用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 塵日君並非主教而是教主!
樓主: 小飛俠
go

塵日君並非主教而是教主! [複製鏈接]

Re: 塵日君並非主教而是教主!

bk2005,

如果個個天主教徒好似你咁有己見當然無問題, 但大家都好明白教徒裡面各階層嘅人都有, 有好多人都係人云亦云, 更可況主教係有地位嘅人.

你睇吓d年青人係咪 twins講一句好過亞爸亞媽講呢.

bk2005 寫道:
[quote]
G-Ma 寫道:
我都覺得佢好難去用 citizen 身份去發言, 佢所講嘅每一句說話都有可能引導天主教徒跟隨佢嘅想法, 後果深遠.  因此更應三思而後說.

有冇咁嚴重呀!佢所講嘅每一句"關於天主教"說話就有可能引導天主教徒跟隨佢嘅想法.唔通佢話鍾意食雞,就代表天主教徒鍾意食雞?[/quote]

陳主教在教會地方招見泛民主派議員, 號照議員全體投反對票, 我認為咁做經已係"嚴重過屆".

香港的天主教徒都有支持及反對政改方案的聲音, 身為主教, 在未資詢全體教友意見之時, 就以實際行動反對政改, 咁樣好民主咩?

譚香文仲過癮, 資詢完之後, 支持意見多過反對意見, 佢依然代表業界投反對票.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

陳主教在教會地方招見泛民主派議員, 號照議員全體投反對票, 我認為咁做經已係"嚴重過屆".

香港的天主教徒都有支持及反對政改方案的聲音, 身為主教, 在未資詢全體教友意見之時, 就以實際行動反對政改(方案), 咁樣好民主咩?

譚香文仲過癮, 資詢完之後, 支持意見多過反對意見, 佢依然代表業界投反對票.
[img align=left]http://img7.picsplace.to/img7/25/0578-1.jpg[/img]

hkchina2000 寫道:
佢依家唔係話俾你知佢鍾意食雞, 佢係叫緊你一定要食雞.

咁佢都冇話唔食雞唔係天主教徒.佢唯一叫天主教徒做係上街支持普選,曾特首今時今日重係天主教徒呀!

講到民主, 究竟支持泛民主派d人係覺得無自由, 才要求民主, 還是有人叫你去爭取民主, 你就去爭取民主呢?

我就認為香港是一個以商業為主的地方, 實在唔適合有太多既民主.  太多既民主, 只會令香港漸漸變成一個福利社會, 進一步削弱香港在商業上的競爭力.  我都唔否認香港唔係好民主, 正如 BK2005 話齋, 董事長都可以連任, 不過阿Q d 唸, 人地中央係俾左錢你地, 買左你地d選票, 叫你地支持佢欽點的候選人, 不過有d人收左錢之後, 又話我要既係選票, 唔係錢.  

我係個小市民, 寧願要錢, 唔要民主.  如果泛民主派能夠證明倒, 如果聽佢話, 我會有更多錢, 我一樣會支持佢.  不過現在的情況似乎係如果我支持佢, 得罪中央, 唔再俾特權港人, 我d錢就一定少左, 不過泛民主派就上左位, 佢地係唯一的受益者.

香港除左須要一個香港人喜歡的特首外, 還須要一個中央喜歡的特首.  唔選老曾, 唔通選大班咩.

香港除左須要一個香港人喜歡的特首外, 還須要一個和中央互信的特首

我都話有普選,選老曾.

咁既然自已係選老曾, 賣左張票俾人, 人地都係用你張票來選老曾, 咁點解唔賣?  賣左, 自已有錢收, 俾錢果個又肯定自已欽點果個(即係你同我鍾意果個)可以當選, 一舉兩得, 雙贏, 何樂而不為?

Dear hkchina 2000,

I think you should shut your mouth up. Bishop Chan was right. The Police is a shame of Hong Kong. The Commissioner of Police admitted they were at fault in the arrests of the Korean protesters. YOU JUST SHUT UP OR ELSE YOU ARE A SHAMELESS PERSON.

咁既然自已係選老曾, 賣左張票俾人, 人地都係用你張票來選老曾, 咁點解唔賣?  賣左, 自已有錢收, 俾錢果個又肯定自已欽點果個(即係你同我鍾意果個)可以當選, 一舉兩得, 雙贏, 何樂而不為?

請問有無人知道 陳日君 係咪在 Ivy Leag 畢業, 同埋係咪住紅山半島, 有四個仔女咖?

要shut mouth 係陳日君同佢盲目不曉分事非的所唯教友!

Msma

hkchina2000,

慳番啖氣罷啦, 唔係佢又會為有人回應而高興. 堅持!!!

請問有無人知道 陳日君 係咪在 Ivy Leag 畢業, 同埋係咪住紅山半島, 有四個仔女咖?

我貼出一段關於神棍既事績,邊d人作及所指何人,請看君自己細味。

《神一棍》
敢問世間有真神? 原來名字叫「一棍」;
位列仙班殊可憾,緣何真身是「衰神」;
「神一棍」兮「神一棍」,        說三道四亂凡塵。

紀律部隊「乞佢憎」,僅照所謂弱社群 ;
入境祝融彌天恨,受傷公僕歷酸辛 ;
「錦光」殉職無慰問,只懂探望縱火人。

遊行原應按路行,        違法暴徒不守份 ;
火燒祭壇衝警陣,        搗毀鐵欄擲木棍,
膠索纏頸警即昏 ;         猶稱「和平示威人」。

暴力濫施如可憫,        姦淫擄掠也聖人 ;
若然敢作試法身,「一棍」撫心來自問 !
杖擊神父能容忍 ? 聖殿塗鴉應否禁 ?
教堂擲蛋誰過問 ? 正義警察把奸擒 !

神光本照普世魂,今亮一隅何偏心 ?
六根不淨添怨憤,「一棍」變作「任我行」!

SandyKL 寫道:
我貼出一段關於神棍既事績,邊d人作及所指何人,請看君自己細味。

《神一棍》
敢問世間有真神? 原來名字叫「一棍」;
位列仙班殊可憾,緣何真身是「衰神」;
「神一棍」兮「神一棍」,        說三道四亂凡塵。

紀律部隊「乞佢憎」,僅照所謂弱社群 ;
入境祝融彌天恨,受傷公僕歷酸辛 ;
「錦光」殉職無慰問,只懂探望縱火人。

遊行原應按路行,        違法暴徒不守份 ;
火燒祭壇衝警陣,        搗毀鐵欄擲木棍,
膠索纏頸警即昏 ;         猶稱「和平示威人」。

暴力濫施如可憫,        姦淫擄掠也聖人 ;
若然敢作試法身,「一棍」撫心來自問 !
杖擊神父能容忍 ? 聖殿塗鴉應否禁 ?
教堂擲蛋誰過問 ? 正義警察把奸擒 !

神光本照普世魂,今亮一隅何偏心 ?
六根不淨添怨憤,「一棍」變作「任我行」!

一篇一針見血

好! 我忍!  

[quote]
G-Ma 寫道:
hkchina2000,

慳番啖氣罷啦, 唔係佢又會為有人回應而高興. 堅持!!!

終於有天主教的人出

nanalam

Exercise independent judgment and have some independent thoughts. DON"T just clap hands. It makes you look stupid, silly and look like an IDIOT.

The Police lied, did you know that?

[quote]
nanalam2006 寫道:
終於有天主教的人出

各人都可以在這裡發表自己

KK2000

Thanks !

[quote]
kk2000 寫道:
各人都可以在這裡發表自己

nanalam2006 & KK2000,

唔駛勞氣, 呢D係呢位人兄一貫作風, 專門以挑起駡戰為樂, 兩位大可不必理會他的言論, 繼續討論.

man15110,

多謝 ,收到e-mail所以順便貼出黎
‹ 上一主題|下一主題