用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心學校 聖母無玷聖心學校
樓主: 朗朗媽咪
go

聖母無玷聖心學校 [複製鏈接]

Re: 聖母無玷聖心學校

wing1206

我個仔都話要讀大學先可以拍拖.大家一起等啦! 不過現在

man-man
我又係問佢識唔識,佢話識,問佢有咩問題,又係問問下又話好似錯,一模一樣呀,我只係想問佢有咩考,諗住下次就知道D問題係點樣出啫,因為又無得派卷,我想問今年的數學書同埋英文書係咪轉咗呀.

honeybeemom
呢D嘢唔到我地決定的,到佢大個先算啦,我第二個仔今日3歲讀緊K1,BB今年先出世現在6個月大,我個女又係無咩點温書.

wing1206,man-man媽咪

照man-man媽咪說,家長會當天小朋友不用上學,那麼之後的長短週會不會再排過.即是26/11原本不要上學,但會變了做長週.

不知小一考常識是不是都會有供字填充,我已忘記了大仔讀小學考試的形式,只記得他說初小的常識好易,他好像也拿很高分.最衰我沒有留下大仔小學的考卷,不過我大仔不是在這間小學讀的.所以也不能作參考.

你們兩人的小朋友是否在聖心幼稚園升上小學嫁,因我哥哥個細女現在讀聖心幼稚園k.3,我呀嫂好擔心她唔夠分升上聖心小.她常話我好彩,不是讀聖心幼稚園也都派到.嘻嘻!

honeybeemom
我個女都係讀聖幼叩門入的,最緊要係第一次自選,同之後嗰次大抽獎都有填聖小的話,多數都可以叩門成功的.

wing :

英文書原本用longman.但今年全校轉用"my pals are here"呢本書比longman深,聽講好多名校都係用呢本書,而數學書高年級用現代出版社,低年級就用新亞洲,唔清楚點解要咁,可能係新舊課程影響

我嗰個都係幼稚園上嚟,因為有大嗰個係度讀,第一輪已經攪掂 honeybeemon你真係好彩架,我知道細嗰個有2個好friend嘅同學派唔番,叩門又唔得,佢地都好有誠意去完幼稚園問,又去小學見埋校長,最後都入唔到呀

噤慘,我好好彩呀,我個女第一次一叩門,第二日就話收佢啦,可能我個女平時係學校的表演都OK啦,但係我識得有嗰人,差不多8月中都重通知佢收佢喎,我重以為叩門會一定收忝.你個小朋友係咪讀上午班的.

man-man媽咪 寫道:
我嗰個都係幼稚園上嚟,因為有大嗰個係度讀,第一輪已經攪掂 honeybeemon你真係好彩架,我知道細嗰個有2個好friend嘅同學派唔番,叩門又唔得,佢地都好有誠意去完幼稚園問,又去小學見埋校長,最後都入唔到呀

我就係聽人講轉咗英文書,之前話聖小英文好淺的,但係都有人話轉咗就深咗,我諗就係之前太淺啦,但係數學有小朋友話淺咗喎.
man-man媽咪 寫道:
wing :

英文書原本用longman.但今年全校轉用"my pals are here"呢本書比longman深,聽講好多名校都係用呢本書,而數學書高年級用現代出版社,低年級就用新亞洲,唔清楚點解要咁,可能係新舊課程影響

咁你真係好彩,因為佢個2個同學仔都有表演架,但問極都冇回音,打去小學問又話有位會通知你,打去幼稚園問又話已經安排晒,攪到嗰排大家都唔係好開心,到最後都做唔成同學
我嗰個讀上午班鯨魚組,你呢?咁你囡囡畢業表演乜野舞呀?我嗰個表演"西方土風舞"呀,有冇印象呀?

man-man
我個女讀下午班的,佢負責唱校歌的.

honeybeemon:

唔記得答你,11月26日係田徑翌日,全校放假.到12月3日就下午班番學,因為11月19日係家長會,學校唔當假期,因為老師同家長要番呀!

man-man媽咪,wing1206

我不是第一輪已經攪掂,我是參加大抽獎派到的.當時我已有兩間私校在手,第一間一早得,第二間後備得,所以當時都算定,派不到便讀私校,派到而且是第一自願,當然去讀啦,不用交學費,近家.幾正呀!所以我呀嫂勁說我好彩.嘻嘻! 不過我呀嫂沒有幫個女女考任何私校,而且她是細女,她的哥哥也不是讀聖幼和聖小.聽到你們說有些讀聖幼的叩門也叩不到,真的幾擔心.

你們兩個小朋友由幼稚園上是否歸屬感會多些,起碼朋友都多些.我起初都擔心仔仔完全沒有幼稚園

咁樣,你呀嫂個囡應該冇分,第一輪機會好微.咁佢係咪同校網?如果係機會就大d,因我嗰2個朋友唔係同區,第二輪只可揀誇網,所以攪入機會細.但同時間住係大圍嘅同學仔,大部份都攪到入小學.其實真係幾擔心.大嗰個考個年重驚險呀,佢地個年係"金豬年",特別多小朋友出世.但我呢個做亞媽嘅乜都唔知,人地d小朋友已經去考定幾間私校墊底,我就一間都冇考,諗住入番小學,點知去小學interview個日,排晒長龍,同d人傾開先知好多人嚟考,機會大約8個揀1個,個陣時先識驚.後來即刻搵私校補飛,但大部份已收生,只有培正未派表.直至擔心到12月1 日睇榜,真係心都跳埋出嚟,thanks god!第一輪收左佢,如果唔係真係有排煩.所以你應該叫你亞嫂去考定私校做後備.

啱啱同佢地出去食元x壽司,唔知係唔係考完試,胃口都好d,食到我差d破產

man-man媽咪

我呀嫂她不想交學費,所以不考慮私校,現在先知驚,不過她是同校網的,但願她可以在大抽獎得啦.

我大仔當年也是金monkey年,無論幼稚園,小學,中學都有很多人一同考,都不知幾痛苦.遲些到大學(如果讀到).........唉!

嘩,你這麼早便食完晚飯,你

咁就希望你呀嫂個囡可順利抽到啦!起碼你可以多個伴傾吓講吓.而對小朋友嚟講又會讀得開心d.

我地嗰餐係午餐嚟架,食完之後就周圍逛吓,重撞到幾個同學.

今日會派卷,有冇叫小朋友記低分數同埋記低錯乜野呀?

尋日我聽到一d大哥哥講,話小一的上學期第一次派成績表就係見下長,之後就唔會喎,有個家長重話老師會放埋d卷係到可以比我地睇下喎,唔知係咪真呢?

Wing:

喺呀!一年只有一次家長會.冇第二次架喇!

我相信比家長睇卷係個別老師做法,我就未試過.因為通常只預你見班主任5分鐘左右,如果預埋睇卷,時間可能唔夠!你可以問番個位家長是那一位班主任

今日派咗卷啦,考得麻麻地呀.   

Wing :

我嗰個都唔係咁好,冇一科好過大嗰個,不過已有心理準備,唔好咁失望,畢竟都係第一次考試,千祈唔好鬧佢地呀,仲要讚佢地盡左力,如果唔係佢地驚左考試就幣喇!

亙相鼓勵啦!因為佢地可以有好大進步空間   
‹ 上一主題|下一主題