用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? ...
樓主: zoeli
go

劍鳴2007 pre-nursery 家長請進-註冊咗未? [複製鏈接]

Re: 劍鳴2007 pre-nursery 家長請進

lauwsv, yumlawrence,

唔好意思呀~呢兩日唔係hk,所以咁遲先覆你o地, pls check pm~^^   

Feliciak,

我而家就係同你所講o既情況一樣呀,好開心有你分享o下你o既經驗比我知,thx!!
你而家可以唔駛搭車行去接個囡放學咁好o既?!我都想可以咁呀~

不過我最新o既定案係,爺爺話車我個囡返學放學,所以我o地可以遲d先搬啦,可能到愛林k2時搬,第日見面時再請教o下你搵地方o既問題呀,thanks again~

Zoeli,

個course係用廣東話教,但都會教英文,我見我個囡返學個file(會記錄低每堂學過咩,做到咩o野等等….)見佢o地都有教phonics (A,B,C),同埋教英文兒歌,不過我比我個囡返呢道係主要比我個囡學自理能力,獨立,紀律等等…..
你原來住咁近我個囡返pg果道o架?住得咁近,返學,放學都好方便,咁你不妨比你個仔仔讀o下,試o下返,睇o下適唔適合你仔仔返啦~  

愛林媽,
儍啦, 我點會介意你睇我 d movie, 我放上網都係俾人睇既啫  

至於教囡叻我就唔敢講啦, 我個囡呢排都有時會發脾氣, 有時更加會打我, 我都唔知要點先可以令佢唔好再咁做, 我諗住一陣打俾 dick sir 問下佢意見. 希望可以令到佢以後都唔會再咁做.

不過大家分享下心得都好既, 其實我身邊都有一班好好人既媽咪一齊玩, 一齊交流, 佢地既意見都幫左我好多架.

洵洵媽,

今日先發覺到洵洵同嘉嘉及其他同學仔上o左雜誌,洵洵同嘉嘉好似做o左生招牌咁呀,哈哈!   

愛林以前都有一段時間會打我,佢好似覺得好好玩咁,我會即時捉住佢好惡咁同佢講唔可以打人,不過佢有時都唔聽,所以佢一打我,我就扮晒喊同叫痛,跟住就叫佢曖返我,o錫返我,我亦都試過打返佢手掌再同佢解釋被人打係會好痛,所以叫佢唔好打人,過o左一段時間之後,佢就冇再打我lu,咁dick sir有咩解決方法呢?

係呀,我都覺得育兒同管教小朋友好多時都都需要有經驗o既朋友比d意見,大家互相交流o下,真係一件好好o既事~

我想問你洵洵返o左咁耐,你收過幾多隻紀錄洵洵上堂o既碟呀?我到而家都仲未收到呀,好心急想睇o下愛林上堂時o既情形係點呀~~   

愛林媽,

唉, 唔好提啦, 洵洵個張相冇晒心機咁, 呆 du du 到暈低.......          

dick sir 講既方法同你差唔多, 都係要話俾佢知我會痛, 會喊, 跟住叫佢呵番同錫番我, 然後 say sorry.

另外係要羅番佢玩具個陣 (因為多數都係呢個時候, 佢先會發脾氣), 多 d 同佢解釋點解唔俾佢玩, 而唔係好似搶左佢咁.

其實除左第一次佢打我, 我有打番佢手板之後, 我就冇再打過佢啦, 因為我覺得佢好似好唔服氣, 唔明點解我打得佢, 而佢又唔打得我. 所以之後我都係用 dick sir 講既方法, 佢亦都好似受落 d, 會即時同番我 say sorry.

我咁耐都好似都只係羅過一隻 cd 咋喎, 不過都幾耐之前架啦, 你湊放學個陣都可以問下佢, 睇下幾時有都好呀      

The most updated list:

Child's Name(Log-in) -----Class-------Sex--------BD

AM

Jolie(janice_yy)------------AM--------GIRL
Michelle (conniechong)-----AM--------GIRL ------ Apr
Kean(tkmama)------------AM---------BOY-------MAY
Matthew(WMCHAN) ------AM---------Boy --------Apr
Monique(jnasally) ---------AM---------Girl--------July
Gabriel(LAIKITMAN) -------AM---------Boy
Hiu Yeung(denisetai_liu)---AM---------Boy
Karissa (karissamama)----AM--------GIRL-------APR
Eunice(iristam)------------AM--------GIRL--------JUN
Chloe(danduscc)----------AM--------GIRL--------JUN
Ivan (cheungoli) ----------AM ---------BOY------May
Matthew(mat媽)----------AM---------BOY-------Sep
Bill (GreatBaby)-----------AM----------Boy------July
Cherry (dorist)-------------AM--------GIRL-------Sep
Merrick (Francesyip)-------AM---------Boy------AUG
Dorothy (wingchingchu)----AM--------Girl--------July
Stephy (maggiec) ----------AM--------Girl ------ April
Clarence (CindyMak)--------AM-------Boy-------May
Hoi Wun (franca) -----------AM-------Boy-------April
vincy(恩禧媽媽)--------------AM-------Girl-------May

PM

Cosmo(zoeli)------------ PM----------BOY-------Feb
Anderson(feliciak)---------PM---------BOY-------Jan
Oi Lam(gotgot)-----------PM----------GIRL------Jun
Colin(manb)---------------PM--------- BOY------April
Maldive(J.maldive)--------PM----------GIRL------Jun
Kai Yin(yumlawrence)-----PM----------BOY
Bryan(angelhair)-----------PM--------- BOY
Zoe Chan(sofei)-----------PM----------GIRL
Aiden(peipeiwong)---------PM----------BOY-----Sep
Serena(Kira)---------------PM----------GIRL
Jethro(sharon2005)-------PM----------BOY-----JAN
Jason(Haileyyu)-----------PM-----------BOY-----Feb
Yat Long(vivianchiu1029)-PM ----------BOY-----Mar
Howard (cwzcandy)------ PM-----------Boy-----Jan
Wing Wing (ccym)---------PM----------GIRL-----JUL
Hoi Kiu (PW530))----------PM----------GIRL-----APR
Charis (FloliMom)----------PM---------GIRL----- MAR
ShunShun (mchan89)------PM---------GIRL ---- JUN
Gavra(ruth_esther)--------PM---------GIRL------Aug
Judith (LC-Judith)----------PM----------GIRL------Jan
Tsz Hin (Tzehin )-----------PM----------BOY------Jun
Hazel(monma)-------------PM--------GIRL------Apr
Jushua (vyvy)---------------PM--------BOY-----MAR
Lai Sze Wai(pui5867)-------PM--------GIRL
Alvin (Alvinbb) --------------PM -------Boy -----July
Arthur (allyri) ---------------PM -------Boy -----Sept
Marcus (sandylui) ---------- PM-------Boy ----- Mar
Ching Ching (CHING411) ---PM------ Girl ----- Apr
Pui Yin (bobopig)------------PM-------Girl-------Apr
Emily (lauwsv) --------------PM------Girl-------Mar
Ching Ching(chingchungdin)-PM----- Girl ------Mar
siukong(sipongpong)--------PM----- BOY-----MAR
Ashley (CatMow) ------------PM ----- Girl -----Aug
Tat Kwan (queeniebb) -------PM------Boy------Aug

Dear all,

嘩.. 好耐冇上來啦.. 因為日日返工都好忙..

got got,

好呀.. 我諗我都會比我cosmo返... 不過要等佢好返先.. 佢上個月返學第二個星期開始病, 到依家都未好返...

乜你地個playgroup有錄低小朋友上堂情況咁好既...! 都好好喎!至少知你個囡囡上堂開唔開心呀..!!

洵洵媽...

你個囡囡上咗雜誌咁開心呀... 一定要留几個copy做記念呀...

洵洵媽,

hehe....你形容洵洵張相形容到好攪笑!   

如果愛林曳曳,爸爸都試過打佢手板,佢都好似唔服氣咁o架,有次爸爸叫愛林執返好晒d玩具,叫o左好耐,愛林都唔執,爸爸就打愛林手板,再叫愛林執玩具,愛林就一直好唔服氣咁掘住爸爸一直執,之後佢又會自己打自己手板話"愛林曳曳,打打"咁,好攪笑~~
不過我都係唔主張打小朋友(如果真係太過份先會打),因為我覺得佢o地咁細個,打佢o地,佢o地只會學到用打人o黎解決問題~~~

洵洵返o左咁耐都只係收過一隻cd o查,咁我都有排等law,其實我個個月都會問o下madam有cd睇未o架!   

zoeli,

好耐唔見你啦,去o左邊道玩呀??

cosmo病o左咁耐都未好返呀?駛唔駛轉過d藥水呀?可能食到"純" o左喎   

我仲未有碟睇呀     

係呀,你買今期baby親子雜誌就睇到有關歷奇村o既介紹o架啦~~~   

zoeli
我買左一本咋, 雖然佢個樣呆 du du, 不過我都會 scan 左佢留底. 睇時俾佢番佢幾 du 都好      

係架, 個度會不定時咁影相同 movie 俾家長, 不過主要係相, movie 都係得 1-2 個, 同埋要好耐唔耐至俾家長, 我諗佢係要儲夠一隻 cd 先俾掛. 我上年 12 月中開始番, 開頭番 1 堂, 之後先加多堂, 係 20/1 收過 cd, 到而家都冇啦.       

愛林媽,
洵洵尋日都學我, 揾 mickey 打自己, 然後話佢曳曳, 都唔知佢究竟明唔明      

唔止 cd 架, 我仲收過佢一個評估報告 (10/1 收), 不過咁耐都只係收過一次, 到而家都未有, 我都要打個電話俾佢, 問下佢幾時可以有先得.

我而家用左一招 bye bye 玩具 (個陣番幼潛都教過), 之前唔識得用, 有時要佢收番玩緊既野, 佢都會唔肯/err/喊, 之後有朋友同我講, 佢用呢招對佢小朋友都幾 work. 所以我呢兩日都學左, 每次要同洵洵羅番 d 野, 都叫佢 bye bye 乜乜啦, 試過呢兩日都幾 work, 差唔多一講, 佢都會主動俾番個樣野我, 然後同個樣野 bye bye.

我以前都會打下佢手板, 雖然只係打左一兩次, 不過自從佢第一次打過我之後, 我反而冇再打過佢, 因為我驚佢學我打人. 我老公更加唔會打佢, 佢係全屋入面最緃佢個個.  

愛林媽:

我冇去咗邊... 只不過係工作太忙... yesterday 先做到11:00pm.. 所以今日頂唔順冇返工到上到呢到咋..!

咁等我又買本親子look look 先!

洵洵媽:
係喎make a soft copy 仲好喎!

愛林媽, 洵洵媽:
你哋千萬唔好打小朋友呀... 就算係細細力打手板都唔好呀.. 我睇過好多文章都話呢個係會對細路做成好深遠的影響o家!
1. 佢哋一定係在於唔服氣的情況下去做你要佢做的一件事.. (向惡勢力低頭)佢哋一定唔係明白當時佢錯在邊.. 更可能佢哋覺得自己係冇錯... 到小朋友大個咗有能力向你反抗時佢一定會去做番同樣的事情.
2. 當小朋友以同樣方法(打人)去處理事情時... 父母永遠冇一個合理解釋.. 点解爸爸媽媽可以咁對佢但佢唔可以以同樣方法對其他人...!!

所以我一向都唔準任何人打我個仔o家..  不過都唔知點解我個仔都有一排打人...  :cry:

zoeli,

哇, 做到11pm ...      

你去買本親子, 就會見到我家既呆 du 洵架啦 ..

呢個就係我擔心之處囉, 所以而家我都冇再打過佢啦, 希望佢快 d 明白, 然後唔再打人啦      

洵洵媽,

我今日接愛林放學時,發現佢個額頭瘀o左,同埋個鼻損o左兩撻呀~之後我打去問返madam,madam話唔記得講返比我知,話愛林上緊堂時,行行o下自己仆低o左,撞到個頭,佢話都撞到好大聲,應該都幾痛,愛林喊o左幾聲,madam就安慰返愛林,愛林就笑返啦,最攪笑係我問愛林個頭做咩瘀o左痛痛,佢就話:"愛林曳曳呀~",真係比佢笑c~不過都好心痛~   

我2月開始返果時,已經係一個星期返3堂,呢個月仲改o左返二至五添(你呢?洵洵返邊幾日呀?),但佢o地都未得閒整隻cd比我,我覺得佢o地而家多o左學生,又改o左上,下午,全日班之後,人手好似唔多足夠,已經冇以前咁細心lu~~~   

睇見洵洵又上雜誌又拍戲,洵洵第日大個睇返自己成日上鏡,一定會覺得好得意!       

叫愛林交還玩具,佢都叫做幾樂意,我返過一期幼潛,佢係果d,姨姨一叫收玩具,byebye玩具,就第一時間擺玩具入箱同埋會幫手執玩具入箱o既小朋友(當然同我o地一齊時,佢都會有扭計唔比人拎玩具o既時候啦~)
果時佢打我果排係唔知點解,佢好似覺得好得意咁,但自己打人時個樣又會驚驚地,對眼眨眨o下咁,佢好似想挑戰我o既容忍道,佢果陣可能都係大約1歲到,佢只會打我同表哥表姐o架o查,其他人,佢又唔敢打喎,希望佢以後都唔會再打人啦~

zoeli,

嘩.....你咁博呀???真係能者多勞啦!!     

我老公係主張體罸o架,因為麻麻以前打佢o地打到好甘,所以初初同老公意見好唔同,之後慢慢傾傾o下,先有共識,除非愛林真係好過份好過份時先會打手板,點為至過份,都係我o地兩公婆認為o架o查,不過見老公而家都已經冇咩打愛林lu~~   

多謝你o既分享呀,我唔主張體罸,原因都係同你所講o既差唔多,所以教小朋友真係用唔時腦力同勞力   

愛林媽,
ohhh ... 俾我都一定好心痛啦 ~~~

而家我地小朋友活動能力高左, 相對受傷機會亦都大左, 不過我覺得導師應該要主動同你講囉, 要你打去至講, 又好似唔係咁好.

洵洵而家都係 keep 住番二, 五, 不過係上午. 或者遲 d 會轉做下午 (不過都要 6 月後), 等佢習慣下午番學   

我今日都有打去問 madam kwan 幾時有報告同 cd, 佢話報告要等中心叫佢地至會整     , 而 cd 就要儲一排先會有, 不過應該月底前會有喎.  

Just want to know which one is better? Keen Mind or HK preschool?

Any comment on these two kindergartens?

The most updated list:

Child's Name(Log-in) -----Class-------Sex--------BD

AM

Jolie(janice_yy)------------AM--------GIRL
Michelle (conniechong)-----AM--------GIRL ------ Apr
Kean(tkmama)------------AM---------BOY-------MAY
Matthew(WMCHAN) ------AM---------Boy --------Apr
Monique(jnasally) ---------AM---------Girl--------July
Gabriel(LAIKITMAN) -------AM---------Boy
Hiu Yeung(denisetai_liu)---AM---------Boy
Karissa (karissamama)----AM--------GIRL-------APR
Eunice(iristam)------------AM--------GIRL--------JUN
Chloe(danduscc)----------AM--------GIRL--------JUN
Ivan (cheungoli) ----------AM ---------BOY------May
Matthew(mat媽)----------AM---------BOY-------Sep
Bill (GreatBaby)-----------AM----------Boy------July
Cherry (dorist)-------------AM--------GIRL-------Sep
Merrick (Francesyip)-------AM---------Boy------AUG
Dorothy (wingchingchu)----AM--------Girl--------July
Stephy (maggiec) ----------AM--------Girl ------ April
Clarence (CindyMak)--------AM-------Boy-------May
Hoi Wun (franca) -----------AM-------Boy-------April
vincy(恩禧媽媽)--------------AM-------Girl-------May

PM

Cosmo(zoeli)------------ PM----------BOY-------Feb
Anderson(feliciak)---------PM---------BOY-------Jan
Oi Lam(gotgot)-----------PM----------GIRL------Jun
Colin(manb)---------------PM--------- BOY------April
Maldive(J.maldive)--------PM----------GIRL------Jun
Kai Yin(yumlawrence)-----PM----------BOY
Bryan(angelhair)-----------PM--------- BOY
Zoe Chan(sofei)-----------PM----------GIRL
Aiden(peipeiwong)---------PM----------BOY-----Sep
Serena(Kira)---------------PM----------GIRL
Jethro(sharon2005)-------PM----------BOY-----JAN
Jason(Haileyyu)-----------PM-----------BOY-----Feb
Yat Long(vivianchiu1029)-PM ----------BOY-----Mar
Howard (cwzcandy)------ PM-----------Boy-----Jan
Wing Wing (ccym)---------PM----------GIRL-----JUL
Hoi Kiu (PW530))----------PM----------GIRL-----APR
Charis (FloliMom)----------PM---------GIRL----- MAR
ShunShun (mchan89)------PM---------GIRL ---- JUN
Gavra(ruth_esther)--------PM---------GIRL------Aug
Judith (LC-Judith)----------PM----------GIRL------Jan
Tsz Hin (Tzehin )-----------PM----------BOY------Jun
Hazel(monma)-------------PM--------GIRL------Apr
Jushua (vyvy)---------------PM--------BOY-----MAR
Lai Sze Wai(pui5867)-------PM--------GIRL
Alvin (Alvinbb) --------------PM -------Boy -----July
Arthur (allyri) ---------------PM -------Boy -----Sept
Marcus (sandylui) ---------- PM-------Boy ----- Mar
Ching Ching (CHING411) ---PM------ Girl ----- Apr
Pui Yin (bobopig)------------PM-------Girl-------Apr
Emily (lauwsv) --------------PM------Girl-------Mar
Ching Ching(chingchungdin)-PM----- Girl ------Mar
siukong(sipongpong)--------PM----- BOY-----MAR
Ashley (CatMow) ------------PM ----- Girl -----Aug
Tat Kwan (queeniebb) -------PM------Boy------Aug
Clarence (vlee)---------------PM------Boy------Jan

洵洵媽,愛林媽,

好耐冇上嚟tim! 見到妳哋嘅小朋友都返過幼潛, 我囝囝都返過啊, 依家仲返緊幼兒樂園, 知妳哋e+返另一間好似好開心咁, 可否講吓同幼潛果到有セ唔同 , 可否PM埋妳哋返果間D資料比我呢? 我都想朗朗早D同妳哋嘅小朋友做同學仔嘛!   
:-D

Vlee,

之前呢道都有d人講過兩間有咩分別,你可以睇返~

feliciak,

hello~真係好耐冇見你上o黎啦~~

pls check pm~^^

洵洵媽,

星期六朝早,DICK SIR打o左電話比我道歉啦~
不過因為madam 冇即時check o下愛林o既傷勢同幫佢搽藥,同埋竟然唔記得通知我,所以今次唔多唔少都有少少失信心~ :cry:  :cry:

madam話要等中心叫佢o地先有報告同cd又真係有d怪怪地   

我下個月都可能會將愛林o既返pg o既時間調動一下,到時洵洵同愛林唔知可唔可以係歷奇村做返同學仔呢??   

我頭先睇o左洵洵同朋友仔唱k o既video,兩個小朋友真係好得意呀,我一直睇一直笑(因為真係好可愛,haha)洵洵做動作都好快而準喎~~仲有洵洵對眼又大又圓,而家真係越o黎越靚女!   

係呀,另外我想問你,見到你返my gym好似好好玩,想問平時上堂有咩學同玩???我之前都報過sunday去試堂,但最後有o野做冇去~

all,
黎緊星期六就 register 啦, 好開心呀, 我呢排睇番之前劍鳴 N1 D  家長既 post, 跟住就幻想我地 9 月都會同佢地一樣, 學 d 乜, 玩 d 乜 ... 見佢地又有野餐, 又有旅行, 又有 halloween party, 真係好開心 ... 好想快 d 到 9 月呀.
‹ 上一主題|下一主題