用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! ...
樓主: 十月媽咪
go

06年9月入讀蘇淅幼稚園K1既家長, 入唻交流下啦! [複製鏈接]

十月媽
另外唔好介意一問....公公肚脹情況如何.......其它地方有無種起來....

CANKAN,

THANK YOU!

公公嗰度, 都唔到我地擔心架喇, 順其自然啦!

原帖由 CanKan 於 09-3-9 11:56 發表
十月媽咪:

你唔好太過擔心,盡人事啦!

cankan

悠媽,
公公唔係個肚脹呀, 佢係個肝嗰個位置硬硬地, 至於其他地方有無腫, 我真係唔知道啊!

原帖由 joeytcy 於 09-3-9 19:11 發表
十月媽
另外唔好介意一問....公公肚脹情況如何.......其它地方有無種起來....

悠媽,
嘩! 悠悠想去好多地方喎, 咁你幾時順佢意去下啫? 北京我十年前去過架喇, 而家現代化左咁多, 我都好想再去!

原帖由 joeytcy 於 09-3-9 18:53 發表

講起我愛中國呢個topic....之前阿悠一直話想去台灣....睇團團圓圓....跟住應該有同學仔去過日本....阿悠話想去日本...點知最近又轉呔...又話去北京喎....佢話又可以睇水立方..又可以睇鳥X...又可以睇熊貓....北京 ...

原帖由 十月媽咪 於 09-3-9 21:06 發表
悠媽,
嘩! 悠悠想去好多地方喎, 咁你幾時順佢意去下啫? 北京我十年前去過架喇, 而家現代化左咁多, 我都好想再去!

係呀...佢好似講到佢可以話晒事呀......
不過我地有唸過會係暑假去...其實我想去關島多D...不過我覺得唔岩阿悠去...太細啦...盞晒錢....<<<<<<我想快D可以去旅行呀...係香港好悶呀.....

我都好想快D去旅行呀, 但公公情況未明朗, 我唔敢亂唻呀!

嘩, 關島, 正呀, 我都好想去呀, 不過...好貴, 我去唔起呀!

原帖由 joeytcy 於 09-3-9 21:35 發表

係呀...佢好似講到佢可以話晒事呀......
不過我地有唸過會係暑假去...其實我想去關島多D...不過我覺得唔岩阿悠去...太細啦...盞晒錢....

十月媽
My daugther luncky admitted into PN am class in the coming September, I am consider whether it is siutable for her, so I have a few questions need your help.

1) Do they teach Putonghua pinyin?
2) It seems their level is not so difficulty in order to match with P1 level after they don't have "teaching voucher", do you still recommend this kindergarten
3) I am quite concern about its English level, is there any phonics class for English. So many parents get extra class for their babies?

Thanks a lot for your valuable advice.

悠媽,

噚晚我媽打畀我, 話我老豆對腳開始腫喇, 仲要唔係腫少少, 而係腫多多呀, 唉!

原帖由 joeytcy 於 09-3-9 19:11 發表
十月媽

mickfan,

1) Do they teach Putonghua pinyin?
我女由k1開始讀蘇幼, 我唔太清楚N1有無教普通話拼音, 但我眼見既, 由K1至K3都係無教普通話拼音的, 佢地既普通話, 都係由多聽多講咁學番唻啊!

2) It seems their level is not so difficulty in order to match with P1 level after they don't have "teaching voucher", do you still recommend this kindergarten
嗯...兩睇啦, 正因為有學券之後, 課程淺左, 我個女就有大把時間學習其他野囉! 揀幼稚園, 都係睇番你想要D乜野, 我諗絕大部份揀蘇幼既家長, 都係貪佢全普通話教學啊!

3) I am quite concern about its English level, is there any phonics class for English. So many parents get extra class for their babies?
蘇幼英文堂呢, 由K1開始, 已經每日 (記住, 係每日, 唔係每星期) 起碼15分鐘, K2每日半小時, K3每日一小時...由最簡單既ABC開始, 教到而家K3用小一既英文書...仲有呢三年以唻, 都有教英文拼音的, 由單音到而家bl, cl, ch, ck...等等既音都有教!

至於點解好多家長都有出外再學英文呢? 我個人覺得, 呢個係大勢所催, 無論學校教幾多, 幾全面都好, 家長都係唔滿足既, 我係其中一個, 所以我諗家長畀小朋友外出再學英文, 同蘇幼所教既英文程度高低係無關的!

原帖由 mickfan 於 09-3-10 12:12 發表
十月媽
My daugther luncky admitted into PN am class in the coming September, I am consider whether it is siutable for her, so I have a few questions need your help.

1) Do they teach Putonghua pinyin? ...

[quote]原帖由 十月媽咪 於 09-3-11 10:44 發表
悠媽,

噚晚我媽打畀我, 話我老豆對腳開始腫喇, 仲要唔係腫少少, 而係腫多多呀, 唉!

我直言啦......如果肝硬硬地..跟住可能會發大...另一可能係復水..(即俗稱肚脹)...
腳腫都可能係因食約或約份轉左以引起....而且因為成日訓係到...
不過....我聽過很多人..包括我老豆有腳腫情況出現真的唔樂觀......我老豆之前個年入院入得好密..最後個次入院後我老豆都知唔會出得番去..(係佢親口同我地講..佢自已都知)...所以個幾個星期..我地安排親友分批去探佢.....最緊要係令大家舒服..勇敢面對...珍惜剩餘日子....

今日我公司收到一個消息...有個客老婆剛剛不在..好後生.....兩個月前發現有can....重要係末期...得番兩個月......上個月我見到佢外表唔似有事...不過昨日已經走左.....成件事發生得好快.......

其實人既野真係好化學!只能夠儘量珍惜眼前人,好似悠媽所講,大家勇敢去面對,而唯一希望既就係不需要受太多折磨。

cankan

悠媽,

FOR肝癌呢個CASE, 醫生係無畀葯我老豆食架, 由上星期五入院至星期一出院, 一直都淨係畀番平時佢食開既氣管敏感葯&血壓葯佢食咋, 其餘FOR肝癌既, 醫生無畀葯食啊! 不過我老豆同醫生講, 佢成日打嗝, 打到瞓唔到, 咁醫生又開左成堆止打嗝既葯畀佢食, 我老豆話食左之後, 好好瞓, 可以一覺瞓天光, 連打嗝都無停埋!

不過對腳就開始腫喇, 而佢個肝, 其實我就咁摸, 唔駛醫生教, 都摸到佢個肝脹大晒架, 對眼亦都好黃, 我老豆唔係甲乙丙型既肝炎帶菌者, 佢呢一舖, 醫生都好坦白同我地講, 係因為佢食煙飲 酒幾十年導致既...唉...

學你地話齋, 最希望佢舒舒服服咁走啫, 最緊要佢話唔痛, 咁已經好安慰架喇! 我見人地嗰D痛到典床典蓆既, 真係心都實埋呀!

原帖由 joeytcy 於 09-3-11 13:38 發表
[quote]原帖由 十月媽咪 於 09-3-11 10:44 發表
悠媽,

我直言啦......如果肝硬 ...

原帖由 CanKan 於 09-3-11 13:46 發表
其實人既野真係好化學!只能夠儘量珍惜眼前人,好似悠媽所講,大家勇敢去面對,而唯一希望既就係不需要受太多折磨。

cankan

講個笑話你地聽...某日...同阿女講起D姐姐..(傭工)..以下對白 :

悠 : MUMMY, D姐姐惡唔惡架..
我 : 我一定惡個佢...不過你做錯野佢都會話你GER...
我 : 甘囉...你有個琴係到...得閒一齊彈下啦..你教佢痳..
悠 : HAHAHA
我 : 係囉...一係你教埋佢珠心算囉...
悠 : HAHAH
我 : 甘樣你就係佢GER珠心算師父啦
佬 : 係呀....一日比十題佢做囉...
悠 : HAHAHHA
我 : 係呀...做熟左同佢計時囉....
悠 : HAHAHA
佬 : 係呀....如果你見到佢抄答案....咪罰佢一佰蚊請我地當當記囉...
悠 : HAHHAHAHHA
我 : 係呀...係佢人工扣囉....
我地三個一齊HAHAHHA ...

係咪潤得佢好勁呢...HEHHE

悠悠明唔明你地潤緊佢架?!

原帖由 joeytcy 於 09-3-11 20:20 發表

講個笑話你地聽...某日...同阿女講起D姐姐..(傭工)..以下對白 :

悠 : MUMMY, D姐姐惡唔惡架..
我 : 我一定惡個佢...不過你做錯野佢都會話你GER...
我 : 甘囉...你有個琴係到...得閒一齊彈下啦..你教佢痳..
悠 :  ...

joeytcy,

悠悠知道可以同你地一齊住,佢開唔開心呀?

cankan

joeytcy,

cankan

十月媽咪:

隨緣!多 d 返去啦!

cankan

CANKAN,

陣間放學就會速速返去喇, 剛啱阿媽打唻, 話我老豆見頭暈呀, 佢而家一個老人家睇住三小一老, 有咩事要CALL白車入院, 都要搵個人幫一幫手呀, 所以...而家等緊TT放學, 一接左佢, 就上樓換衫, 之後九秒九飛的返MOS呀!

原帖由 CanKan 於 09-3-12 10:23 發表
十月媽咪:

隨緣!多 d 返去啦!

cankan

原帖由 CanKan 於 09-3-12 10:22 發表
joeytcy,

cankan

cankan.

阿悠其實重未有咩表態同埋異樣.....

joey

原帖由 十月媽咪 於 09-3-12 12:07 發表
CANKAN,

陣間放學就會速速返去喇, 剛啱阿媽打唻, 話我老豆見頭暈呀, 佢而家一個老人家睇住三小一老, 有咩事要CALL白車入院, 都要搵個人幫一幫手呀, 所以...而家等緊TT放學, 一接左佢, 就上樓換衫, 之後九秒九飛的返 ...

快還快呀.....小心過馬路呀......尤其唔好過馬路傾電話呀...
‹ 上一主題|下一主題