用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區小學
樓主: HINONG
go

屯門區小學 [複製鏈接]

Re: 屯門區小學

E....睇黎妳今日得閒D喎 ...可以一口氣睇晒個TOPIC
咁我地要去調查下先得啦.....有mud消息...交換下啦
Ding 寫道:
一口氣睇晒個 topic ..   
我都唔明 .. 點解咁小人派去屯小 .. 我果邊今年最多派去梁周&蒙恩 ..    

我是住近碼頭區,我想請各位俾我意見,保良局梁周上午校,及下午校哪間較好?希望有子女就讀這校的家長,給我寶貴意見,謝謝!

hi lkyk,

我都係今年要報名, 近呢2個星期不停上網check, 我自己心水係梁下, 因bk大部份媽咪都話較好, 不過梁上都唔差, 因為時間好用.  但個人就比較鍾情於梁下.  

皆因睇過兩者

hi 健朗媽咪,

如果我冇記錯, 你應該係住龍門居

屯官會否很遠?  有冇check過塔校車要幾耐?  

可否短述一下屯官有咩好?  

[quote]
健朗媽咪 寫道:
bobbyrainbow:

大家咁話啦!

我之前唔見

Hi:
   小女在屯官今年升小二啦,OK呀,我0地都住碼頭區,雖然比較遠0的,但我覺得最僅要是中學,因想小女讀南屯中(可以方便見到佢0的情況),

ty1031

屯官我都係心儀 kei 其中一間.
請問屯官學校設施好唔好.. 有無要家長夾 $$$ .. 買設備之類..

謝謝.
Ding

LongLong_ma 寫道:
   各位媽咪,
妳們好呀!!!!...我相信大家都係屯門區媽咪啦 ...妳們是否都是今年選小學....我就是正頭痛緊呢個問題....好煩
想請問妳們所得的小學升中%可在那兒取得?...我上有關學校網站都搵唔到KEI     

有d小學會長期在網頁刊登升中結果, 有d小學會在升中放榜後短期刊登, 你可以在升中放榜後再上各學網頁睇

咁而家派位結果如何?
我個女入o左何日東(上午)呀, 我好鬼擔心佢會勁辛苦, d人講到好恐怖~~

[quote]
津媽 寫道:
hi 健朗媽咪,

如果我冇記錯, 你應該係住龍門居

屯官會否很遠?  有冇check過塔校車要幾耐?  

可否短述一下屯官有咩好?  

[quote]

屯官有乜好, 最好就係有三間聯繫英中(鄉中, 屯中,南屯中),升英中機會較其他小學高, 約6成, 其他小學約3-4成

頭一年係活動教學, 由幼稚園上學會容易適應, 之後用返傳統教學(官校教法)

以80年代的學校來講, 環境好地方大, 有蓋操埸, 藍球埸, 小型足球埸, 唔係在屋村入面, 周圍d人無咁品流複雜, 而且校風好

經過上次唔見証書事件之後,我覺得佢地個主任都幾好人,幾親切, 咁小事都親自打比我, 又幫我諗埋點做, 唔似其他小學咁吊高嚟買, 有個bk媽咪話打去其中一間小學查詢, 個校長答多兩答, 就話你派到我地學校先算啦,好似唔優做咁

不過以全日校來講, 佢比校早上堂, 所以要好早起身返學, 我仲住到咁遠, 如果住山景都要唔夠7點上校車, 所以我諗我要自己帶佢返學, 放學搭校車, 由我家(龍門居)去, 係就係遠咗d, 但起碼都有輕鐵到(三架都去到), 時間易預

Ding:
      唔雖要家長比$$$買其他設備,基本設施都有,是活動教學,其實都冇分別,只不過坐位不是一行行坐的,

long long_ma & Ding :

唔知係地係唔係同我個仔一樣, 都係讀青山村果間幼稚園, 我個仔間幼稚園都係好多人派去梁周上同蒙恩, 我諗係因為同蒙恩係同一機構, 所以多人派去果間, 同埋好多家長都係住碼頭, 所以多人揀梁周上, 其實都有好多人去青松, 因為都有好多人住山景,

同埋我都有問過班主任, 問有無得去參觀屯官, 佢話佢地年年都無去,同埋同幼稚園距離比較遠, 我諗所以無咁多人揀都係正常, 但屯官收生都幾好, 06/07年我知有人15分都入唔到,要等大抽獎

健朗媽咪

我個仔係讀青山村果間幼稚園, longma係兆麟.
hehehe..好大機會我個仔同你個仔係同班..因為我囝囝時常有提起"健朗"衣個名...   
Ding

Ding 寫道:
健朗媽咪

我個仔係讀青山村果間幼稚園, longma係兆麟.
hehehe..好大機會我個仔同你個仔係同班..因為我囝囝時常有提起"健朗"衣個名...   

咁你係唔係讀低a2, 我地果班有兩個健朗喎,

其實小家長揀官小唔出奇呀,因為比較遠,多數人會揀梁周,仁濟及......,所以小人派去官小,其實官小程度唔差呀,這幾年轉了校長OKo架.

ty1031 寫道:
其實小家長揀官小唔出奇呀,因為比較遠,多數人會揀梁周,仁濟及......,所以小人派去官小,其實官小程度唔差呀,這幾年轉了校長OKo架.

同埋屯官在兆康入面, 兆康人口老化, 附近無乜民居(富泰是71校網), 所以好似電視台咁少咗d慣性收視, 但第一輪要入都唔係咁易, 始終升中派位好同活動教學, 都吸引好多家長報讀

HI 健朗媽咪,

我真係好欣賞你咁詳盡

[quote]
津媽 寫道:
HI 健朗媽咪,

我真係好欣賞你咁詳盡

健朗媽咪

咁你係唔係讀低a2, 我地果班有兩個健朗喎,

我個仔讀低a1, 可能真係同一個型房..

屯小對我地碼頭區黎講好似遠左少少..不過搭輕鐵610,615都可以去到..又唔洗轉車.. 半個鐘都到..問題唔太大...最重要係間學校學風好唔好...緊要d..
Ding

Ding 寫道:
我個仔讀低a1, 可能真係同一個型房..

屯小對我地碼頭區黎講好似遠左少少..不過搭輕鐵610,615都可以去到..又唔洗轉車.. 半個鐘都到..問題唔太大...最重要係間學校學風好唔好...緊要d..

唔係一齊, 我地係啱啱放產假miss嗰班, 出年都有可能同班, 不過多數都係兩個健朗一齊, 因為呀主任最鍾意將d一樣名的小朋友放埋一齊   

我噚日上過一個討論區, 個區全部都係屯官d學生同畢業生, 佢地都覺得屯官d老師好好, 校長管好嚴, 小息想作下反都咪駛只意

其實輕鐵車程只不過是20分鐘,但我小朋友是搭校車.
‹ 上一主題|下一主題