用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處 ...
樓主: 包包mami
go

Paul Boys 同HKUGA 面試冇撞時間,但好緊湊,請教點部處好?   [複製鏈接]

RainyRice 發表於 24-3-25 14:58
我以為仲有DBS

阿仔第一間面試嘅中學就係 DBS,12月中audition,12月尾見埋老師,但一直音訊全無。本來阿仔最鍾意就係DB,但係等到3月25號都冇消息,佢已經不抱希望‥‥‥點知今朝竟然收到DB打嚟話有offer
不過阿仔已經變咗心,我哋放棄咗個offer啦

包包mami 發表於 24-3-26 10:08
阿仔第一間面試嘅中學就係 DBS,12月中audition,12月尾見埋老師,但一直音訊全無。本來阿仔最鍾意就係DB ...
劲!港同+YWC+SPCC+SPC+DBS 全中。最后应该是SPCC吧。

阿仔第一間面試嘅中學就係 DBS,12月中audition,12月尾見埋老師,但一直音訊全無。本來阿仔最鍾意就係DB ...

男仔可選的頂尖B1直資全中,真的厲害,勁(emoji)

回覆 包包mami 的帖子

樓主, 你自行係咪揀咗QC 同 LS?

包包mami 發表於 24-3-25 20:11
唔知好彩定唔好彩,3月9日兩間面試撞時間,去到QC已遲到,冇得in 唔駛煩
...

爭QC同LS就大滿貫,勁揪

rsx 發表於 24-3-26 10:49

爭QC就大滿貫,勁揪
之前那位茶小姐,就是SPCC+QC+LSC,但欠DBS。如果有这四间,应该是男生升中顶峰。

回覆樓主:

樓主可否分享下仔仔成功的經驗,供大家參考。聽來,最主要是音樂(樂器演奏級) 加 成績top 3 ? 以及小學屬於邊一類的小學?

厲害
但好明白,就算遲收的offer 不是waiting…. 如果差不多level,早收offer那些會比較有知遇之恩的感覺,timing好重要

非常恭喜樓主同我朋友一樣,成為大滿貫主另一方面,聽日就自行放榜喇,好多網友未有著落又擔心ing,個心囉囉攣緊,所以……好啲但真係戥你開心

我哋今朝去左DBS抽飛

包包媽ma 發表於 24-3-26 11:55
我哋今朝去左DBS抽飛

咁可能係接咗你個位喎,請問你囝囝最後選邊間呀?

包包mami 發表於 24-3-26 12:29

咁可能係接咗你個位喎,請問你囝囝最後選邊間呀?

同你一樣,都係SPCC

包包mami    發表於 24-3-26 13:16

RainyRice 發表於 24-3-26 11:32
厲害
但好明白,就算遲收的offer 不是waiting…. 如果差不多level,早收offer那些會比 ...

絕對認同呀!可能係天意安排,如果DB一早收咗阿仔,佢一定冇咁落力去in其他學校,而且最驚佢會因為一in就掂而驕傲。

反而佢最鍾意嘅DB一直冇畀offer,令佢知道有好多人叻過佢,亦都讓佢經歷失敗、嘗試被拒絕,絕對賺咗人生重要嘅一課啦!

講到知遇之恩,我最有感嘅係喇沙,因為家長有機會見Brother同校長,我感受到佢哋真係欣賞阿仔嘅all-rounded特質。我覺得佢哋真係好有心揀合適嘅lasallian。Brother年紀咁大,仍然肯花精神、時間,每日見幾個幾個咁,親自同每個學生傾計,而且唔係罐頭問題,係睇住份portfolio 仔細同阿仔傾計,然後再同家長傾計(對一位長者嚟講,每一個要見成半個鐘,要見咁多個都唔係講笑)。

見完之後,我由鍾意喇沙嘅校園同名氣,變成真心欣賞、鍾意喇沙嘅辦學理念!欣賞學校對學生嗰種尊重同重視,難能可貴!

無奈喇沙對我哋嚟講真係比較遠……

包包mami 發表於 24-3-26 13:02
絕對認同呀!可能係天意安排,如果DB一早收咗阿仔,佢一定冇咁落力去in其他學校,而且最驚佢會因為一in就 ...

小朋友同家長都好厲害,真係好想知道如何栽培小朋友
我都識得人小朋友讀喇沙是辛苦是有壓力但有讚冇彈。不過你仔入到間一樣好學校,不用怕後悔。
面試環節其實好重要,從面試跟學校校長老師甚至校工和同學的接觸真的可以更認識學校,篩選學校。

swh2020 發表於 24-3-26 11:27
樓主可否分享下仔仔成功的經驗,供大家參考。聽來,最主要是音樂(樂器演奏級) 加 成績top 3 ? 以及小學屬 ...
可能阿仔鍾意講嘢呱,其實都稱唔上成功經驗。CC應該唔係睇佢音樂,因為報名嗰時係8級,連YT interview嘅機會都冇。如果講面試方面,我反而可以分享少少
第一係要輸得起:阿仔細個唔輸得,所以我哋成日同佢捉棋、玩UNO,等佢輸輸輸.....要佢學識輸得起,咁到咗而家佢咪比較接受到一間冇offer ,見第二間嗰時咪努力啲囉

第二係閱讀能力:疫情嗰時,學又冇得返、運動又冇得做、連樂器都冇得學,上完zoom堂日日對住部電腦,佢變到好鍾意打機。想打機,得﹗用雙倍閱讀時間嚟換囉.....就係咁,慢慢由條件交換式閱讀變成好鍾意睇書。睇書對佢嘅閱讀理解能力有幫助,細心睇下啲中學面試,萬變不離其中,中、英文考嘅根本就係閱讀理解,不過用口答代替文字之嘛

我估呢啲係我仔面試得咁開心嘅心得囉(佢次次面試完都笑住出嚟)

swh2020    發表於 24-3-26 14:21
猴子爸    發表於 24-3-26 13:49
rsx    發表於 24-3-26 13:49

樓主仔仔係咪spc都中埋?

eeyorepigpig 發表於 24-3-27 15:53
樓主仔仔係咪spc都中埋?

係呀,今日收到喇沙同SPC(全船)offer ,$72400 vs 免費,簡直係挑戰阿媽我嘅定力同對SPCC嘅決心呀!

包包mami 發表於 24-3-27 18:37
係呀,今日收到喇沙同SPC(全船)offer ,$72400 vs 免費,簡直係挑戰阿媽我嘅定力同對SPCC嘅決心呀!
...

wow, 堅叻仔

包包mami 發表於 24-3-27 18:37
...

期待你分享最後選擇

你呢個case 我地曾經有類似經歷。我女原本好喜歡一間女直,但在interview 時對方講了一說話令人反感,最後offer 嚟到,我地二話不說turn down 咗。由好喜歡變成好討厭

‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊