用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 天水圍中華基督教青年會中學交流區
樓主: 701003
go

天水圍中華基督教青年會中學交流區   [複製鏈接]

引用:請問ymca+08年轉直資,那年開始自行收生,

原帖由 natnatbaby 於 14-12-03 發表
請問ymca 08年轉直資,那年開始自行收生,不派位及直升?
2008年!之前都係一條龍直上,少量派位置!

咁多位青中生家長你地好.
我剛剛幫個女入左form申請出年入讀中一, 爬哂文後有幾個問題想問下:-
1. 面試時需唔需要著校服?
2. 想問除左學費之外, 多唔多其他費用要交?
thanks~

引用:咁多位青中生家長你地好.我剛剛幫個女入左f

原帖由 cowboy1009 於 14-12-03 發表
咁多位青中生家長你地好.
我剛剛幫個女入左form申請出年入讀中一, 爬哂文後有幾個問題想問下:-
1. 面試時需 ...
1, 我個人覺得面試穿著校服比較好
2, 除每月學費外,並冇任何什費要付。每年度一次家教會、班會費……只是有限錢

回覆 kcimum 的帖子

唔該哂~希望出年有幸可以黎同大家交流下~

簽名被屏蔽

引用:想問下呢間學校中一入學面試時,+校長問題會

原帖由 doniel 於 14-12-05 發表
想問下呢間學校中一入學面試時, 校長問題會大約問啲咩?
我想了解一下, 幫個家長手訓練佢地啲小朋友 ...
上星期的簡介會, 校長己講晒會問咩問題

引用:Quote:原帖由+doniel+於+14-12-05+發表想問

原帖由 bbalex 於 14-12-05 發表
上星期的簡介會, 校長己講晒會問咩問題
必問題:點解揀青中其他隨意發問,唔使專登訓練好似傾偈咁,正常回答即可!主要圍繞興趣喜好;家庭培育理念,小朋友性格

簽名被屏蔽

引用:原來個家長媽咪都唔知有咁既事,+有無話係中

原帖由 doniel 於 14-12-05 發表
原來個家長媽咪都唔知有咁既事, 有無話係中文定英文問
主要廣東話、英文!可能會有少少普通話!

引用:Quote:原帖由+doniel+於+14-12-05+發表原來

原帖由 701003 於 14-12-05 發表
主要廣東話、英文!可能會有少少普通話!
我囝囝上年主要用英語對答,廣東話只答兩個問題!

回覆:天水圍中華基督教青年會中學交流區

如果現在問囝囝點解選青中, 佢一定會答因為有得跳彈床

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:如果現在問囝囝點解選青中,+佢一定會答因

原帖由 moondream3003 於 14-12-06 發表
如果現在問囝囝點解選青中, 佢一定會答因為有得跳彈床
學校嘅彈網隊攞過好多獎架,到時可加入彈網校隊

回覆 bbalex 的帖子

學校打黎約13/12早上group interview, 請問你地小朋友之前係唔係無group呢part架?
學校話分2 part, part 1 個人讀中,英文章及回答老師提問, part 2就8-10人 1group, 老師任意選主題考學生臨場發揮
因為都搵唔到呢方面既資料可以參考, 我叫個女當考oral咁考, 希望順順利利

引用:回覆+bbalex+的帖子 學校打黎約13/12早上g

原帖由 cowboy1009 於 14-12-08 發表
回覆 bbalex 的帖子

學校打黎約13/12早上group interview, 請問你地小朋友之前係唔係無group呢part架?
我仔嗰時冇group interview, 見完黃副校再見陳校長~

校長係簡介會講過,吾使太刻意訓練架,放鬆d好似平時傾偈咁就得啦,祝你囝囝順利過關~

引用:Quote:原帖由+cowboy1009+於+14-12-08+發表

原帖由 bbalex 於 14-12-08 發表
我仔嗰時冇group interview, 見完黃副校再見陳校長~

校長係簡介會講過,吾使太刻意訓練架,放鬆d好似平時 ...
收外校生比之前嚴謹咗,好事!

回覆:天水圍中華基督教青年會中學交流區

請問大家, 年幾前爬文看到, 放學之前便可完成功課, 現在還是嗎? 因為聽聞現在放學前都有必要的活動, 沒有時間做功課。

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

引用:請問大家,+年幾前爬文看到,+放學之前便可

原帖由 moondream3003 於 14-12-15 發表
請問大家, 年幾前爬文看到, 放學之前便可完成功課, 現在還是嗎? 因為聽聞現在放學前都有必要的活動,  ...
現在放學時間是幾點呢?

引用:請問大家,+年幾前爬文看到,+放學之前便可

原帖由 moondream3003 於 14-12-15 發表
請問大家, 年幾前爬文看到, 放學之前便可完成功課, 現在還是嗎? 因為聽聞現在放學前都有必要的活動,  ...
放五點!我女中三,極少有功課拿回家做,多數在每日4—5時間完成其實青中功課不過量,做功課不成為負擔的

引用:Quote:原帖由+moondream3003+於+14-12-15+

原帖由 701003 於 14-12-16 發表
放五點!我女中三,極少有功課拿回家做,多數在每日4—5時間完成其實青中功課不過量,做功課不成為 ...

謝謝。

最近聽家長說道, 為何比錢都要讀 B2 中學, 但我覺得青中實在太吸引了

引用:Quote:原帖由+701003+於+14-12-16+發表放五

原帖由 moondream3003 於 14-12-16 發表
謝謝。

最近聽家長說道, 為何比錢都要讀 B2 中學, 但我覺得青中實在太吸 ...
一千蚊换來愉快的中學生活,扺到爛!

‹ 上一主題|下一主題