用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) ...
樓主: 十月媽咪
go

請問有冇小朋友學過公文式既媽咪可以分享一下? (Part 2) [複製鏈接]

現時都有唔少人提倡"半日小學"!

原帖由 pkt 於 10-9-27 17:38 發表
所以我好讚成小學返半日, 讓小朋友有更多空間發展及時間休, 但香港的教育制度....

醒目開學勳章

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-27 13:36 發表
hi SumSumBB,

公文中 level B 既寫字量 (每日3張) 仍不太多,可以接受。

Yau_Cheung,

唔該晒!

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-9-27 11:59 發表
LILY媽,

噚日阿女去金鐘考完試, 同佢去香港公園個兒童遊樂場放電....真係好耐好耐好耐無同佢去過遊樂場喇, 佢好似餓左好耐咁, 不停咁上上落落的玩, 玩到唔願走, 臨走前仲再三提醒我地, 佢好想下次再唻玩.....升左小 ...

我昨日都途經香港公園,早知约埋一齊放電!

你地好, 好開心見到呢個公文topic, 亦都見到你地既分享.
我家有2個小朋友都讀緊公文數同公文英, 都差唔多讀左2 年.
大仔3 年級, 英文讀到f, 數就係e,
細女1年級, 英文讀到3a (開始左4個月), 數就係c.

so far 佢地都仲肯做 kumon, but 見個仔越來越多巧課, 又要操 TSA, 見到仲要做埋kumon, 真係有d 辛苦, but 佢地又係個隻, 問佢好唔好cut, 佢話又想繼續讀, 我都要keep monitoring.

其實我覺得讀公文對小朋友升小學真係好有幫助, 大女k2開始讀英文, k3讀中文, 而家啱啱升小一, 我見佢默書都好輕鬆, 佢d同學仔媽咪就話同學仔好辛苦, 所以真係覺得自己既選擇係正確, 如果中文早讀半年會更加好..

"公文仔女"個個默書都無乜難度!

想番學既日子輕鬆啲,可以減紙;放長假既日子快番啲,又可以加紙。我最喜歡佢既彈性!Have a nice day!

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-9-28 12:54 發表
其實我覺得讀公文對小朋友升小學真係好有幫助, 大女k2開始讀英文, k3讀中文, 而家啱啱升小一, 我見佢默書都好輕鬆, 佢d同學仔媽咪就話同學仔好辛苦, 所以真係覺得自己既選擇係正確, 如果中文早讀半年會更加好.. ...

hi 阿十,

其實英文亦可以用課外書唻代替。不過睇書(both英&中)始終唔需要寫,以reading 完全代替 Komun Chi & Eng,spelling & 寫字始終會"爭" 啲。我就最贊成並行!!

不過 TT 已經2科都超 3 學年,儲埋既學力應付學校既嘢綽綽有餘啦!係時候睇多啲書,好好培養閱讀興趣。 TT 鐘唔鐘意 Oxford Reading Tree,非常推介比你 ,囝囝間中仍會睇番 tree top 既書。

原帖由 十月媽咪 於 10-9-27 14:01 發表
Yau_Cheung,

超班係要付出代價, 犧牲好多野的, 其實三科我都唔係push佢要超幾多超幾多的, 只係佢既能力 + 我既從旁協助, 佢就不知不覺間, 升呀升, 升呀升....說實在的, 以公文中為例, 升到BI打後, 都平均半年至九個 ...

Yau_Cheung,

其實公文中英數都係好好好好既課程唻, 中英文默書就真係唔駛講, 人地溫一星期, 阿女臨默之前一晚go through一次, 就已經100分了(默嗰陣發夢則例外, 哈哈哈)....數學又係....而家教緊加數進位, 又要兼顧學校要求既指定格式, 好多同學都吃力, 一唻佢地加數進位唔熟練, 成日進漏, 二唻要跟足格式, 就更加辛苦....慶幸囡囡已經響公文打好晒基礎, 所以pickup所有野都算係快.....

所以雖然你見我對於佢要犧牲咁多玩樂時間唻操公文, 係有內疚感, 有心痛....但我依然覺得呢三年係值得犧牲的....因為種下穩健基礎, 就換來現在的輕鬆了! 而最重要係, 公文中英響抄寫既過程中, 係不知不覺間令小朋友認識大量生字, 而當中係唔駛強迫佢地去死背死記死串的....呢點我覺得係最好的! 眼見囡囡d同學每逢默書就死串爛串, 花成個星期串完都仲要fail, 真的很大挫敗感呢!

我都認同你話齋睇書做唔到寫字呢個效果, 所以我k2就畀佢讀公文中英, 打好個抄寫底....如今....學校已經勁多抄寫喇, 公文中英呢方面既功能可以功成身退, 反而我希望唻緊可以將佢儲落既字量, 教識佢點樣運用番出唻....咁樣for我地唻講, 至不枉學過公文啊!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-28 13:40 發表
hi 阿十,

其實英文亦可以用課外書唻代替。不過睇書(both英&中)始終唔需要寫,以reading 完全代替 Komun Chi & Eng,spelling & 寫字始終會"爭" 啲。我就最贊成並行!!

不過 TT 已經2科都超 3 學年,儲埋既學力應付學校既嘢 ...

That's why I am looking for good creative writing course for my boy.  Any suggestion?

原帖由 十月媽咪 於 10-9-28 14:24 發表
Yau_Cheung,

其實公文中英數都係好好好好既課程唻, 中英文默書就真係唔駛講, 人地溫一星期, 阿女臨默之前一晚go through一次, 就已經100分了(默嗰陣發夢則例外, 哈哈哈)....數學又係....而家教緊加數進位, 又要兼顧 ...

無呀, 我都想搵呀!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-28 17:26 發表
That's why I am looking for good creative writing course for my boy.  Any suggestion?

醒目開學勳章

原帖由 十月媽咪 於 10-9-28 14:24 發表
所以雖然你見我對於佢要犧牲咁多玩樂時間唻操公文, 係有內疚感, 有心痛....但我依然覺得呢三年係值得犧牲的....因為種下穩健基礎, 就換來現在的輕鬆了! 而最重要係, 公文中英響抄寫既過程中, 係不知不覺間令小朋友認識大量生字, 而當中係唔駛強迫佢地去死背死記死串的....呢點我覺得係最好的! 眼見囡囡d同學每逢默書就死串爛串, 花成個星期串完都仲要fail, 真的很大挫敗感呢!

操公文雖然需時,但另一方面,做功课温默書則快左好多,計落可能有賺,所以都未必係犧牲  
最重要是練出左堅毅忍耐的武功,包括我自己!

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-28 17:26 發表

me too, 我都想搵, 搵到大家share 0下 !

原帖由 Yau_Cheung 於 10-9-27 18:09 發表
現時都有唔少人提倡"半日小學"!

我絕對舉腳贊成, 我真係好唔like 全日制小學

原帖由 DONUTBUBBLE 於 10-9-28 12:54 發表
其實我覺得讀公文對小朋友升小學真係好有幫助, 大女k2開始讀英文, k3讀中文, 而家啱啱升小一, 我見佢默書都好輕鬆, 佢d同學仔媽咪就話同學仔好辛苦, 所以真係覺得自己既選擇係正確, 如果中文早讀半年會更加好.. ...

yes ! 好同意

我個大女, 舊年P1, 在一間"地區名校"讀小一, 真係一開始第一次默書就已經係"背默課文", unseen詞語, 從來都冇"讀默" 呀陰公, 如果唔係上過2年kumon, 我激死左la.

醒目開學勳章

原帖由 小豆媽 於 10-9-28 21:02 發表

yes ! 好同意

我個大女, 舊年P1, 在一間"地區名校"讀小一, 真係一開始第一次默書就已經係"背默課文", unseen詞語, 從來都冇"讀默" 呀陰公, 如果唔係上過2年kumon, 我激死左la. ...

咁激!?

SumSumBB,

嘿嘿, 咁又唔係話犧牲左D乜既, 只係犧牲左玩既時間啫!....又眼見幼稚園部份同學每日食玩瞓足三年, 到升小學時, 佢地阿媽都日日嘔幾桶血, 所以....犧牲左玩既時間唻練就一身好武功, 回想起來, 仲係值得的啊!

不過就真係怪自己響陪個女練武之時, 連少少玩 & HEA既時間, 都無乜點留畀佢啫!

原帖由 SumSumBB 於 10-9-28 20:49 發表

操公文雖然需時,但另一方面,做功课温默書則快左好多,計落可能有賺,所以都未必係犧牲既!  
最重要是練出左堅毅忍耐的武功,包括我自己! ...

小豆媽個女間"地區名校"係咁架, TT呢間所謂"名校"都係今年二年級至一開波玩UNSEEN中英默....呢....下星期又唻UNSEEN喇, 若然無讀過公文中英, 我真係死鬼得架喇....張成績表唔駛見人咯!

原帖由 SumSumBB 於 10-9-28 21:19 發表

咁激!?

原帖由 SumSumBB 於 10-9-28 21:19 發表

咁激!?

就係咁激 !
今年唔同la, 我暫時都仲un un 腳, 哈哈哈 !

原帖由 十月媽咪 於 10-9-28 21:50 發表
SumSumBB,

嘿嘿, 咁又唔係話犧牲左D乜既, 只係犧牲左玩既時間啫!....又眼見幼稚園部份同學每日食玩瞓足三年, 到升小學時, 佢地阿媽都日日嘔幾桶血, 所以....犧牲左玩既時間唻練就一身好武功, 回想起來, 仲係值得的 ...

10,
kumon 係有佢存在價值, 來日方長, 以後try to 平衡0下 hea 同練功 law. ^_^

醒目開學勳章

原帖由 小豆媽 於 10-9-28 22:30 發表

就係咁激 !
今年唔同la, 我暫時都仲un un 腳, 哈哈哈 !

家姐今年轉左校?
‹ 上一主題|下一主題