用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: CSW
go

馬灣基慧小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

Re: 馬灣基慧小學

cc0524
我無同仔仔拎d咩見得人既証書,因為佢超唔願意,K1時已同仔仔商量想佢報小提琴,游泳....但佢全部唔”好”,只有一直持續上畫班同今年報左珠心算,另外暑假有d短課程咁咋,唔知有無用,不過都會諗住放係profile入面囉.
其實唔緊張就唔會一早做準備啦,但我一見自己太緊張便會同自己講交返比神,係咪好亞Q
不過其實都選定左啦(連第二輪點選都plan埋啦).所以而家係好d,但有時係會諗來諗去諗多左.性格問題-無得改

010 寫道:
cc0524
我無同仔仔拎d咩見得人既証書,因為佢超唔願意,K1時已同仔仔商量想佢報小提琴,游泳....但佢全部唔”好”,只有一直持續上畫班同今年報左珠心算,另外暑假有d短課程咁咋,唔知有無用,不過都會諗住放係profile入面囉.
其實唔緊張就唔會一早做準備啦,但我一見自己太緊張便會同自己講交返比神,係咪好亞Q

不過其實都選定左啦(連第二輪點選都plan埋啦).所以而家係好d,但有時係會諗來諗去諗多左.性格問題-無得改

me too!(而家唯一唔知放邊間係第2位)   

醒目開學勳章

010,

我係今年個仔派得唔好我先知原來我乜都無準備到!! 其實我有同個仔報興趣班 (鋼琴, 公民數, 公民英文, 外國人既 play group, 前陣子再加埋畫畫, 游水) 不過只有公民可以拿到証明, 其他都是私人教, 變左乜都無!! 又唔識同佢報考試表演, 有個同學仔媽咪原來一早同佢 plan 好, 全部係出面學, 又考埋鋼琴一級試, 又學武術出去表演, 又比賽圍棋..... 我真係覺得失敗!  

醒目開學勳章

KLLP
係啦,真係好難選,原本想考定直資私校做backup,但有媽咪提醒唔好咁早考,因怕一經收取無得抽獎.
但唔早d考又怕到時無位(我仔仔始終不是好標青嘛,唔知到時點殺出重圍 ),
好的校學(津/私/直)個個都想入!我又堅持想仔仔入基督教學校,所以真係無咩選擇!
重要唔可以比佢有壓力,要話佢知其實間間都係好學校,免得將來入唔到想入的佢會唔中意讀書.老公又一d都唔理.諗諗下最大壓力個個咪自己 好在呢度有人同自己傾下,分担下真係好.

010,

做人父母真係唔容易, 想同個仔講, yau 唔敢話晒full picture 佢知, 驚佢有壓力, 真係好辛苦!

試過同呀仔報私校...點知佢交表個日, 已經同我講, 我唔要讀呢間...真係俾佢激親  

醒目開學勳章

cc0524
唔緊要,其實除左家長安排,都要視乎個小朋友,好似我咁有準備,一早知拎證書可對入學有幇助,但仔仔�老公唔合作一樣無用.所以唔好認為自己失敗,自己盡左力為佢地已經可以.況且”伍”都唔差,只不過佢係傳統教學,而荃灣多家長想比小朋友入活動教學啫.

醒目開學勳章

KLLP
八掛問下:報私校-你講幼稚園個時?定小學-邊間咁快要報?(音小定優才?)

唉,個日同仔仔參觀完馬灣,問佢中唔中意(諗住佢都會答中意),點知佢居然同我講,咪又係一間學校,重叫我安排埋比佢參觀埋英華喎!吓你估我開嫁,氣得我 :evil:  

010,

pls check pm

醒目開學勳章

010,

我都知 "伍" 唔差, 但始終唔係我心入面那間!!

你老公又係唔理?? 我老公都係, 就算放榜佢都無請假, 到個仔要去叩門小學 INTERVIEW, 佢都唔得閒, 得我同個仔去!!

你個仔都幾成熟, 識得叫你安排佢參觀小學! 我個仔同佢老豆一樣, 無乜所謂, 你話邊間就邊間啦! 只是有同學問起佢派左邊間, 又話自己派到那間是最好的小學 (都唔知點解 D 小朋友會咁講, 仲要係唔止一個!) 佢才會返屋企同我講返!

醒目開學勳章

cc0524

我個仔比較老積,但要佢表現成熟時,佢又好細路-:evil:

唉.d男人多數都唔理,重叫你咪諗咁多,總知你緊佢地兩父子都唔緊!所以都話好在係到可以同大家傾下,唔係實

你仔仔識話自己個間係最好的小學咪好囉,其實有位網友老師媽咪都同我講,每間學校各有長短,無得話那間最好,最緊要係小朋友讀得投入開心便可,所以我無同仔仔講我最想佢入那間,只話比佢知若入A有咩好,入B有咩好,入C有咩好...等佢是旦入那間都覺得係好學校囉.

而家做媽媽真辛苦   

KLLP
pls check pm

醒目開學勳章

010,

唔係呀!! 可能我寫得混亂, 係問佢個小朋友話自己入左最好間小學呀!! 好在我個仔又唔係好識自卑咋! 而且由始至終佢都無去過派到那間小學!

cc0524,

伍季明真係唔錯架..介唔介意話我知你想入邊間呢?  你會唔會考慮P2時幫小朋友轉去你鍾意個間呢

010,

我都唔敢同個仔講邊間學校有咩好, 一來我唔曉, 二來我驚一個唔覺意講錯野, 我諗住將來決定左讀邊間, 先至全力sell (最好就係讀佢想個間啦 , 可以不用 多費唇舌, pls check pm also.

醒目開學勳章

KLLP,

pls check pm.

醒目開學勳章

KLLP
   係,我都係諗住派到�考到那間,到時就全力硬銷比佢    ,現階段只會同佢講各心儀學校長處-當然都會提小小短處

cc0524
最好個間-?即係那間?
其實小朋友本身唔會覺得那間好那間唔好,只有做家長同佢地講才會有個種感覺.所以證明你都無係情緒上影響到仔仔 :- ,為你同仔仔D  

記住-最重要認同自己讀緊間學校,咁先會讀得開心. 你自己都知”伍”真係唔差嫁,可能入讀後會發現好岩你仔仔呢,記住神給我們的-不是我們認為最好的,而是祂認為是我們最合適的.

KLLP:
自行派位日期見唔到,淨係知統一派位係07年6月2、3號。
份野有個網址,應該係教統局downloan落黎的,或者試下去睇下。
www.emb.gov.hk

醒目開學勳章

010,

其中一個男仔係海霸街官小, 佢話自己派左一間全世界最好既小學, 跟住就問我個仔派左邊間 (因為那晚是謝師讌亦是放榜日, 我都在場) 我當場幾唔開心!! 我個仔就傻傻下答佢唔知道! 另外一個女仔就係派左浸聯, 我個仔放學返來同我講返既, 因為我一直都同佢講如果有人問就答唔知, 因為派左那間好遠要轉兩次車, 媽咪仲同你搵緊間近既.

jk923,

thank you!

醒目開學勳章

cc0524

老實講,在我而言,兩間都唔係我心目中的理想學校,所以你唔好唔開心喎!
但你咁同你仔仔講都OK,起碼佢只認為係要轉車唔方便啫!

醒目開學勳章

010,

唯有係咁同佢講啦! 因為當時真係唔知最後係讀邊間! 就算而家我都未係好肯定同佢講!    

醒目開學勳章

cc0524

點解咁講,你重未定咩?

cc0524 寫道:
010,

唯有係咁同佢講啦! 因為當時真係唔知最後係讀邊間! 就算而家我都未係好肯定同佢講!    
‹ 上一主題|下一主題