用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

joeytcy,

我個朋友有類似情況,佢話玩瑜珈可以舒緩痛楚。

Cankan

悠媽,
我條頸同你一樣, 又係有問題...幾年前做過一次磁力共震, 當時震左出唻, 係唔知第幾節凸左出唻, 醫生又係話要做物理治療, 但我一個人湊女, 邊有時間做物理治療, 最後不了了之, 而家久唔久都會痛的, 但我無理佢喇!

仲有條腰, 一樣係久唔久會痛的, 但我無照到任何野呀, 所以到而家都無搵到致痛源頭!

ANYWAY, 頸痛同腰痛都係好難頂的, 真係由頭痛到落腳...趁而家仲後生, 真係要搞搞佢啊!

原帖由 joeytcy 於 09-4-25 17:26 發表

首先講下頸.....頸有7節....正常係成一個C字形...不過我已經成條正晒...第2節"MEI"左.....同成日坐係到姿勢不正確有關....
背脊下面就有兩節"MEI"左....位置影響左我有坐骨神經....
由左腰到PATPAT到腳痛...因依 ...

各位高班家長請問有無人送出或平讓女裝校服、書包等等,不用浪費,因女兒9月入讀k1,如有請pm,謝謝!

不好意思, 我女的校服已被人訂了, 所以幫唔到你啊! 至於書包...蘇幼既書包係非常之兒戲架咋, 相信無乜邊位畢業生既書巳係完整無缺啊!

原帖由 ailsontung 於 09-4-27 14:46 發表
各位高班家長請問有無人送出或平讓女裝校服、書包等等,不用浪費,因女兒9月入讀k1,如有請pm,謝謝!

唔緊要,多謝你的回覆呀!

原帖由 ailsontung 於 09-4-28 07:59 發表

依..等我問下姑媽佢有無留比下手.....(因我個女係同姑媽住)

原帖由 ailsontung 於 09-4-28 07:59 發表

hihi ailsontung

check pm...

joeytcy,

聽日親子體操日你會唔會出現呀?

cankan

原帖由 十月媽咪 於 09-4-27 10:32 發表
悠媽,
我條頸同你一樣, 又係有問題...幾年前做過一次磁力共震, 當時震左出唻, 係唔知第幾節凸左出唻, 醫生又係話要做物理治療, 但我一個人湊女, 邊有時間做物理治療, 最後不了了之, 而家久唔久都會痛的, 但我無理佢 ...

十月媽
遲D你女女升小一就有多D時間.....到時你最好跟下...始終自己身體痳.....不過自己都係甘....唔係覺得唔舒服我盡量去拖..HEHEH

[quote]原帖由 CanKan 於 09-4-28 19:19 發表
joeytcy,

聽日親子體操日你會唔會出現呀?

cankan [/quo

cankan

唔會LU......

悠媽,

個女升左小學, 我都仲要睇下佢讀邊間呀, 如果讀番蘇小, 我會畀佢讀半日班嘛, 到時我一樣係無時間架咋!

同埋真係架, 無乜唔舒服就真係唔想去搞佢架, 唉...痛嗰陣再算喇!

原帖由 joeytcy 於 09-4-28 19:20 發表

十月媽
遲D你女女升小一就有多D時間.....到時你最好跟下...始終自己身體痳.....不過自己都係甘....唔係覺得唔舒服我盡量去拖..HEHEH

回覆 # 的文章

十月媽媽,有少少事想請教你!
請問蘇浙幼稚園有無家課?多唔多(系工作紙定系簿仔)?請問你知道幼稚園每天上課的流程嗎,會唔會好緊?40分鍾英文系點分配(以上堂形式定系以唱遊形式)?因為大班,小朋友注意力又低,你感覺老師可以兼顧到每位小朋友嗎(包括行為和認知教育)?我擔心咁多人一個班,如果小朋友本身唔系好“自覺”(聽課),返學上課好似遊花園咁,老師又未必應付到咁多野哦,最後小朋友按收唔到堂上嘅知識,咁咪好閉?
(唔好意思,問題太多,如果可以盡量回答就可以了,真系好多謝你!)
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

venuscc,

問: 請問蘇浙幼稚園有無家課?

答: K1上學期完全無功課, K1下學期每日 (OR每星期呢? 唔記得左添, 哈哈) 做連線工作紙; K2開始寫D好簡單既中文字 (例如: 人, 口, 山), 英文寫ABC/abc, 數目字寫1-10; K3中文寫詞語, 英文寫生字, 數學依然寫緊數目字 (但每星期總有一張數學工作紙計下數的)

問: 多唔多(系工作紙定系簿仔)?

答: 功課量我當然唔覺得多, 甚至乎...覺得好少好少好鬼少添! 但又嗰句啦, 小朋友學唔學得識, 同功課多少原則上係應該無關係既! (雖則我覺得做多少少會穩陣D) 至於功課既形式, 有時會畀工作紙, 有時會係簿仔, 但佢地每日只係一樣功課, 以今年K3為例, 逢星期一四就中文寫生字, 逢星期二五就英文生字, 逢星期 三就數目字OR工作紙!

問:請問你知道幼稚園每天上課的流程嗎,會唔會好緊?

答: 呢條比較難答...雖則話學校本身係SET左畀老師幾時要教D乜, 幾時要教D物...但每日上課既流程鬆定緊, 就好視乎各班既班主任喇...好似我女嗰班咁, 新班主任, 日日好似打仗咁, 一分一秒都用到足, 又嚴, 咁我當然覺得緊喇...但CANKAN同joeytcy佢地嗰班個班主任好有經驗, 我感覺上佢地就比較鬆緊有序囉! (cankan同joeytcy同意嗎?)

問:40分鍾英文系點分配(以上堂形式定系以唱遊形式)?

答: 40分鐘英文堂係邊個話你知? 我印象中...當年阿女K1係15-20分鐘 (每日); K2係30-40分鐘每日; K3係60分鐘每日! 至於上堂形式亦係視乎嗰個外籍老師的, 以我女嗰班個外籍老師為例, 佢會先以上堂坐定定形式上課, 教生字, 教拼音, 講故事呢D, 都係多數以呢個坐定定形式上; 但教兒歌, 玩遊戲之類...就當然係用番唱遊形式喇...而家K3仲有分組活動/討論的, 噚日我眼見既情況係...英文老師叫左8個小朋友坐響課室尾做活動&討論, 英文老師就從旁觀察佢地做活動既情況 &同佢地對話, 似係邊玩邊ORAL (屬小組形式)...而另外嗰30個同學, 就由班主任帶領做其他野...事後我問個女係咪日日都係咁, 佢話間中都會咁, 係輪流分組的!

問:因為大班,小朋友注意力又低,你感覺老師可以兼顧到每位小朋友嗎(包括行為和認知教育)?

答: 兼唔兼顧到, 又係好睇你遇到個點樣既老師, 我只可以話有經驗既老師原則上係兼顧到! 但你唔好期望D老師會慢慢教個小朋友, 佢地課程咁緊張, 一班又咁多人, 事實上係, 無可能慢慢教一個小朋友架! 不過有樣野應該可以放心既, 我眼見既係, 當初K1入唻好心散, 遊晒魂既小朋友, 去到K3點都有改善架! (不過當然亦有例外的, 視乎小朋友既發展啊!)

問: 我擔心咁多人一個班,如果小朋友本身唔系好“自覺”(聽課),返學上課好似遊花園咁,老師又未必應付到咁多野哦,最後小朋友接收唔到堂上嘅知識,咁咪好閉?

答: 嗯...其實都啱的, 老師要兼顧好多野, 如果個小朋友遊花園而又無影響其他小朋友上堂, 老師未必會發覺佢係遊緊花園&接收唔到的 (可能要等到做課堂練習OR做評估嗰陣至知)....事實上, 有時老師都會呻...明明見阿邊個邊個眼仔碌碌咁望住你, 以為佢好留心聽你講緊野啦...點不知到真係叫佢做練習嗰陣, 佢會係完全唔知發生咩事既!...嗱...如果係課堂練習, 老師教完, 多數會叫小朋友返埋位做一次的, 呢個時候, 老師會好清楚邊個識邊個唔識, 邊個遊魂邊個專心...又由於係分晒組, 每個老師負責一組, 咁負責該組既老師, 就會專責教番嗰個小朋友要點做點做架喇....不過又咁...如果小朋友本身真係好心散, 超勁專注力低既話, 咁就算老師點教點講...佢呢頭聽完, 嗰頭做完, 轉頭一樣可以唔記得晒, 若然真係咁樣, 都好難要老師分分秒秒昅實佢啊! 畢竟老師真係要兼顧其他學生, 唔係淨係兼顧佢一個嘛!

(唔好意思,問題太多,如果可以盡量回答就可以了,真系好多謝你!)

唔好客氣, 希望少少資料, 可以幫到你! KELLY媽&悠媽, 如果我有咩答錯OR答漏, 你地再補充丫!

原帖由 venuscc 於 09-4-29 07:47 發表
十月媽媽,有少少事想請教你!
請問蘇浙幼稚園有無家課?多唔多(系工作紙定系簿仔)?請問你知道幼稚園每天上課的流程嗎,會唔會好緊?40分鍾英文系點分配(以上堂形式定系以唱遊形式)?因為大班,小朋友注意力又低,你感覺老師可以兼顧到每 ...

原帖由 十月媽咪 於 09-4-30 07:10 發表
venuscc,

答: K1上學期完全無功課, K1下學期每日 (OR每星期呢? 唔記得左添, 哈哈) 做連線工作紙; K2開始寫D好簡單既中文字 (例如: 人, 口, 山), 英文寫ABC/abc, 數目字寫1-10; K3中文 ...

hihi

我感覺D老師好似我以前D幼稚園老師.....無咩特別野佢地唔會搵下你..打電話比你講下及跟進近況...我知依家有好多學校D老師都會個個月打電話比家長....不過我就唔係好介意.......阿悠班主任由K1跟到K3....我覺得係傳統老師...

唔好意思, 想請問知否今年蘇幼的學生除了繼續蘇小外,大多去什麼學校呢?直資? 請問今年的攪珠結果是否尚未公佈?謝謝先..
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/139247/146789.19794217.38630.jpg[/img]MyTwins在Baby House影的造型照-9月25日

蘇幼每年有幾百個畢業生, 真係升番蘇小既, 響比例上, 唔係真係咁多囉! 至於佢地會去邊? 我淨係知有D頭ROUND計分派位派左某D香港區既女校, 有D考到香港真光, 陳守仁, 蔡繼有, 播道, 女拔, KTS, 德望, 聖約瑟, 聖心, 港同, 漢華等等...但最後佢地究竟讀唔讀呢D私校呢? 好多都話未決定到的, 尤其有私校在手既, 大部份都想睇埋大抽獎六月六日放榜之後再作決定!

原帖由 Vinell 於 09-4-30 18:02 發表
唔好意思, 想請問知否今年蘇幼的學生除了繼續蘇小外,大多去什麼學校呢?直資? 請問今年的攪珠結果是否尚未公佈?謝謝先..

原帖由 十月媽咪 於 09-4-30 07:10 發表
venuscc,

答: K1上學期完全無功課, K1下學期每日 (OR每星期呢? 唔記得左添, 哈哈) 做連線工作紙; K2開始寫D好簡單既中文字 (例如: 人, 口, 山), 英文寫ABC/abc, 數目字寫1-10; K3中文 ...

MANY THANKS!難得蘇浙有位咁好嘅家長,真系好多放謝你,十月媽媽!
另外,還有一點系了解的是,你感覺蘇浙嘅英文程度如何 ?因為眾所周知佢地嘅普通話可以講系專業程度,但系真系唔知英文方面,學校嘅按排和程度大概會系點?

venuscc,

唔好咁客氣啦, 我都係將我知既盡量講, 但若然到時有 出入, 唔好賴我啊, 畢竟 學校呢幾年都在改進or改革 (尤其學券制之後), 將來改成點, 到時要問番你地至知喇!

蘇幼既普通話教學係專業程度, 呢個只可以應用響老師身上, 因為老師都係講普通話的, 但你唔好期望每個老師都係come from北京, 呢樣係無可能...全校我估計唔知有無十個係來自北京既老師, 但唔係來自北京, 係咪代表嗰d唔係普通話呢? 就各個家長有唔同既想法和判斷喇!

至於小朋友響蘇幼學完三年普通話, 佢地係咪可以學到去專業程度呢? 呢樣又唔一定! 畢竟學語言都好講求語境 (即語言環境), 雖然每日三粒鐘上堂, 有三份二時間係普通話, 三份一時間係英語...但若然全靠學校嗰兩個幾鐘既時間學普通話, 而全日其餘時間都係講番廣東話既話, 你唔好期望小朋友可以lok lok聲咁lok畀你聽....當然亦有好多好勁既小朋友, 佢地係可以見普通話人講普通話, 見英文人講英文的! 但我相信家長響課餘時間係額外付出左好多野既!

至於英文, 其實亦都係一樣喇...佢地既英文堂係每日都有堂的, 教既老師係外籍老師, even唔係外籍老師, 都係嗰d浸過鹹水既ABC, 老師既英文程度相信都係一流架喇...但都要睇你好唔好彩, 有d外籍老師有時會有種hea既感覺, 未必咁用心教學, 當然好既外籍老師亦大有人在!

至於小朋友學既野, k1走唔甩既一定係學abc, 學cat, dog呢d超簡單既字, 仲有就係phonics, 由k1學abc既拼音發音, 到k2學vowel, 到k3學th, ch, sh等等....仲有順帶一提既就係, k3上學期尾已經開始教小一既英文書, 學長句子, 學對話, 學小小同grammer有關既野...例如he, she, it要用is or was之類, I 要配am /  was, they配are/ were等等....仲有好多的, 我都無去深究個女學左d乜野返唻, 只知佢地而家教緊小一朗文英文書!

至於畢業嗰陣, 小朋友既英文係咪可以去到lok lok聲既程度, 又係個個唔同....

我只可以話, 蘇幼係盡佢地所能提供一個普通話&英語既學習環境畀小朋友, 但最盡小朋友吸收幾多, 學到幾多, 用到幾多, 都唔可以完全靠晒學校的, 一唻好視乎小朋友既吸收能力, 二唻都好睇父母響屋企提唔提供到一個良好既語言環境畀佢地....

以我女為例, 佢響蘇幼浸左三年普通話,(家中幾乎完全唔講, 因為我本身唔識講, 爹哋又唔太得閒同佢講) 我估佢大約聽得明八九成, 講到六七成 (發音準, 但唔流利, 畢竟唔係母語, 好多時見佢要先諗廣東話再轉普通話), 我只可以話個女呢三年 學到d最基本既野, 但佢所學既, 去唔到專業程度!

而英文, 情況同普通話差唔多, 讀&寫完全無問題, 但聽...我估七八成啦, 講就一兩成啦, 我so far見佢除左肯用英文答老師問題之外, 其餘時間真係好難令佢開金口講句我聽下...所以我只可以當佢講到一兩成!

當然, 佢身邊有好多普通話&英文都好勁既同學的, 只係我女實在慢熱, 又怕錯, 你知喇...學語言,  要多聽多講唔怕錯唔怕畀人笑, 至會學好, 但我女實在面皮 太薄喇, 佢成日都話, 唔講就唔會錯, 唔錯就唔會畀人笑...真吹漲! 我而家淨係希望佢再大d, 開下竅, 到時希望佢會講多d啦! 我深知佢係學左個底架喇, 只係...幾時至肯用番出唻呢? ...唉...老師叫我: 耐心等候! (無計)

原帖由 venuscc 於 09-4-30 23:50 發表

MANY THANKS!難得蘇浙有位咁好嘅家長,真系好多放謝你,十月媽媽!
另外,還有一點系了解的是,你感覺蘇浙嘅英文程度如何 ?因為眾所周知佢地嘅普通話可以講系專業程度,但系真系唔知英文方面,學校嘅按排和程度大概會系點? ...

原帖由 十月媽咪 於 09-5-1 09:22 發表
venuscc,

唔好咁客氣啦, 我都係將我知既盡量講, 但若然到時有 出入, 唔好賴我啊, 畢竟 學校呢幾年都在改進or改革 (尤其學券制之後), 將來改成點, 到時要問番你地至知喇!

蘇幼既普通話教學係專業程度, 呢個只可以應 ...

十月媽咪,我有PM比你,請留意!

十月媽咪: 非常多謝你的詳盡回覆.這星期尾要註冊,好像很快.我基本上贊成去蘇幼, 有學券制又可學國語.我hb仲猶豫緊蘇幼定繼續留在維記.有時覺得香港的教育制度還真令當父母頭痛...再次多謝你們願意分享經驗.^^
[img align=left]http://bb5.babyhome.com.tw/UPLOAD8/139247/146789.19794217.38630.jpg[/img]MyTwins在Baby House影的造型照-9月25日
‹ 上一主題|下一主題