用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 天神嘉諾撒家長入黎報到!!!
樓主: 竹葉青
go

天神嘉諾撒家長入黎報到!!! [複製鏈接]

我今朝SHARP9點到,果時冇咩人
買完野至返工TIM
費事下午栗子小姐學琴攪亂D生活節奏

我是新小一生家長,想請問有否保母車介紹,由土瓜灣至學校?謝

School Bus

Pls check PM

原文章由 jackyfung88 於 07-8-2 16:17 發表

請問學校要影既相片有冇指定要咩顏色既BACKGROUND 同呎吋

醒目開學勳章

不好意思, 打擾大家 , 請問大家會否轉去
(BK 新板) --> 小學一覽 --> 九龍城 --->天神嘉諾撒學校 --> 開設新 topic ?

quote]原文章由 栗子媽媽 於 07-8-3 23:08 發表
請問學校要影既相片有冇指定要咩顏色既BACKGROUND 同呎吋 [/quote]

係個邊就易搵D, 如果lee到少人發表要搵佢就麻煩DD。大家都比D意見   樓主係竹葉青, 你覺得點呀:) 去到邊我都會追架  

原文章由 BOBO128 於 07-8-5 00:17 發表
不好意思, 打擾大家 , 請問大家會否轉去
(BK 新板) --> 小學一覽 --> 九龍城 --->天神嘉諾撒學校 --> 開設新 topic ?

醒目開學勳章

謝謝你claudi-mama, 因為我今年會幫囡囡選天神, 所以一直都有留意此topic, 但很多時都要搵, 所以問下大家意見.

原文章由 claudi-mama 於 07-8-6 10:42 發表
係個邊就易搵D, 如果lee到少人發表要搵佢就麻煩DD。大家都比D意見   樓主係竹葉青, 你覺得點呀:) 去到邊我都會追架  

原文章由 claudi-mama 於 07-8-6 10:42 發表

Definitely Agreed That's easier to search the topic about the school..
:)

姊妹們

我地按板主要求去左呢度呀

http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1080605&extra=page%3D1&page=2

保母車

點解登記咗要保母車, 2星期都未有人打電話黎?

好驚

原文章由 Fanny1620 於 06-8-16 13:29 發表
各位好嗎? 我個女今年9月P1, 想請問保母車會幾時聯絡家長, 到今日仲未收到電話, 點好呢?   

你地又係等好耐都無司機打電話, 我咪等到最後一個星期一打返學校問囉, 離哂大譜, 真係星期一返學, 星期四晚10點先話你知, 同埋啲校車費都幾貴, 由荃灣出發都成900蚊, 真係玩獨市, 迫你貴都無得選, 唔通自己送返學, 我個到就係要轉幾程車先返到學校, 無法, 問單程, 嘩, 又要600蚊, 食人唔吐骨,

另外想問吓ma ma 們, 知唔知功課多唔多呢, 放得學都4:30返到屋企, 都要透氣架, 跟住做功課, 食飯後又做功課? 又要温書? 又要快啲10瞓覺? 嘩, 點可以起4小時做哂咁多野? 真係要請教有經驗的ma ma , 教吓我點分配時間? 讀僅的請話我知, 我好緊張, 每日好似同時間競賽, 都唔知做得邊樣, 呢又話中學must 學樂器, 又要有樂理知識, 咁跟住依幾年放學學埋又入夜, 點算點算????

你可以打去學校同葉老師反映有關校車問題。

原文章由 berylberyl 於 07-9-5 15:43 硐表

你地又係等好耐都無司機打電話, 我咪等到最後一個星期一打返學校問囉, 離哂大譜, 真係星期一返學, 星期四晚10點先話你知, 同埋啲校車費都幾貴, 由荃灣出發都成900蚊, 真係玩獨市, 迫你貴都無得選, 唔通自己送返學, ...

原文章由 claudi-mama 於 07-9-5 17:31 硐表
你可以打去學校同葉老師反映有關校車問題。

想問下放課學野校車係咪又唔車? 要自己湊? 其實真係唔明白點解幾十年都無校車服務, 我當年已經係保母車, 但無咁多課外活動, 好多個個都無參加, 依家每人要參加多樣, 但就煩到父母, 人地其他學校包校車, 就學生上活動的就走多一轉, 幾好

點分配時間?

原文章由 竹葉青 於 07-5-19 11:05 硐表
學校都有搞d英文活動如英語廣播電台會每班級都一定有機會選幾位同學錄故事播,又會每班級有得係體堂做吓英文話劇比全校一齊睇咁,仲有逢星期五就英語日咁. ...

本人女兒今年9月入小一, 想問功課多唔多? 每日放學返到屋企都成點幾, 休息吓都要, 跟住做功課一陣, 跟住食飯, 又做功課? 又温書? 梳洗瞓覺又要快手10點瞓, 4個鈡做咁多野, 點算好? 想問問ma ma 們教吓點分配時間? 咁第日又要參加幾樣課外活動, 放學又晏咗, 點算好呢? 我好緊張 ar ..

點分配時間?

原文章由 竹葉青 於 06-8-18 15:05 硐表
你地買晒校服未呀,我今日先去買不過話未有運動衫.唔知26號果日係咪新生就要番呢,會唔會分埋班呢?我未入個學校架,只去過門口你地入過未呀大唔大架.

本人女兒今年9月入小一, 想問功課多唔多? 每日放學返到屋企都成點幾, 休息吓都要, 跟住做功課一陣, 跟住食飯, 又做功課? 又温書? 梳洗瞓覺又要快手10點瞓, 4個鈡做咁多野, 點算好? 想問問ma ma 們教吓點分配時間? 咁第日又要參加幾樣課外活動, 放學又晏咗, 點算好呢? 我好緊張 ar .

離哂大譜

原文章由 jackyfung88 於 07-8-2 16:17 硐表

今日放學個女坐嗰架車竟然唔係朝早坐嗰部, 但係呢從來無人向我交待過咩情形會轉車, , 交個女比你, 你轉黎轉去而我唔知囉, 有無攪錯, 簡直離哂大譜, 係咪我打比原本個司機, 個司機話你個女依家唔起我部車, 去咗亞甲部車咁呀, 唔係呀嘩,
我覺得好亂咁, 有校車咪好囉, 40年都無校車, 都唔明?! 好激氣!!!!! 我有機會真係起家校會到反映

hi berylberyl,

學校功課唔多4-5樣巳包括改正,每week都有中和英黙書,因為我地都要返功,囡囡係係hunghom有補習社同我接女返去我大約6:30至6:45到接回囡囡走佢巳完成所有功課及温書黙書等,我住天水圍我打揸車大約7:45到家,返到去練琴/上網做功課/食飯/沖涼/坐一陣就瞓喇10點至10點半到瞓囉,第二朝又6點半起身.
好就好在返家唔洗温書囉.多d親子時間免得同佢一齊做功課又實勞鬼氣呀.

原文章由 berylberyl 於 07-9-6 11:17 硐表

本人女兒今年9月入小一, 想問功課多唔多? 每日放學返到屋企都成點幾, 休息吓都要, 跟住做功課一陣, 跟住食飯, 又做功課? 又温書? 梳洗瞓覺又要快手10點瞓, 得4個鈡做咁多野, 點算好? 想問問ma ma 們教吓點分配時 ...
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原文章由 竹葉青 於 07-9-7 00:46 硐表
hi berylberyl,

學校功課唔多4-5樣巳包括改正,每week都有中和英黙書,因為我地都要返功,囡囡係係hunghom有補習社同我接女返去我大約6:30至6:45到接回囡囡走佢巳完成所有功課及温書黙書等,我住天水圍我打揸車大約7:45 ...

Dear 竹葉青媽媽, , 你好犀利呀, 返到屋企仲可以做咁多野, 仲練埋琴都係10點瞓到覺, 你地仲係住天水圍?!
你囡囡都好叻女! 不過聽你講完功課唔係咁多我都放心啲, 第日要多多向你請教了. 因今年先小一, 我有幾樣想問問你可以嗎? (1) 聽講學校都好著重英文同數學? (2) 話為咗將來入聖瑪利所以起小六要考樂理, 咁佢係指要有一定樂理常識定係要求小朋友起皇家到考幾多分? 另外至於關於保母車問題你點睇? , 鬧佢又無謂, 又要繼續搭, 費事個女受氣, 但我有打電話詢問佢咁囉, 話點解會唔同車既? 因為之前無人話咩情形下會要轉車喎
咁囉, 可以點唧?

激死我

原文章由 jackyfung88 於 07-8-2 16:17 硐表

你搭校車情形點呀? 搭邊架車? 返學同放學架車係咪同一架? 3日學第3 日就將我個女搭咗第二架車返屋企, 激死我, 怕咗會起衝突至唔敢怪責佢口吻, 但就點講都係佢地唔啱, 我交個女比你定要百份百安全, 唔可以接受到比你將佢轉黎轉去,
, 鬧佢又無謂, 又要繼續搭, 費事個女受氣, 但我有打電話詢問佢咁囉, 話點解會唔同車既? 因為之前無人話咩情形下會要轉車喎
咁囉, 可以點唧?

問功課

原文章由 栗子媽媽 於 07-8-3 23:08 硐表
請問學校要影既相片有冇指定要咩顏色既BACKGROUND 同呎吋

請問 : 今個星期五家課冊話要填體藝班 (簽名), 都無回條可以填寫, 只係早2日派咗張體藝班項目表同星期幾上咩班咁之嘛, 我無睇漏呀, 咁點填比佢? 係咪寫起家課冊到然後簽名? 今朝打電話又無老師可以答, 另外, 我想做家長義工, 係咪填家校會張通告? 但係我睇通告, 佢無一項係話做義工, 只係問我願唔願意做委員, 所以我咪無ˇ到交咗回條囉, 真係好煩, 咁多通告, 又唔清楚, 好似第1日家課冊寫要交作業(六本), 真係唔係好明白佢地咩意思, 咩作業邊六本? 驚執錯, 老師對住個囡話無帶咩嚇親佢, 因為佢話啲老師好惡
‹ 上一主題|下一主題