒有返學. ...

其實個“煜”字發聲係“旭”“yuk”,同個“浩”字發聲完全唔同,所以我都唔知點解校務處會攪錯,所以子聰確實係識“文煜”,因為佢都有係我面前提起子聰

原文章由 希望05 於 08-6-10 16:25 發表
我諗諗下呢~原來依間學校N1班有兩個林文”浩”或”煜”
咁樣講,咁其實子聰識咯個”文浩”,又未必會係你個仔”文煜”
好攪笑... ...

ElainAiolia,
囝囝K1會轉去宏福幼稚園讀上午班,唔知到時會唔會繼續同子聰同班呢?

原文章由 ElainAiolia 於 08-6-11 00:32 發表
pcdogxx,
雖然遲D,但都要講一句:

生日快樂 、青春常駐

好在天藍心水清,提o下o者,如果唔係,又唔記得o左o忝

siuBmama,
唔使客氣la,幫你小朋友剪髮果個就係老板娘,我自己同個仔通常會揾一個 ...

[ 本文章最後由 fionlaw 於 08-6-11 13:20 編輯 ]

孝孝mammy,
俾人改d名真係好老土ga,不過個名又跟佢一世,所以又唔改得唔夾佢。雖然個師父俾咗6個名我,但係其他個d真係好嚇人,如“達明”“廣耀”“煒華”“煥生”...(仲有一個唔記得),最後我哋揀咗“文煜”,好彩呢個名我哋都幾鍾意。

原文章由 希望05 於 08-6-11 10:33 發表
626mama,ElainAiolia

我係大約上個月左右交學卷比Miss Wai架.因我當時剛剛收到學卷,所以我咪打電話去問Miss Wai要點樣處理.Miss Wai說遲小小會出通告叫d家長交學卷証明書,佢叫我可以交左比佢保管先,所以我咪交左先.

我諗 ...

各位,
我擒晚去左天藍介紹果間舖頭買左圍裙喇~
我買左綠色既keorbe俾匡匡~

天藍,
唔該晒~

退學信我有呀! 因之前宏福都要我寫,我都係bk裡抄人,睇下岩唔岩洗...

退

學生姓名 : xxx
           : xxx

校長,
您好!本人的女兒xxxxxxx日獲貴校取錄,但因同時間獲得另一間離家較近的學校取錄,為了方便孩子的上下學,我們最後選取了這間學校。特發此信,通知取消學位,以便貴校可以盡早安排其餘備取生入讀。

再一次多謝貴校給予我女兒機會。

祝 教安
xxx
家長
xxx
年x月x

各位媽咪:

你好,以下有幾條問題想你們幫手回答:
1.
校服穿什麼顏色鞋(包括運動服及禮儀服), 有少少顏色的波鞋可以嗎? (我知道返校後要換鞋。)

2.
如有學生生病回校上課, 學校會否通知家長接學生回家休息呢? 康復後上課是否要醫生証明才可返學?

3.     小朋友返學後是否經常要睇醫生? (囝囝平均一個月要睇兩次醫生。)

醫生証明--我係見到學校通告上提過要交

Thanks!

唔好客氣,有好野大家互通嘛....

原來妳搵過我,我電話放係袋有時聽唔到嚮,之後check番見有miss call會以為朋友禁錯,因我"A"字頭通常係通訊錄第一個,好多時會禁錯,我都慣,仲好呀~ 順便同我嗲下傾下計幾好呀~ 若果下次妳地禁錯唔洗唔好意思,唔好收線住,同我傾下先啦~ 嘻~~

我都唔知原來有分東邊西邊入口,咁個商場職員係咪教錯妳? 下次再去妳識唔識行? 果度租單車價錢唔係貴,我最鍾意佢近海環境,匡爸有時會同d同事去果度跑步架~

626mama,
軒爸聽日返去拆線,妳請假陪佢去,要俾d支持佢呀~ 希望個醫生/姑娘手勢好d,唔會整痛軒爸啦~

軒爸16號就要返工,叫佢行路、動作要慢d,記著自己有傷口,要護住先好呀~ 仲有呀! 中午食lunch唔好靜雞雞亂食野。

pcdogxx,
好耐唔見妳喇~ 係咪去左慶祝生日仲未happy完呢....

各位,
多謝你地記得我生日呀...  

係喎.. 尋日唔記得買返個蛋糕吹下添..  尋日我地去左海洋公園呀, 因為生日唔使錢嘛..  嘻嘻.. 不過我覺得海洋公園越黎越冇野玩...  如果唔係免費, 我真係唔會去呀..   要去都去迪迪尼啦...
唉..  渝爸幾衰呀.. 完全唔會教鈞渝同我講生日快樂.. 我要自己同鈞渝講話我生日呀, 你唱生日歌俾我聽啦..  點知佢話唔係媽咪生日呀, 係"蔡予恩"呀..(之前佢開生日會同學仔個名), 我解釋左幾耐佢先肯唱俾我聽呀..    搵佢黎教女真係屎得喇..   佢真係諗好似唔使教咁..  諗起真係嬲嬲地..

Hongmimi我真係羡慕你.  匡爸咁好心思俾下生日"驚喜"你.. 又會自己主動教匡匡野..  等你唔使咁粗心..   第時我真係唔知點死...

Snoopyhk,

先解答下你d問題先:
1. 禮儀服就要著白皮鞋, 運動服就要著白波鞋, 返到學校就換對白波鞋..   我諗如果返學果對有少少顏色唔太過份都應該ok既.. 因為都只係返學途中著..  返到去都換鞋咯.  所以學校裡面換果對最好係白色喇..

2. 會架..  我試過幾次咯..   明明返學乜事都冇, 返到去又流鼻水, 又發燒..   結果要工人拿拿聲接返佢返黎..   不過就唔使醫生証明先可以返學既..   但係起碼佢d鼻水咳好返得七七八八先囉..
我真係冇留意過佢話要醫生證明喎.. 會唔會係d咩嚴重病先要呀?

3. 唔知係咪返全日, 更加容易病..  病都我都覺得煩..  之前未返學真係少好多..  無計啦.. 返到去成班小朋友, 真係易傳染好多..

pcdogxx,
無辦法啦!我讀得書少乜都唔識,匡爸唔親自操刀都唔得~ :;pppp:

不過我都要付出架~ 就係自從匡匡出世後匡爸將匡匡放左係生命中既第一位,掟左我落呀二唔係佢邊得咁緊張呀~  

乜渝爸唔教鈞渝野咩? 又唔似呀~ 係咪妳嫌教得唔夠? 妳唔好嬲啦~ 生日開開心心嘛~

[ 本文章最後由 hongmimi 於 08-6-11 14:35 編輯 ]

Pcdogxx,

係咪海洋公園以家有d地方裝修, 所以有d
整緊引致無乜野玩, 定係點? 因上年我去過都
ok, 起碼有d動物(熊貓)同魚魚睇下, 反而disneyland
去多幾次我覺得開始悶, 都係同公仔影下相, 玩下d
小朋友遊戲, 不過,, 仔仔鍾意無辦法, 以家做人媽
咪一切以仔女為先, 仔仔鍾意就等於我鍾意, 都會同
佢去玩, 昊爸公司每年都有二張海洋公園免費入場
票比佢地, 到年尾先到期, 今年我地都未入去玩, 要搵
日好天先入去, 但聽你話唔好玩, 未去已經有d失望。
渝爸唔教鈞渝唱生日歌比你聽, 我地下次教鈞渝,
你唔掩難聽下次見面我叫昊藍同埋鈞渝一齊補唱高歌
一曲生日歌比你聽補數, 鈞渝仲細好多野未明, 到佢
d就會主動同你唱生日歌, 同你慶祝o! 你唔好
唔開心, 生日一定最緊要開開心心。

Hongmimi,

你唔使咁客氣唔該我, 大家係朋友有好野等係要介紹比
大家~
我唔好意思就真昨晚你打比我我聽唔到電話響, 因入
手洗間, 之後昊爸話我電話響個先打番比你, 如我早d
打比你你唔洗搵個間鋪搵得咁辛苦。
匡匡買到合心水既圍群仔就好啦!
我諗應該唔係咁, 應該係你生匡匡後放匡匡第一位,
將匡爸放第二位就真, 因你生日匡爸對你咁好又比驚喜你,
匡爸唔會將你放係次位, 無你點會有匡匡, 所以我感覺匡
爸始終心底裹你都係佢既No. 1
原文章由 hongmimi 於 08-6-11 14:31 發表
pcdogxx,
無辦法啦!我讀得書少乜都唔識,匡爸唔親自操刀都唔得~ :;pppp:

不過我都要付出架~ 就係自從匡匡出世後匡爸將匡匡放左係生命中既第一位,掟左我落呀二唔係佢邊得咁緊張呀~  

乜渝爸唔教鈞渝野 ...

嘩...咁多留言,有排追。

Hongmimi,
你封信岩晒Elaine用..  不過如果我地易家讀梗要唔讀唔知要點寫呢..   我諗你未入學都要寫退學信, 我地更加要寫啦..

果日功夫班取消左.. 如果佢補返下一個星期我地就麻煩喇. 因為駁住落就上塗鴉班..  一定撞晒...

希望05,
你好, 鈞渝都係讀梗全日班架..  N1 Rabbit班, 不過下午都係 Ms. Priscilla 負責架..   

N1都就黎完喇, 你先黎報到既.. 嘻嘻.. 應該早d上黎傾下吖嘛..  我地呢度有3個都唔會讀宏福喇..  到時我地呢個topic要改名架喇.. 嘻嘻....   

Fionlaw,
鈞渝都係搵人改..  唔記得俾左幾多個我揀咯.. 其他果d嚇人到揀唔落手..  好彩都有呢個算ok咋... 如果唔係俾左成千蚊, 唔揀又好似好肉赤咁..  

626mama,
軒爸冇事出院喇..  真係好喇.. 好彩趕得切慶祝父親節者..  叫軒軒乖d唔好整親爹地個傷口呀..

一見到份功課又攪到我好頭痕喇..  哈哈..   好彩19號先交者..  襯呢個星期快d攪掂佢先..  放左幾日假好攰..  唔係好想做...

開頭我見佢11點幾就變返黃雨, 仲以為有得上堂添.. 點知打黎話取消...   不過都好彩果日鈞渝都病病地..  3點佢都仲瞓梗覺...
不過唔知幾時會補堂呢.. 如果補多一堂係最尾就麻煩喇...

原來你細個都咁易扁桃線發炎架.. 咁之後你係咪戎口呀?

[ 本文章最後由 pcdogxx 於 08-6-11 15:47 編輯 ]

天藍,
你咁快去左沙灘玩喇..  我都想帶鈞渝去遊水,  唉.. 不過到我得閒既時候佢又落雨..  真係衰..

尋日帶鈞渝去海洋公園..   成碌木咁.. 睇咩都冇反應.. 真係激死..  都唔知佢鍾唔鍾意既..   淨係每次返到屋企睇返video就鬼殺咁嘈...  兒童王國果邊有一半變左做地盤..  係吊車望落去簡直覺得唔似係一個樂園囉..   所以咁樣覺得有d失望卦..
不過可能上年先去完所以又覺得冇乜新意所以覺得悶悶地啦..
我諗住等佢3歲前去一次迪士尼玩..  希望到時佢有d反應啦..

你今個星期去長隆邊到玩呀?   去預祝生日同埋父親節呀?  嘻嘻..
希望天公造美唔好落雨等你玩得開心d啦..

其實我唔鍾意佢係唔教佢野之嘛..  唔通下下等我返去教佢咩.. 返到去食完飯都8點.. 9點幾佢就要上床瞓咯..  到人地個個識晒.. 你又話佢蠢乜都唔識咩?  成日話教極佢都唔識,  你估教一次就識咁勁咩..   

pcdogxx,
吓! 妳真係問岩人,因我岩岩都寫左俾匡匡而家間幼兒園。事源學校最近有通告問我地留唔留位,其實若果唔讀係唔洗寫信,老師話只要係回條回覆就得,不過我想好頭好尾,順便多謝下老師校長,所以都係6月頭寫左俾佢地,妳地參考下。不過妳地都未必要寫信既,問下老師先囉~

致:XXX園/幼稚園

XXX校長:

退學通知書

兒XXX,就讀貴校XX;承蒙校長及老師們循循善誘的教導,實令小獲益良多。現因小需轉往其他幼稚園繼續升讀,故將於本年度完結後正式退學,特此通知。

在此,本人再次多謝 貴校過去對小悉心的教導。

謹祝
教安

XXX家長
XXXX年X月X日

[ 本文章最後由 hongmimi 於 08-6-11 16:17 編輯 ]

希望05
多謝妳的祝福。

天藍,
宏福家長日個日我多數都係一個人去,
我冇同軒爸講,初初以為未洗返工主。
有妳配我,我唔帶佢去喇(呵呵...)
好好好,我地一齊食完飯再去聽。
我地食咩好呢。我放6:00最怏搭地鐵,
6:15-20分到,妳都要自已行一陣。
軒軒近兩星期沒有回家,果然沒有回家
就沒有比我整到佢病。可能返學有帶口罩,
小左同學同同學之間傳染,冇咁易病。

fionlaw,
原來“煜”係讀“旭”音。又識多個字。
係呀,有同感,比人改名好多都好老士,
幫軒軒改名個人,比左好多個名比我簡,
我都係簡到兩個。超老士。
妳果D已經好過我果D好好多喇。

hongmimi,
咁快手,妳已經貫左喇,我都係要回家找找先,
我之前買果條,係黃色小熊維尼。
係呀,軒爸聽日返去拆線,我請假陪佢去拆,
我見佢有D擔心。我更係要陪佢去啦,唔識拆,
都可以比D信心佢,我都怕會好痛,
要拆成廿幾粒鐵"丁",唔知會唔會打止痛針呢。
我都希望個醫生/姑娘手勢好d,唔會整得咁痛。
軒爸而家都行得好慢,仲彎住條腰行,我叫佢行
直D,唔好學我口咁行,佢話唔係就住個傷口,而係
沙有上便有條膠紙貼住,拉住,令佢行唔直喎。
希望拆左線唔洗行成咁。
中午食lunch佢地都行幾遠出去食,我都有D怕佢趕住行,
同事醒唔起,唔會同佢行咁慢嫁嗎。佢應該自已會介到口,
我就反而難D。
妳話自從匡匡出世後匡爸將匡匡放左係生命中既第一位,
掟左妳落呀二冇咁緊張。我都好有同感呀。嗚嗚嗚......  

pcdogxx,
真係好彩,日日都落雨,妳生日就全日出太陽。

可能妳記得買個蛋糕吹,鈞渝見到蛋糕,
會自動唱生日歌。
海洋公園生日唔使錢仲未做完呀,一個比錢,
三個入去都好低,我舊年都係咁入過去。

希望05
多謝妳的祝福。

天藍,
宏福家長日個日我多數都係一個人去,
我冇同軒爸講,初初以為未洗返工主。
有妳配我,我唔帶佢去喇(呵呵...)
好好好,我地一齊食完飯再去聽。
我地食咩好呢。我放6:00最怏搭地鐵,
6:15-20分到,妳都要自已行一陣。
軒軒近兩星期沒有回家,果然沒有回家
就沒有比我整到佢病。可能返學有帶口罩,
小左同學同同學之間傳染,冇咁易病。

fionlaw,
原來“煜”係讀“旭”音。又識多個字。
係呀,有同感,比人改名好多都好老士,
幫軒軒改名個人,比左好多個名比我簡,
我都係簡到兩個。超老士。
妳果D已經好過我果D好好多喇。

hongmimi,
咁快手,妳已經貫左喇,我都係要回家找找先,
我之前買果條,係黃色小熊維尼。
係呀,軒爸聽日返去拆線,我請假陪佢去拆,
我見佢有D擔心。我更係要陪佢去啦,唔識拆,
都可以比D信心佢,我都怕會好痛,
要拆成廿幾粒鐵"丁",唔知會唔會打止痛針呢。
我都希望個醫生/姑娘手勢好d,唔會整得咁痛。
軒爸而家都行得好慢,仲彎住條腰行,我叫佢行
直D,唔好學我口咁行,佢話唔係就住個傷口,而係
沙有上便有條膠紙貼住,拉住,令佢行唔直喎。
希望拆左線唔洗行成咁。
中午食lunch佢地都行幾遠出去食,我都有D怕佢趕住行,
同事醒唔起,唔會同佢行咁慢嫁嗎。佢應該自已會介到口,
我就反而難D。
妳話自從匡匡出世後匡爸將匡匡放左係生命中既第一位,
掟左妳落呀二冇咁緊張。我都好有同感呀。嗚嗚嗚......  

pcdogxx,
真係好彩,日日都落雨,妳生日就全日出太陽。

可能妳記得買個蛋糕吹,鈞渝見到蛋糕,
會自動唱生日歌。
海洋公園生日唔使錢仲未做完呀,一個比錢,
三個入去都好低,我舊年都係咁入過去。

Hongmimi,

真係抵錫...       咁快就俾到我..  哈哈..

得閒打去問下如果唔讀使唔使寫信先..  唔該晒..

原文章由 hongmimi 於 08-6-11 16:15 發表
pcdogxx,
吓! 妳真係問岩人,因我岩岩都寫左俾匡匡而家間幼兒園。事源學校最近有通告問我地留唔留位,其實若果唔讀係唔洗寫信,老師話只要係回條回覆就得,不過我想好頭好尾,順便多謝下老師校長,所以都係6月頭寫左俾佢地,妳地參 ...
‹ 上一主題|下一主題