用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀?? ...
樓主: Evolution6
go

各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀?? [複製鏈接]

Re: 各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀??

Sorry! 各位

太心急啦。因又一村我囝仔未in都有人收到取綠信了。
再看面談證都是15,Dec前通知。

Re: 各位今年in St. Catherine的媽咪準備好未呀??

sisimama 寫道:
.....想指出她們用作interview時的教具好似好簡陋,阿囡唔多意識到係考緊佢,用紅藍黃三粒LOGO叫配對返一張有三隻顏色的咭紙上,阿囡都唔知佢想佢砌定想點,如果要放上去又冇意思,因為一般玩開玩具唔會咁樣,這個動作都幾奇怪,亦有點misleading......

我個仔一開波就將o的Lego砌埋一齊

Hi sisimama,

I agree with u & I had the same feeling as well.  My girl actually didn't understand what to do at first.  The interviewer for my girl is also 麻麻地.  Maybe we have the same interviewer.

In我囡囡的interviewer都麻麻地,幾惡,見我囡囡沒有答,都有少少想迫佢答,在問家長問題時,好明顯冇耐性聽我講,一味點頭,好似有點不耐煩,所以我不太喜歡那個interviewer.

想指出她們用作interview時的教具好似好簡陋,阿囡唔多意識到係考緊佢,用紅藍黃三粒LOGO叫配對返一張有三隻顏色的咭紙上,阿囡都唔知佢想佢砌定想點,如果要放上去又冇意思,因為一般玩開玩具唔會咁樣,這個動作都幾奇怪,亦有點misleading

算吧隨緣但機會有2%

上星期同亞囝去in SC, 佢一粒聲都無出(佢平時見到陌生人都係唔出聲, 所以都已經預左), 只係跟老師指令做, 做到一半, 做唔到一半, 算吧, 去之前都預左係"陪跑"。 唯一想講係間學校, 雖然總面積唔細, 但係入面d班房就間到好細, d走廊迂迴曲折, 無人guide住一定迷路, 小朋友咁矮, 仲難認路, 感覺好似一間大規模既補習社, 真係有d失望。 :-|

我既感覺都差唔多,我仔仔果日開頭果part 都幾好架, 但係一入到去見到intervewier 果陣,就呆咗,佢係一位膚色比較黑既外藉人仕(好似印印地), 佢平時都無乜接見過,所以都唔肯理佢,返而隔離果個就係時佢返學日日都見到果d外藉人仕, 佢夠膽死行咗過隔離, 要我捉佢番嚟,仲要發脾氣添! 結果就係佢發緊老脾既情況下完成    , 個老師當然冇引,所以都冇乜聽我講嘢,而我都好冇引囉!
In我囡囡的interviewer都麻麻地,幾惡,見我囡囡沒有答,都有少少想迫佢答,在問家長問題時,好明顯冇耐性聽我講,一味點頭,好似有點不耐煩,所以我不太喜歡那個interviewer.

想指出她們用作interview時的教具好似好簡陋,阿囡唔多意識到係考緊佢,用紅藍黃三粒LOGO叫配對返一張有三隻顏色的咭紙上,阿囡都唔知佢想佢砌定想點,如果要放上去又冇意思,因為一般玩開玩具唔會咁樣,這個動作都幾奇怪,亦有點misleading

算吧隨緣但機會有2%

Dear all,
    The acceptance letter will send to you maybe three weeks later. The date written on the slip is not the exact date. You will get the news earlier. Good luck to all of you.

bigbighei 寫道:
我既感覺都差唔多,我仔仔果日開頭果part 都幾好架, 但係一入到去見到intervewier 果陣,就呆咗,佢係一位膚色比較黑既外藉人仕(好似印印地), 佢平時都無乜接見過,所以都唔肯理佢,返而隔離果個就係時佢返學日日都見到果d外藉人仕, 佢夠膽死行咗過隔離, 要我捉佢番嚟,仲要發脾氣添! 結果就係佢發緊老脾既情況下完成    , 個老師當然冇引,所以都冇乜聽我講嘢,而我都好冇引囉!
[quote]

算吧隨緣但機會有2%
[/quote]我諗我地都係IN同一人         

好緊張ah
[url=http://[/url]

簽名被屏蔽

annienorman 寫道:
I think they will not send out 取錄信 so early gar......  they also have another interview on 18NOV wor!!!

In the interview slip, it said they result will know before 15Dec   

18號仲有得in, 10+11都in了咁多人啦

我地18/11先in, 都唔知仲有冇位收生, 可能就算有都係下午班啦, 選左英文in又怕問得太深......
~easybring~

簽名被屏蔽

唔知大家會否在同一間房in,我記得間房在玩具房隔離,個老師在入房後右手邊最入一個

我想問下大家如果interview時, 小朋友如做colour matching 和認圖形時, 有的出錯, 我就同佢講唔岩呀, 咁佢又整番岩.

係唔係唔應該提佢呀? 老師是不是會扣分呀 ?

好擔心     

我囝囝做sharp matching時做錯左, 我無出聲, 跟住個老師同我囝囝講你睇清楚d再做一次, 跟住我囝囝就做番岩. 唔好太緊張, 老師會俾多一次chance小朋友重做的.

charlotteling 寫道:
我想問下大家如果interview時, 小朋友如做colour matching 和認圖形時, 有的出錯, 我就同佢講唔岩呀, 咁佢又整番岩.

係唔係唔應該提佢呀? 老師是不是會扣分呀 ?

好擔心     
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

Hi King's Mom,

My daughter was interviewed by PTH teacher also after the cantonese interview section.  And, the teacher said, all kids who've been applied for Eng-PTH needs to sit in the PTH section also.

Wish this addresses ur query.

Thanks,

Carrie

請問有冇人知, 之前選左英文IN, 可唔可以到時改中文IN呀?  
~easybring~

you can.
It is my case.
My da used to speak Eng, but recently know more chinese
I prefer her to try Chin int
and I phoned to SC, and asked them to change for me,
pl quote your ref number when u phone to them
[url=http://[/url]

唔該晒呀!!!!

euka 寫道:
you can.
It is my case.
My da used to speak Eng, but recently know more chinese
I prefer her to try Chin int
and I phoned to SC, and asked them to change for me,
pl quote your ref number when u phone to them
~easybring~

請問有冇小朋友讀st. cat, 但住在香港區呀?
仔仔interview 完,我很喜歡st.cat. 但是我住在香港區,如果好彩入到,讀不讀?有冇經驗呢?
I see the school bus has not HK side.

davis ma
‹ 上一主題|下一主題