用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 11:31
我知啊,不過佢由細到大中文都好弱的,佢小學時二至六年級一直補開中文,上到中學話要自己來,後來停左, ...

個人認為,英強嘅中文都會弱DD,中強英文就弱DD,要去到中強英強嘅可能要孩子自己領悟,家長好似好難給到意見。另多,你囡囡對好老師有"正倍數"的進步嘅話,現階段都要依賴住先,找好嘅補習老師是可解決問題,但都鼓勵孩子慢慢增加自主學習能力,對高中學習會輕鬆多DD。

IloveJJ 發表於 20-8-1 11:53
係差好遠,因為佢間中學係直資中小學,普遍學生英文同普通話都幾好。
剩係做練習唔夠,我仔睇咗幾本Harry P ...

咁應該系佢不是好差,系D同學太勁了,我自己覺得睇多D書對佢自己寫作,閱理解也有幫助的,我女吾中意睇書,佢成日都系睇英文節目多,之前買好多書給她,她都吾睇的,阿sir咪話佢D英作呢內容幾好,但D文法錯漏八出,佢考試時果D扣好多分

YmOra 發表於 20-8-1 11:57
個人認為,英強嘅中文都會弱DD,中強英文就弱DD,要去到中強英強嘅可能要孩子自己領悟,家長好似好難 ...

我成日有跟她講,未必次次遇到好老師,好多時系靠自己,現在穩老師也好難,又未必佢中意的.,所以我都煩咖,現在鬧她的模式好像不管用,都系哄下,鼓勵下咁,不過有時都好勞氣

YmOra 發表於 20-8-1 11:57
個人認為,英強嘅中文都會弱DD,中強英文就弱DD,要去到中強英強嘅可能要孩子自己領悟,家長好似好難 ...

我就知道佢升中后要自主學習,所以上S1時已經完全放手,應該小學時管慣了,一放手就吾得了,無自覺性,依家都系成日要話下,提下,同哦下佢咁。都吾知幾時自己先識諗

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 11:11

我要求無咁高的,始終能力有限,保持中上容易D,但四科要級 ...
係阿囡自我要求高,佢想科科都級前。我就分析給她聽,時間有限,又要活動,又要早瞓,學校科目又多,又有比重,又分.......最好中一集中4科主科,打好基礎,好過分㪚,連一向強項的英、數可能會退步。佢經驗淺,要提點佢。其實讀書是需要策略和決心,其他科亦自自然然提升。

bbc2018 發表於 20-8-1 12:25
係阿囡自我要求高,佢想科科都級前。我就分析給她聽,時間有限,又要活動,又要早瞓,學校科目又多,又有比 ...

佢自己有要求是好事,講到底也是靠勤力的,我個好明顯是她自己問題,佢小學時算系幾勤力的同聽話,你叫她做乜她就做乜,現在大個左,也不是太聽話,亦比以前懶左好多,希望佢自己識諗啦,佢對自己也沒什麼要求的,成日話不太差就可以了,學習態度也明顯變得不好

IloveJJ 發表於 20-8-1 11:53
係差好遠,因為佢間中學係直資中小學,普遍學生英文同普通話都幾好。
剩係做練習唔夠,我仔睇咗幾本Harry P ...

阿囡小五暑假已睇完。
呢個暑假佢迷上My WeiRd School fast fact 系列,還睇番之前睇過的書。

中文呢幾日佢睇番福爾摩斯,原來有幾本佢之前覺得太恐怖,現在才夠膽睇

bbc2018 發表於 20-8-1 12:41
阿囡小五暑假已睇完。
呢個暑假佢迷上My WeiRd School fast fact 系列,還睇番之前睇過的書。

小學時好迷福爾摩斯,期期都買來睇,佢吾怕恐怖的,成日買D小說講鬼果D,偵探果D佢都睇,又睇鬼片

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 13:00
小學時好迷福爾摩斯,期期都買來睇,佢吾怕恐怖的,成日買D小說講鬼果D,偵探果D佢都睇,又睇鬼片
...

同我女好似,對恐怖、科幻之類非常有興趣...... 有一年暑假,佢係以前嘅舊戲,認識咗林正英...... 佢以為佢正職真係捉鬼嘅

gigayan 發表於 20-8-1 14:25
同我女好似,對恐怖、科幻之類非常有興趣...... 有一年暑假,佢係以前嘅舊戲,認識咗林正英...... 佢以為 ...

佢有無睇鬼片,上次佢叫我陪她去戲院睇有部好恐怖的片,後來我話細佬吾可以入去睇,之後佢自己一早起身,去睇早埸佢本來約同學,但她同學不敢睇

IloveJJ 發表於 20-8-1 14:11
你女同我仔係相反,我仔中文書就睇到好深,金庸一早睇完N次,但HP就中一先開始睇。 ...
佢有興趣的書就會好迷,佢喜歡旅行,睇俏鼠菲姊妹系列的書,佢喜歡的,都任佢睇。
以前我喜歡睇三色貓

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 14:38
佢有無睇鬼片,上次佢叫我陪她去戲院睇有部好恐怖的片,後來我話細佬吾可以入去睇,之後佢自己一早起身, ...

有呀,我女同小學同學去睇 IT2、Annabelle Comes Home...... 好彩有人陪佢睇

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 13:00
...

我阿大最驚鬼片,佢連藍血人都唔敢睇,支離人睇完發噩夢
上個禮拜NET份功課寫佢寫開個主角既中學生活,佢話中學就一定有鬼故,所以一係寫鬼故,一係寫偵探小說。但佢兩樣都唔好喔,咁我咪隨口講個中學鬼故佢參考,嚇到佢差D喊出嚟佢話:媽咪你講鬼故時個樣好似Annabelle

gigayan 發表於 20-8-1 14:41
有呀,我女同小學同學去睇 IT2、Annabelle Comes Home...... 好彩有人陪佢睇
...

系啊,佢上次晨早佢看Annabelle啊佢話好睇,晨早戲院無乜人咪仲加驚,佢話吾驚,我記得我讀書時,有場好恐怖的叫鬼娃娃花子,仲有貞子,果時約同學一起睇都赫到我死,個女真大膽

little_yolky 發表於 20-8-1 14:42

我阿大最驚鬼片,佢連藍血人都唔敢睇,支離人睇完發噩 ...

佢表哥又系好驚,果時細個,阿女吾知叫佢下載乜遊戲少少恐怖的,佢幾晚訓吾著

瑩希媽媽 發表於 20-8-1 14:38
佢有無睇鬼片,上次佢叫我陪她去戲院睇有部好恐怖的片,後來我話細佬吾可以入去睇,之後佢自己一早起身, ...

阿囡唔敢睇鬼片,唔喜歡去戲院,只喜歡睇show, 睇話劇。

不過佢又夠膽玩forbidden journey, 玩完一次又一次
‹ 上一主題|下一主題