用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 由S1傾到選科(2)
樓主: 瑩希媽媽
go

由S1傾到選科(2)   [複製鏈接]

瑩希媽媽 發表於 20-7-31 19:42
今日聽到住樓上的哥哥,重讀一年后考到大學,但他說他的同學和他一起重讀的沒咁好彩,話有26分,但中文2左 ...

聽到也感覺登他唔底。只差1分就是天與地之分別。

瑩希媽媽 發表於 20-7-31 19:42
今日聽到住樓上的哥哥,重讀一年后考到大學,但他說他的同學和他一起重讀的沒咁好彩,話有26分,但中文2左 ...

有2x分中文2咗,呢類人跟本係有能力讀上去,條條大路通羅馬 ,重考唔得,亦可由 Asso 或 HD 上返大學,唔會太難。

b3410 發表於 20-7-31 20:34
yes, 要文理兼備。我諗下一步就係睇F4進展,決定HL,SL科目。
對IB瞭解有限,有D戰戰兢兢,後悔冇揀DSE,穩 ...

恭喜孩子入到心儀學科

b3410    發表於 20-7-31 21:52

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-31 20:41
有2x分中文2咗,呢類人跟本係有能力讀上去,條條大路通羅馬 ,重考唔得,亦可由 Asso 或 HD 上返大學,唔 ...

已經重讀了一年,不知道會不會再重考呢?不過當年阿女個叔叔又系考了兩年24分的,但英文2左,後來沒讀,讀第二樣了

YmOra 發表於 20-7-31 20:39
聽到也感覺登他唔底。只差1分就是天與地之分別。

是,因為樓上的哥哥也讀囡中學,我知他上年沒考,他重讀s6,今日見到咪追住他媽媽問,她好像幾開心咁,話幾好彩考到,她兒子的同學一起重讀,說沒咁好運

瑩希媽媽 發表於 20-7-31 20:45
已經重讀了一年,不知道會不會再重考呢?不過當年阿女個叔叔又系考了兩年24分的,但英文2左,後來沒讀,讀 ...

重讀唔得就唔好行呢條路,可以一邊讀 Asso or HD,一邊重考, 考唔到就由另一條路上,好多人都係咁,亦成功入得返大學。

我大仔當然中文都2咗,都係一邊讀 HD 一邊重考,一樣成功入返八大,有心就一定得嘅。

b3410    發表於 20-7-31 21:52
YmOra    發表於 20-7-31 21:08

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-31 20:49
重讀唔得就唔好行呢條路,可以一邊讀 Asso or HD,一邊重考, 考唔到就由另一條路上,好多人都係咁,亦成 ...

呢D可能偏科太利害了,好極端,女果級有個同學呢,女話佢英文考級一,但中文包尾咁濟,其實如果系咁,科科平均也是不錯

瑩希媽媽 發表於 20-7-31 20:52
呢D可能偏科太利害了,好極端,女果級有個同學呢,女話佢英文考級一,但中文包尾咁濟,其實如果系咁,科科 ...

我個人就喜歡"平均"一點好D肋!4主科中都有好多人只弱1科,他們但求平穩地過標準線就算。

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-31 20:49
重讀唔得就唔好行呢條路,可以一邊讀 Asso or HD,一邊重考, 考唔到就由另一條路上,好多人都係咁,亦成 ...

想問問,Asso或HD邊條路易入番大學呀?thx.thx

YmOra 發表於 20-7-31 21:17
想問問,Asso或HD邊條路易入番大學呀?thx.thx

Asso 目標就係入返大學,所以課程以學術嘅嘢較多,升返大學比例相對較高。

瑩希媽媽 發表於 20-7-31 20:52
呢D可能偏科太利害了,好極端,女果級有個同學呢,女話佢英文考級一,但中文包尾咁濟,其實如果系咁,科科 ...

以香港考試制度黎講,科科平均查實有著數,就如小學呈分试來說,科科成績平均比某科成績極端更有利。

YmOra 發表於 20-7-31 21:14
我個人就喜歡"平均"一點好D肋!4主科中都有好多人只弱1科,他們但求平穩地過標準線就算。
...
如果無IB, IGCSE或海外升學的後路,中文一定要一早正視,及早提升。
某哋新式的直資,太注重英文,中文偏淺亦好危險。

bbc2018 發表於 20-7-31 21:59
如果無IB, IGCSE或海外升學的後路,中文一定要一早正視,及早提升。
某哋新式的直資,太注重英文,中文偏淺 ...
IB也避不開中文 除非一直讀國際學校,可以讀chi B.
Chi A 都係難拎高分的一科

...
我女咪係4主科只係弱英文,其他3科都在級前。

YmOra    發表於 20-8-1 10:37

...

阿女好似中文最弱,其他科科也差不多,不過中文又衰不曬,佢讀卷差,作文卷又几好,一直讀落去望佢中文過標準線就算了,吾敢期望太高

妹妹頭 發表於 20-7-31 22:28
我女咪係4主科只係弱英文,其他3科都在級前。

爭好遠咩?姐姐幫吾幫到手?

洋蔥頭媽咪 發表於 20-7-31 21:38
以香港考試制度黎講,科科平均查實有著數,就如小學呈分试來說,科科成績平均比某科成績極端更有利。
...

我們考頭的同學都是平均,平均有什麼好處?

瑩希媽媽 發表於 20-7-31 22:39
阿女好似中文最弱,其他科科也差不多,不過中文又衰不曬,佢讀卷差,作文卷又几好,一直讀落去望佢中文過 ...

我覺得中文又要作文好,讀本好說話好,基本上中文難好

JJDBB 發表於 20-7-31 23:06
我覺得中文又要作文好,讀本好說話好,基本上中文難好

中英都難,不過可以補習補救下,但說話難搞,吾出聲最死,D人話中英難谷,谷下選修科仲好?

JJDBB 發表於 20-7-31 22:59
爭好遠咩?姐姐幫吾幫到手?
咁又唔係太差,只係4科主科比較冇咁好。姐姐已經幫左好多 ,如果唔係有姐姐幫,數學邊會咁高分,英文都比上學期好左。不過始終英文要浸,冇特效藥。
‹ 上一主題|下一主題