用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

唔駛客氣!

如果真係取捨唔到, 而時間上同金錢上都可以應付得到既話, 不妨畀小朋友上午返維記, 下午返蘇幼or調番轉...事關學校入面, 有好多小朋友都係上午返一間, 下午返一間啊! 不過又咁...大前提係要說服自己, 小朋友咁樣返法, 係一件樂事, 而唔係一件辛苦事!

原帖由 Vinell 於 09-5-4 17:42 發表
十月媽咪: 非常多謝你的詳盡回覆.這星期尾要註冊,好像很快.我基本上贊成去蘇幼, 有學券制又可學國語.我hb仲猶豫緊蘇幼定繼續留在維記.有時覺得香港的教育制度還真令當父母頭痛...再次多謝你們願意分享經驗.^^ ...

原帖由 十月媽咪 於 09-5-4 18:28 發表
唔駛客氣!

如果真係取捨唔到, 而時間上同金錢上都可以應付得到既話, 不妨畀小朋友上午返維記, 下午返蘇幼or調番轉...事關學校入面, 有好多小朋友都係上午返一間, 下午返一間啊! 不過又咁...大前提係要說服自己, 小 ...

真系好多謝謝十月媽咪詳盡嘅分析, (哈哈,希望你HB唔會介意,唔使擔心,我都系個媽咪),不過,我真系好開心可以系BK上認識你呀,請你以後多多指教啦!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

回覆 # 的文章

請問蘇浙啲校服如果唔系學校買,可以系邊到買呀?大概幾$?(女仔)

我女d校服, 係響北角馬寶道既校服商度買, 舖名係"成順發", 價錢同學校指定校服商清雅差唔多, 但個人覺得成順發既質地靚d...至於exactly幾多錢? 唔太記得了!

原帖由 venuscc 於 09-5-5 23:23 發表
請問蘇浙啲校服如果唔系學校買,可以系邊到買呀?大概幾$?(女仔)

如果版主可以系幼稚園一覽到開多個蘇浙幼稚園嘅TOPIC,咁會唔會方便好多呢?我見蘇浙啲TOP內容真系幾豐富,同埋最緊要系好多好好嘅家長會員都支持,SO,不如版主考慮下啦,唔使啲媽咪咁辛苦慢慢穩嘛!?

查實我都唔明點解蘇幼既TOPIC係要逐版搵餐C既...人地D幼稚園就鬼咁易搵, 係我地呢就...唉...幾日無人留言, 個TOPIC已經唔知去左邊樹喇, 激C!

原帖由 venuscc 於 09-5-6 08:49 發表
如果版主可以系幼稚園一覽到開多個蘇浙幼稚園嘅TOPIC,咁會唔會方便好多呢?我見蘇浙啲TOP內容真系幾豐富,同埋最緊要系好多好好嘅家長會員都支持,SO,不如版主考慮下啦,唔使啲媽咪咁辛苦慢慢穩嘛!? ...

版主大人,你聽到各位媽咪(爹哋)嘅聲音嗎?唔該你幫幫忙,UPDATE下個TOP啦!

原帖由 十月媽咪 於 09-5-6 14:14 發表
查實我都唔明點解蘇幼既TOPIC係要逐版搵餐C既...人地D幼稚園就鬼咁易搵, 係我地呢就...唉...幾日無人留言, 個TOPIC已經唔知去左邊樹喇, 激C!

係呀...我都贊成呀......

依度個版主好似係 Tammy, 佢好似冇上 BK 好耐 ...

原帖由 joeytcy 於 09-5-7 08:17 發表

係呀...我都贊成呀......

原本plan 下想係暑假去旅行...依家因豬流感跟住唔知會點....所以跟團ger想法暫時閣置lu.....

另星期一阿悠會請假.....因姑媽姑仗番大陸飲...本身我話早上我帶阿悠返學...不過姑媽佢地12點趕唔切接放學...無啦啦阿悠要做逃學威悠啦....

Hi 十月媽咪

Nice to meet you on the other day.  Hope you have recovered from the flu.  I was not in hong Kong for the past few days so just able to say hello to you guys now.

GIPW,

hihi, 你好呀, 原來真係你, 好開心你嗰日走唻同我相認呀!

原來你呢幾日都唔響香港呀, 我7/5-11/5都飛左去北京呀, 個女做左三日逃學威鳳! 你去左邊樹威威呀?!

悠媽,
阿悠逃學一日啫, ok啦, 我阿婷都逃左三日喇, 唔打緊啦! 係幼稚園至可以咁逃法咋, 小學真係唔敢啊!

原帖由 GIPW 於 09-5-8 01:35 發表
Hi 十月媽咪

Nice to meet you on the other day.  Hope you have recovered from the flu.  I was not in hong Kong for the past few days so just able to say hello to you guys now.

原帖由 十月媽咪 於 09-5-11 23:23 發表
GIPW,

hihi, 你好呀, 原來真係你, 好開心你嗰日走唻同我相認呀!

原來你呢幾日都唔響香港呀, 我7/5-11/5都飛左去北京呀, 個女做左三日逃學威鳳! 你去左邊樹威威呀?!

悠媽,
阿悠逃學一日啫, ok啦, 我阿婷都逃左三日 ...

我同事之前都去左北京...佢地去左國家訓練局...見到楊威, 李小鵬, 程菲, 郭晶晶tim.....聽到都興奮....

你去邊樹玩...跟團....我地原本都想係暑假去台灣或者日本.....不過之前聽到驚豬流感會係暑假前再發第二期...我地唸如果請晒假比晒團費去唔到好貴掃興...所以暫時睇下先....不過我地唸過去唔遠的話..到時無咩事就番大陸玩啦....

joeytcy,

我本來都諗住趁亞女k3完之前去一次旅行,你知啦!第時小一邊度敢請假去旅行,焗住俾旅行社 "湯",但而家整單豬流感,攪到都唔敢亂黎。

Cankan

原帖由 CanKan 於 09-5-12 13:56 發表
joeytcy,

我本來都諗住趁亞女k3完之前去一次旅行,你知啦!第時小一邊度敢請假去旅行,焗住俾旅行社 "湯",但而家整單豬流感,攪到都唔敢亂黎。

Cankan ...

對呀對呀...我都係甘唸呀.......不過如果有得飛...我地多數去台灣...因日本太貴啦.......呢排攪條腰...好容架呢......

原帖由 十月媽咪 於 09-5-11 23:23 發表
GIPW,

悠媽,
阿悠逃學一日啫, ok啦, 我阿婷都逃左三日 ...

we have a performance in Beijing , it is a group 朗誦.  Then we take 3 days to visit beijing including the great wall and the 頤和園 and etc.  It is very fun esp they are all travelling with a group of kids.  we also 左三日逃學威鳳.  Hope your daughter will have nice trip

KCS mama

Will you let your daughter study in KCS primary?  I am now thinking of letting her to study in KCS now, what is your thought?

原帖由 GIPW 於 09-5-13 08:27 發表
KCS mama

Will you let your daughter study in KCS primary?  I am now thinking of letting her to study in KCS now, what is your thought?

hihi

唔會lu....阿女暑假回來同我地住..(之前姑媽湊係香港住)依家將軍澳有間小學收左阿悠....所以kcs p.1.....no la...hehehe

回覆 1884# 十月媽咪 的文章

我想問有無"成順發"個詳細地址呀?

thanks

GIPW,

原來你同囡囡去左北京比賽, 成績如何?! 今次無聽到我FRIEND話帶個女去比賽添, 等得得閒問下佢先!

我女玩得好開心呀, 不過亦都行到好攰...好彩下午機回港, 返到屋企只係九點幾, 唔駛太夜瞓, 第二朝可以精神奕奕上學去!

原帖由 GIPW 於 09-5-13 08:26 發表

we have a performance in Beijing , it is a group 朗誦.  Then we take 3 days to visit beijing including the great wall and the 頤和園 and etc.  It is very fun esp they are all travelling with a group ...
‹ 上一主題|下一主題