用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 瑪利曼小學 06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! ...
樓主: 匿名
go

06年囡囡入讀瑪利曼小一嘅家長,入黎認識吓! [複製鏈接]

Re: 06年囡囡入讀瑪利曼小一

For school bus to Kowloon side, you may contact

James Wong : 90802514 / 61528887
Mr. Kong : 97794481/ 62382382

kkma  

該用戶已被刪除

該用戶已被刪除

1D好似好快默書喎。唔知幾時輪到其它班。

請問默書係指全篇課文背默,還是填充,還是其它形式呢?

Thank you.

S&E 寫道:
我囡囡說是第一課「我的家」的課文(即第四頁)和第三課「報紙和蘋果」的詞語(即第十七頁)。

我想(一•一)是指第一冊第一課, 而(一•三)是指第一冊第三課。如有其他看法,煩請提點!

Re: 06年囡囡入讀瑪利曼小一?家長,入黎認識?!

My 囡囡 (1B) say these Thu. will have a Eng Direction (number 1 to 10). Does it correct or not ?

醒目開學勳章

Naughtymom
之前有其她媽咪講過;應該是不用背默的.不過都死啦.咁多字,唯有push亞囡.

ETL,

我囡 (1B) 呢幾日都成日同我講,老師話就黎默書啦。但默乜野我就唔知。唯有同佢keep住溫習。齌寫1 to 10,己搞掂,但係唔知有冇其它英文句子需要默,例如Good Morning Tony等等。

至於中文,我覺得真係好難。要識寫 "難,報紙,讀,蘋果。我囡都仲未得呀。 :cry:

SK1,

今個星期六開始游泳班了,係咪約埋一齊去?

7:15分出發好唔好?

另外,ECA你囡有冇提過要自備一款遊戲棋帶返學校玩呢?

Naughtymom

請問你哋係第一輪抽到, 定第一輪大抽獎抽到?  平均每日功課多唔多?  請指教。

醒目開學勳章

Naughtymom
約埋一齊去好.不過點解老師冇派通告既?咁去到找那位呢?重有南華會有冇潛水鏡賣呢?因為我囡囡得薄泳衣同浮板,我怕到時又唔合佢要求喎.
ECA我囡囡講過要自備一款棋帶回去.我只係有鬥獸棋咋

Hi,

When you arrive SCAA - Basement -swimming pool. You will see a notice. MPS student will waiting on Gate 2.

As I know they have not 潛水鏡賣. They may just give you a swimming hat only.. But the pool is warm water.

醒目開學勳章

ETL 唔該晒妳呀.

mangoyum
這裡的家長有第一回合及第二回合入的.基本上有20分就有機會入.不過亦有20分都抽不到.另工課量不算多.

Naughtymum, ETL

唔該晒妳呀

My daughter did not mention about Eng dictation.  And i totallly agreed Chinese is more difficult.

Hi all,

Start the P1 life around one month. Does your 囡囡 enjoy the school life ? Does 囡囡 have change something ? Growth ! Independent ! Like a Girl not the BB girl ? Does the life timetable and style have change ?

SK1, thank you for your advice!   
SK1 寫道:
ETL 唔該晒妳呀.

mangoyum
這裡的家長有第一回合及第二回合入的.基本上有20分就有機會入.不過亦有20分都抽不到.另工課量不算多.

SK1,

鬥獸棋都好丫。我有諗過帶波子棋,不過好似好bulky,唔想佢帶來帶去咁辛苦。佢又提議帶UNO,同飛行棋。依家考慮緊帶邊樣。

至於游水,我都奇怪點解老師冇派通告。而且我張支票仲未過數添,你過左數未?

我諗唔需要帶浮板架啦,南華會會提供的。至於泳衣我諗都係悉隨尊便架啦。應該唔會有特別要求。潛水鏡我會自備。

Naughtymom

ETL,

暫時唔覺有乜大轉變丫。不過有一樣安慰就係,so far未扭過話唔想返學。我覺得佢好鐘意返,唯一有投訴的係佢覺得Ms Tse好惡。

不過小學老師同幼稚園老師緊係有唔同,幼稚園佢地俾錫得太緊要啦。唯有叫佢慢慢適應啦。

你個囡呢?係咪都係1B班?enjoy school life嗎?

Naughtymom

醒目開學勳章

Naughtymom
我張支票仲未過數喎
我剛剛買了泳鏡,但買唔到泳帽.到時先再買.其實我想亞囡帶中國象棋,但已經唔見左啦.妳有冇呀?如果有,不如帶中國象棋咪重好.

我相信南華會有泳帽提供的,不用買。至於中國象棋,我地屋企冇人識捉,所以冇丫。

SK1 寫道:
Naughtymom
我張支票仲未過數喎
我剛剛買了泳鏡,但買唔到泳帽.到時先再買.其實我想亞囡帶中國象棋,但已經唔見左啦.妳有冇呀?如果有,不如帶中國象棋咪重好.

南華會有泳帽提供,不過落堂後無得沖身,就咁在看台換衫.
我女女一向有帶棋在學校小息或lunch後玩,不過佢話班主任只准帶康樂棋.
‹ 上一主題|下一主題