用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際英文幼稚園 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2)
樓主: mabel_leung
go

2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2) [複製鏈接]

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2)

大家去投票係邊樹攪~~Party

Click>> (1225 SC K1 開心聖誕Party)

Re: 2006 入讀St.Cat K1 家長交流區(Part 2)

我個仔今日已著冬季PE衫, 好放心唔會冷親. 但校車上,我見好少人著冬季. 點解??

brica, 您有無去km k1個chatroom? 嗰班媽咪都幾熱心.....不過我地都係!!! 都唔係話咩買花讚花香, 適合我未必適合您, 您自己再參詳下啦! 我地都係講事實啫!

嘩, 咁多人換左冬季校服 我買都未買, 要10號先得閒同佢買喎!

ok啦, 都唔算凍, 係大風啫! 見您地咁講, 唔通我疏忽左亞囡? 等我聽日俾條白襪衭仔俾亞囡著先, 反正上年著左一兩次啫, 唔好晒, 我諗應該夠勒! 細路邊怕凍架, 怕熱咋嘛!

YuMay 寫道:
我個仔今日已著冬季PE衫, 好放心唔會冷親. 但校車上,我見好少人著冬季. 點解??

ross,

zoe 發燒   今日唔返學喇...  

Hi mmak,

Poor Zoe! Hope she will get better soon!

meowross 寫道:
您要問清楚自己要d咩先, 您list嗰幾間, 間間都各有所長! 您問我, 我會覺得幼稚園間間都差唔多, 一個6歲人仔極其量可以點谷? 俾到盡咪學多人地一年!!! 出名既小學, 查實睇到係呢幾間出品既都心裏有數, 而依d 出名小學就一定大鼻, 佢地會好有信心同實力, 用佢地嗰套去tune d小朋友, 有參次, 無問題!  所以, 佢地只要d水準唔差太遠既kinder就ok! 因此, 佢地會著重多d interview時既表現! 所以, 我覺得e家既催勢係要揀d開朗, 敢言, 有思想既小朋友囉!  我唔知大家應唔應同!  但, 您最緊要係要知道您個小朋友需要d咩!

我個囡, 佢一向大胆開朗, 我想佢一直保持呢個優點, 我想個個囡係一個勇敢既人! 而, 我相信sc係呢方面support到我囉! so far, ok既!

喂, 收左先諗都未遲吖!

非常同意!    我都係因為甘揀sc!

今朝起身覺得好涼, 我就開始愁..... 因為我仲未幫阿仔買冬季校服. 諗住星期六那那聲去買, 在未買之前, 想請教各位已買了冬季校服的媽咪, 請問

1) 世光 / 亞洲 / 大溢, 邊間校服商的校服質地 好d ?
2) PE uniform, 邊間唔甩色 ?
3) 校褸邊間的質地靚 d?
4) 仲有咩o野要特別注意?

唔該晒各位媽咪.

Brica,

你小朋友現在 keenmind讀 pre-nursery, 而且已reserve o左個位比你小朋友, 我覺得你揀其他學校交留位費, 可以睇下間學校比起 KM 有冇優勢, 如果唔係特別好過km的話, 就唔需要 hold 果間學校的學位,浪費6佰幾蚊.

meowross,
你話"k1同n1真係會好唔同, 邊間都係.......", 請問係咩呀?
我好想知, 可否告訴我

我yesterday在學校見倒一位女同學穿一件白色長袖衫係裡面, 再穿校服裙(夏季), "突"出兩隻袖

birdbird

我今次係世光買校服呀,因夏季校服我幫大溢買,但發佢既quality真係麻麻地,件外套洗兩洗就起毛粒,所以今次就幫襯世光買咗全套,我望落既感覺係成套校服都好靚,quality 比大溢好,佢既外套係100%wool,不過唔知係咪姐姐唔識洗,我已經叫佢用手洗,但唔知奌解都縮水,我已經幫個囡買大咗D, 而家就just fit lor, PE 都有小小甩色,不過可以接受,因個領仲係白色既,冇染到色..

世光服務態度好好,但覺得佢地鍾意攞D 剛剛好size比你try,佢比我囡try既size,最後我全部要大咗一個size..

birdbird 寫道:
今朝起身覺得好涼, 我就開始愁..... 因為我仲未幫阿仔買冬季校服. 諗住星期六那那聲去買, 在未買之前, 想請教各位已買了冬季校服的媽咪, 請問

1) 世光 / 亞洲 / 大溢, 邊間校服商的校服質地 好d ?
2) PE uniform, 邊間唔甩色 ?
3) 校褸邊間的質地靚 d?
4) 仲有咩o野要特別注意?

唔該晒各位媽咪.

brica & all,

我得重申, 以下純屬個人意見! 尤其是嗰句 "家下最谷同最深既幼稚園應該係km", 並無煲或貶之任何意思, 純粹個人愚見, 如有得罪各方, 請諒!

meowross 寫道:
brica,
km其實都係一間唔錯既幼稚園, 但唯一要concern既係功課量既問題! 我知佢地e家k1已經一星期5日都有功課.......話就話d小朋友讀得開心無壓力又肯自己做 (我個friend咁講佢個囝), 但我自問係一個懶既亞媽, 話唔使點跟點都要睇下吓嘩........我要返工, 收左工倦到c..........

sc係多人囉 - 人多, 有d野就會有參次, 所以要睇您接唔接受到! 但佢當然有值得一讚既地方啦, 佢地admin安排得幾smooth......講真, 一所咁多人既幼稚園, 地方又有限, 我真係好佩服佢地係時間上既編排配合得好好! 另, 佢地既課程亦見心思, d功課唔係出面坊間買現成嗰d, 您會睇到係有專人design (可能已沿用得多年都唔定)! 中文亦都係, 佢地嗰套字卡, 我自己attend完家介會都好impress!

但, 若果您expect老師會無時無刻辰時戌時都會得閒call下您滙報情況.......呢樣就真係睇下您遇到個咩老師勒! anyway, 您都有心理準備, k1同n1真係會好唔同, 邊間都係.......若果您係好騰既媽咪, km可能會啱您d!

kv亦係一間好學校, 出面好多傳言, 並不可信! 我見我d朋友既仔囡讀得不知幾開心, 亦唔係外間所講咁古板囉!d人話kv谷, 我話您聽, 家下最谷同最深既幼稚園應該係km, 咁, 您又點睇?深係咪好? 其實無話好唔好, 睇適唔適合!

您要問清楚自己要d咩先, 您list嗰幾間, 間間都各有所長! 您問我, 我會覺得幼稚園間間都差唔多, 一個6歲人仔極其量可以點谷? 俾到盡咪學多人地一年!!! 出名既小學, 查實睇到係呢幾間出品既都心裏有數, 而依d 出名小學就一定大鼻, 佢地會好有信心同實力, 用佢地嗰套去tune d小朋友, 有參次, 無問題!  所以, 佢地只要d水準唔差太遠既kinder就ok! 因此, 佢地會著重多d interview時既表現! 所以, 我覺得e家既催勢係要揀d開朗, 敢言, 有思想既小朋友囉!  我唔知大家應唔應同!  但, 您最緊要係要知道您個小朋友需要d咩!

我個囡, 佢一向大胆開朗, 我想佢一直保持呢個優點, 我想個個囡係一個勇敢既人! 而, 我相信sc係呢方面support到我囉! so far, ok既!

喂, 收左先諗都未遲吖!

淨係2歲同3歲都好大分別啦! 幼稚園同bb班老師係處理上又有分..........又新環境, 無論大人細路都要時間去適應的   relax d !

pangpuiyee 寫道:
meowross,
你話"k1同n1真係會好唔同, 邊間都係.......", 請問係咩呀?
我好想知, 可否告訴我

mmak,

什麼病 take care吖!

mmak 寫道:
ross,
zoe 發燒   今日唔返學喇...  

我都有諗過咁同個囡著 但今早又唔覺得特別凍, 無理個囡

pangpuiyee 寫道:
我yesterday在學校見倒一位女同學穿一件白色長袖衫係裡面, 再穿校服裙(夏季), "突"出兩隻袖

穎晴媽咪,
我都有同樣

醒目開學勳章

birdbird

我去左世光買:
PE uniform x1
平日校服 x1
長袖冷衫 x1

我有2手世光校褸, 因無比較過, 所以 no comment. 但如要我買, 我諗大溢都ok, 因件2手校褸好新淨--我估好少著, 或因好凍時可以穿自己既大褸的緣故.

世光件冷衫係100%wool, 所以一洗(手洗)即were. 仲有世光件裇衫好唔抵.

注意事項: 世光校服 - 凍水即洗, 唔好落柔順劑.

醒目開學勳章

mmak

zoe 睇左醫生未?

birdbird,
我都打算可能星期六去買冬季校服 (只係恤衫, 因為其餘有人比左我), 唔知到時會唔會見到你呢?
‹ 上一主題|下一主題