用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 仁愛堂家長請入
樓主: A-one
go

仁愛堂家長請入 [複製鏈接]

Re: 仁愛堂家長請入

請問有無媽咪都係報左07-08 k1,面試後未收,但約過第二個期番去second in呀??我仔仔30/9面試唔講野,依家約左12月再面試,但我見門口張取錄名單(上午班)已經好多名,我估都有兩班半,淨番半班名額,我驚我仔仔入唔到,因佢依家連單字都唔講

aucombaubee ,

咁你不如試下約早d second in la!!

aucombaubee 寫道:
請問有無媽咪都係報左07-08 k1,面試後未收,但約過第二個期番去second in呀??我仔仔30/9面試唔講野,依家約左12月再面試,但我見門口張取錄名單(上午班)已經好多名,我估都有兩班半,淨番半班名額,我驚我仔仔入唔到,因佢依家連單字都唔講

係law,你約早少少啦,同埋得閒帶佢來學校行多d,熟習下環境。

ringo1314 寫道:
今個星期學校評估wor,升上k2無幾耐就評估,我地做父母既真慘!!

咁你小朋友ok嗎?

黃老師舊年教我小朋友。

剛剛去完家長觀課,感覺好好,d小朋友上音樂堂好投入同興奮。

我都有去觀課,見到小朋友上課好開心。

我小朋友都好鐘意返學。
不過話時話,都好好笑,佢個班其中一個老師由開學到而家好似未見佢笑過,成日好似好唔開心,唔夠訓咁既。相反,個班主任就成日笑,笑到四萬咁,真好大對比。

Hi,

我囝囝是在西九龍讀緊, N1全日玨, 老師同嬸嬸都好好人嫁, K1-K3是用phonics教, 我覺得此校地方好整潔, 小朋友生病都小D, 而小朋友質素都好好,大多都住樓上,不過係略嚴地方細,沒有outdoor,不過整體都好好,最好就是老師有愛心, 班主任又能細心觀察囝囝的特性同家長分享及配合都好有效,而我最最.....欣賞此校就是每星期都會send一次在校的活動照片,從而感受到囝囝在校的愉快.而小朋友當時只得兩歲所以做家長真是很擔心是否適應, 但好彩頭頭學校隔一天就send一次相給家長看, 當時真係日日期待收到嫁,而現在囝囝己很適應校園生活, 但開始太熟頑皮就百出,現在又要同老師好好安排對策勒.

華,老師咁忙,斬send相?真難得,但我又覺得好慘,工作量都好多。

A-one 寫道:
華,老師咁忙,斬send相?真難得,但我又覺得好慘,工作量都好多。

係呀,成日夜晚經過學校都見佢地著住燈,d老師成8點幾都未走。我諗佢地真係好多野做。唔怪得A-one話佢個老師唔笑啦。
教幼稚園都咁夜走?唔係嗎!!1     

隔一天就send一次相給家長看?一班幾多個學生??

有日下午我去交留位費,有位長頭髮、眼大大、好斯文同elegant既 lady係到,佢咪就係主任?

一班十五人, 隔一天SEND相是頭兩星期, 之後一星期一次,
因為我所了解不是每間仁愛堂都有此做法,每間有不同運作及服務需要,妳們是否說西校8點幾呀仲有人呀, 而西校本身學生一般很早放學如5:15分到只剩下大約十個8個,沒有延展服務,有些分校就需要,而我覺得此校老師都可準時放工,因我都會見到老師放學,5:30後都很小人了,而此分校給予我印象運作簡單而清晰,可能校small及人小啦.

shirley_diamond 寫道:
有日下午我去交留位費,有位長頭髮、眼大大、好斯文同elegant既 lady係到,佢咪就係主任?

主任係戴眼鏡。

終於放假啦,唔知點解,越讀呢間學校,越發現學既野好深,深得來小朋友又唔識。都已經成日同佢溫ga la 都唔識,尤其是中文,學咁多生字。

A-one 寫道:
我小朋友都好鐘意返學。
不過話時話,都好好笑,佢個班其中一個老師由開學到而家好似未見佢笑過,成日好似好唔開心,唔夠訓咁既。相反,個班主任就成日笑,笑到四萬咁,真好大對比。

你指係邊個老師??我想唔會咁唔專業掛!!

我都覺得升左低班後,d中、英文好深。其實k1時我都覺得佢地認d字好深,估唔到低班仲.............。唔知校長怎編排呢?

ringo1314 寫道:
我都覺得升左低班後,d中、英文好深。其實k1時我都覺得佢地認d字好深,估唔到低班仲.............。唔知校長怎編排呢?

其實,我覺得你哋好奇怪,d家長深又話深,淺又話過淺,但又唔想想自己的小朋友是否上課唔留心、記性差等....仁愛堂的課程,我想一定有編排的。   

我見到學校個架構圖,有d老師是合格老師,有d係證書,請問兩者有什麼分別?
‹ 上一主題|下一主題