用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望小學暨幼稚園(小學部) 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿
樓主: Lovelymama2006
go

對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 [複製鏈接]

Re: 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿

Let's give her a break. It seems that she has lost control on herself.

Msma 寫道:
如對我反感實屬台舉, 太比面啦, 凡事不可一面倒, 批評亦言!

言則對事不對人就不令人反感 ?

如因個別家長言亂論而出取決讀邊間學校學校, 實屬不智!

真會卻步, 因毫冇理性, 彈藥不足就找其他冇關事情針對性人生攻擊, 實屬可憐 !

一早認定自己萬事皆對, 毫冇要叫改善地方, 做橋樑 都難啦, 有理說不清 !

叫人轉校亦冇壞, 唔開心 (父母) 下下玩針對,冇理性批評,  大家都冇好處 !

我覺挑起不滿的係周邊點火的人 , 正是小事化大, 人身攻擊, 佢地最歡 !

[quote]

chufei 寫道:

[quote]
diamondring 寫道:

有家長在此維護學校, 跟你唱反調, 希望你明白, 並且同情佢地, 佢地好多其實暗啞底, 搭得

要break 的不是我 !

我control 得好好, 並未非理性地對人不對事!

要break 想一想不是我

你引錯文章了 !
Msma

算罷啦,有什麼好再討論,總之各有所求,這裡是表達不滿或俾意見的地方,不是戰場,何必一定要有勝利者,十分無謂.

不過有時見到d家長好stubborn, 都戥佢d小朋友慘,點同亞媽溝通?唔可以話唔好講就算.

明天最後一日考試啦,大家做好最後努力,兩個科目,加油,努力吧

ink
一定一定!

祝你考得好 !  
Msma

各位家長(除了一位啦):

原本這裡是討論 [ 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 ]. 給一些不滿的家長發揮輿論, 理性的詳談, 但係有人故意人身攻擊, 挑起紛爭, 重要惡人先告狀. 無理性的似乎是她.

我見得多''惡毒婦人'', 通常她們都是話無見過最惡毒的人, 無他的, 因為她就是最惡毒的.

Lovelymama2006 寫道:

原本這裡是討論 [ 對 德 望 學 校 政 策 的 不 滿 ]. 給一些不滿的家長發揮輿論, 理性的詳談, 但係有人故意人身攻擊, 挑起紛爭, 重要惡人先告狀. 無理性的似乎是她.

我見得多''惡毒婦人'', 通常她們都是話無見過最惡毒的人, 無他的, 因為她就是最惡毒的.

唔好話gh有乜唔好,就連一句叫gh改善都攪成 你話點可以在學校發表意見.

有些人令人反感,原因之一可能是有人用不同的尺去量度自己深愛的學校去和別人的學校。自己學校所有事都是小事,而別人學校的小事,就足以反影該校的不是,說什麼見微知著。

話說回來,德望都係一間好學校,實不應「因個別家長的言論而放棄就讀」。

嘩!

普通評論 出到 "惡毒婦人"字眼?

嘩真是唉 . . . 甘唔理性, 點做家長呢 ?

真是人身攻擊, 挑起紛爭, 重要惡人先告狀真是好唔對 !

網上討論 攻擊到人生攻擊到話人惡毒, 真是.
Msma

Lovelymama2006 寫道:

唔緊要實有個出黎"撐"佢. 忠實friend c.

乜自己多左個名都吾知,原來一直有人留意自己,好得意。

睇左咁耐 THL 最啱聽

乜你地咁失禮架 係度開戰 唔單止影衰學校,重影衰埋小朋友同自己,快啲停戰啦!萬事以和為貴,再鬧落去就益左我地呢D旁觀者,係度睇鬧劇,再講,傳返去學校同小朋友度,你話佢地會唔會開心

Timmylam 寫道:
乜你地咁失禮架 係度開戰 唔單止影衰學校,重影衰埋小朋友同自己,快啲停戰啦!萬事以和為貴,再鬧落去就益左我地呢D旁觀者,係度睇鬧劇,再講,傳返去學校同小朋友度,你話佢地會唔會開心

agreed agreed

各位叻叻既家長:

好喇, 大家都發洩過就算,

不如 CLOSED 左 話題喇, 休息下!!

去其他話題度幫下其他家長都好!!

;-) 學做人, 求知識 :-P

小夜曲

你個兩句好好:

學做人, 求知識

好好
Msma

我不是路過,塘邊鶴了很久。小女在德望小學部已念了幾年了,都有背景資料搭下咀。

同意你對 Msma 的看法,對她我是又敬又怕,敬重她的school spirit 很高,而且非常熱心,對其他低年班的提問,有問必答,相信真的幫了不人的忙。

但另方面看她的回應,有時真的很惹火,(似不似當年某某叫人移民或跳海以抗回歸),看後不禁搖頭嘆息,怪不得一定招人罵戰,令人對學校反感。作為德望家長,幫手撐又不是,以為是盲目支持,招來”暗啞底, 搭得

我係真心笑出來的 : 很惹火 . . . 覺你形容得好笑咋, 你唔好鬧我亦唔好敬我亦冇要怕我架 !

唔好怪我, 我真好直, 有個句真講個句, 很惹火呀 ? 感要煲多d涼茶下下火啦.

真係冇所為架, 話我, 我聽完覺合理會去想想架 !

千其人身攻擊就唔好啦, 惡毒說話都唔應講架, 乃作父母應作的行為嗎 !   
Msma

[quote]
NonRigmarole 寫道:

但另方面看她的回應,有時真的很惹火,(似不似當年某某叫人移民或跳海以抗回歸),看後不禁搖頭嘆息,怪不得一定招人罵戰,令人對學校反感。作為德望家長,幫手撐又不是,以為是盲目支持,招來”暗啞底, 搭得
‹ 上一主題|下一主題