用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) ...
樓主: See
go

07年入讀蘇淅的家長們得閒入來睇下(升K2啦!) [複製鏈接]

各位注意,請不要買定萬勝節的糖!因為老師們明天開會決定萬勝節的安排,或者唔比帶糖返學呀!
原帖由 chanbebe 於 08-10-6 09:58 發表
维他奶不是牛奶,是豆奶,放心wor.

学校应该无得饮牛奶.

只是平时食开只RITZ芝士饼要加倍小心,个别产地的有事.
明人不作暗事!

原帖由 See 於 08-10-14 21:22 發表
各位注意,請不要買定萬勝節的糖!因為老師們明天開會決定萬勝節的安排,或者唔比帶糖返學呀!

不用买了.

我十月份比阿仔带去开生日会的一盒嘉X朱古力手指饼被退回,阿仔话老师话吾比派.

都好既,家长可吾使担心学校监控不了学生的食物.

老师要求家长和子女读报并带一份剪报回校和其他学生"分享".--这是没有书面通知的,大家都带左未呀?

我仔無通知我,唔知洗唔洗呢?反而今個星期有親子功課,而家我列印緊圖片啦

原帖由 chanbebe 於 08-10-18 12:28 發表
老师要求家长和子女读报并带一份剪报回校和其他学生"分享".--这是没有书面通知的,大家都带左未呀?
明人不作暗事!

原帖由 See 於 08-10-18 17:46 發表
我仔無通知我,唔知洗唔洗呢?反而今個星期有親子功課,而家我列印緊圖片啦

哦!我净知道K2D和K2E要交剪报.

今星期我们都有亲子功课,我画功5好,所以简单地贴了个贴纸.

小兒讀緊K2D,想知道這裏有沒有K2D的家長可以傾吓呢?

chanbebe,

係咪講搵有斑點既小動物??

原來我仔仔同你仔仔都幾fd架喎....hehe

原帖由 chanbebe 於 08-10-18 21:17 發表

哦!我净知道K2D和K2E要交剪报.

今星期我们都有亲子功课,我画功5好,所以简单地贴了个贴纸.

原帖由 asman 於 08-10-23 13:26 發表
chanbebe,

係咪講搵有斑點既小動物??

原來我仔仔同你仔仔都幾fd架喎....hehe

系有斑點的小動物,我一早交左功課啦.

我阿仔都有話我知你仔仔系巨好朋友.

另外一提:
1.
明天學校去公園旅行,記得帶水壺和抹汗毛巾;

2.
阿仔話老師要求帶和媽媽的合照,今日老師已收左我張全家福啦.

巨地今日去公園寫生呀!
老師叫左3個義工家長一齊去幫手。

原帖由 chanbebe 於 08-10-23 19:12 發表

系有斑點的小動物,我一早交左功課啦.

我阿仔都有話我知你仔仔系巨好朋友.

另外一提:
1.
明天學校去公園旅行,記得帶水壺和抹汗毛巾;
2.
阿仔話老師要求帶和媽媽的合照,今日老師已收左我張全家福啦. ...

原帖由 wingtam 於 08-10-24 10:08 發表
巨地今日去公園寫生呀!
老師叫左3個義工家長一齊去幫手。

系呀?系米要去學校先可以體到巨地既作品呀?

阿仔今朝掛住去旅行,神早醒左坐客廳等返學,連叫巨去廁所大大都話5,驚校巴走左窩……放學搞到第一次系校巴睡著左,5識落車,最後少左一個落車,要嬸嬸去車尾拉巨出來……可能巨覺得好無面,好淤,一路行返屋企都發O的無厘頭脾氣......

.......後尾巨消左淡氣之後話我知巨參觀左消防船添!

舊年去香港公園有邀請所有家長親子一起去,是否今年無左呢個項目呢?

佢地玩得好開心咁,阿仔一返黎就講,我地今日去左爸爸之前帶我去果架假船度玩呀,超好記性,因為之前去過,又話今日畫畫,佢就話玩得好開心lu....

原帖由 chanbebe 於 08-10-24 18:14 發表

阿仔今朝掛住去旅行,神早醒左坐客廳等返學,連叫巨去廁所大大都話5去,驚校巴走左窩……放學搞到第一次系校巴睡著左,5識落車,最後少左一個落車,要嬸嬸去車尾拉巨出來… ...

路過 ~

我個女依家响蘇幼讀緊 k1, 我地下個星期四都要去香港公園, 都有叫家長陪同呀 ~

原帖由 chanbebe 於 08-10-24 18:14 發表

阿仔今朝掛住去旅行,神早醒左坐客廳等返學,連叫巨去廁所大大都話5去,驚校巴走左窩……放學搞到第一次系校巴睡著左,5識落車,最後少左一個落車,要嬸嬸去車尾拉巨出來… ...

可能是K1同K2的不同罷!

原帖由 mimi1102 於 08-10-25 11:58 發表
路過 ~

我個女依家响蘇幼讀緊 k1, 我地下個星期四都要去香港公園, 都有叫家長陪同呀 ~
明人不作暗事!

我女女打算插K2下半年班 , 我想問K2有幾多班呀?一班有幾多人呀? 我同D女12月先返到香港報考入學試 , 但我奶奶好確定同我講有位 , 都唔知真唔真 , 我怕返到黎先話冇呀

上半年學左D咩啦?

原帖由 啫喱黃 於 08-10-25 18:10 發表
我女女打算插K2下半年班 , 我想問K2有幾多班呀?一班有幾多人呀? 我同D女12月先返到香港報考入學試 , 但我奶奶好確定同我講有位 , 都唔知真唔真 , 我怕返到黎先話冇呀 ...

上午6個班,下午5個班,每班3X.

上半年學左D咩啦?

原帖由 啫喱黃 於 08-10-25 18:29 發表
上半年學左D咩啦?

基本上跟課本的內容教.此外還有多少音樂舞蹈美勞體能德育等大路野,當然最與眾不同就是課堂時間全部以普/英進行,不講廣東話,K2開始剛學寫字(字母/數位/簡單的中文字).

P.S.請問你女兒從什麼地方轉來香港讀呢?

原帖由 asman 於 08-10-25 10:46 發表
佢地玩得好開心咁,阿仔一返黎就講,我地今日去左爸爸之前帶我去果架假船度玩呀,超好記性,因為之前去過,又話今日畫畫,佢就話玩得好開心lu....

我阿仔都玩得好開心,打電話比婆婆,爺爺……講比人聽巨學校去旅行,HIGH.

回覆 # 的文章

我地係印尼回流香港呀 , 你仔仔識唔識寫自己個名呀 , 我個女點教都唔識激死我啦
‹ 上一主題|下一主題