用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 GCE AL 執笠
樓主: AgapePa
go

GCE AL 執笠   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 23-10-11 18:06
香港有夜市

以前在年尾有德國啤酒節,美酒佳餚巡禮,現在只係幾個half hearted 的夜攤,有什麼吸引力?

下星期有客嚟香港及國內,國內諗好去邊,香港重頭痛緊,大牌檔,日本核食刺身,台灣萊豬肉乾,以色列血橙⋯⋯

深圳市政府有消費優惠政策,香港有冇實質優惠?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-11 18:41
以前在年尾有德國啤酒節,美酒佳餚巡禮,現在只係幾個half hearted 的夜攤,有什麼吸引力?

下星期有客嚟 ...

時間啱嗎?

https://www.discoverhongkong.com/hk-tc/what-s-new/events/wine-dine-festival.html?utm_campaign=HO_2023WINE&DINE_SEP28&utm_source=GOOGLE_HK&utm_medium=CPC&utm_content=SEM-WINE&DINE_TC&utm_terms=%E7%BE%8E%E9%85%92%20%E4%BD%B3%E9%A4%9A%20%E5%B7%A1%E7%A6%AE%202023&gclid=Cj0KCQjwj5mpBhDJARIsAOVjBdohzZ0jTdoqL_YpzKnxuhahYieMIA2W8QFnwMZ8sg6qoCXutNTA3T4aAvR_EALw_wcB

回覆樓主:

Labour Party's changes to Math:

https://www.bbc.com/news/uk-politics-67068351

medicine 發表於 23-10-11 14:26
講以色列?定托馬斯(哈馬斯)?定使隻悍馬(航母)過去個一個?

明槍易躲,暗箭難防.幾強都好,總有"意外"出現(這 ...

我擔心你同猴子爸爸又開拖。

poonseelai 發表於 23-10-11 19:21
時間啱嗎?

https://www.discoverhongkong.com/hk-tc/what-s-new/events/wine-dine-festival.html?utm_ca ...

唔啱。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-10-11 18:41

下星期有客嚟 ...
問題係夜市根本就唔係香港既特色,想去夜市既歐洲台灣都得啦,做咩要黎香港!?仲有個名叫"繽紛" 但差唔多淨係得食野,其他文藝節目既安排呢?

Rpp 發表於 23-10-11 19:30
我擔心你同猴子爸爸又開拖。
保持快樂的秘訣是什麽?

對於連基本統計常識都未有,卻在無料扮四條的"專家",永無止境?

在合適的時候,挖苦一下就算了.(包括現在尼一刻)

eit2003 發表於 23-10-11 20:32
問題係夜市根本就唔係香港既特色,想去夜市既歐洲台灣都得啦,做咩要黎香港!?仲有個名叫"繽紛" 但差唔多 ...

我個人都喜歡德國的市集,特別係聖誕前,很多不同嘅手工藝品,季節性食品飲品。

後生時成日去桃園、基隆、高雄夜市,近年聽講差咗好多,有些劏客,

medicine 發表於 23-10-11 21:09
保持快樂的秘訣是什麽?

對於連基本統計常識都未有,卻在無料扮四條的"專家",永無止境?

以前有個網友更吮核,話2000個随機樣本比7萬多個full population 更有代表性,更可信,嚇死我,顛覆晒我在統計學的101。

事緣政府教育局委托中大曾榮光教授做長達七年嘅追縱母語教學成效,結果係最初略見成效,到會考及AL,母語教學嘅學生大落後。果位儍儍地嘅JM竟然話教授用錯sampling 方法不應該用full population,用2000個random sampling 才是正確。

極品嗎?

https://www.alumni.cuhk.edu.hk/magazine/200809/pdf/CUAM_200809_08-09.pdf

ANChan59 發表於 23-10-12 07:26
以前有個網友更吮核,話2000個随機樣本比7萬多個full population 更有代表性,更可信,嚇死我,顛覆晒我在 ...

最近教育局又有動作,強調母語教學嘅優越性,話以前用廣東話為母語係泛政治化,係社會母語,普通話才是真正母語,才可以有效推動兩文三語。

成班蠢材,要騰籠換鳥咪換囉,唔駛扮政治正確,只要殺哂所有英中就可以,有英中一日,在中一已經分流,Band 1學生絕大部份去咗英中,通常英中都係成績較好嘅學校,公開試成績自然比中中學,正常不過。

歷年嘅狀元有幾多個來自中中?培正?

楊潤雄做得唔錯,換自己人做就估到又玩嘢啦!

ANChan59 發表於 23-10-12 07:35
最近教育局又有動作,強調母語教學嘅優越性,話以前用廣東話為母語係泛政治化,係社會母語,普通話才是真 ...
母语教学应该由上而下。主要教学语言:
北大清华 - 中文
东京大学- 日文
首尔大学- 韩文
这些大学的世界排名都很高。
如果有决心推母语(社会母语- 普通话)教学 (广东话是自然母语),应该由大学首先做起,中学和小学就会跟随。
当然,香港家长接不接受(用脚投票)和对香港的大学质素和排名有何影响是另一回事。如果这些影响是社会承受不了的,就别再推什么母语教学。让香港定位为属于中国的国际城市,让学生各施各法学好两文三语就好了。

最近教育局又有動作,強調母語教學嘅優越性,話以前用廣東話為母語係泛政治化,係社會母語,普通話才是真 ...

陳Sir 早已甩難,我地仍要自求多福....

猴子爸 發表於 23-10-12 10:34
母语教学应该由上而下。主要教学语言:
北大清华 - 中文
东京大学- 日文

在意識形態至上,香港英文一定再跌,我哋普通話跟國內競爭,輸少當贏,香港鎮不容樂觀。

國內國際城市係自我感覺良好,其他國際城市點睇先係重要,自嗨冇乜用。

語言上可以參考新架坡,不要跟國內果套,外向型經濟跟內需有不同的條件及需要。

我N年前已經教兒子定位,兩文三語,有能力英文行先,政府推母語教學,唔跟就啱啦!

beastiebistro    發表於 23-10-12 13:28

HK-MAN 發表於 23-10-12 11:13
陳Sir 早已甩難,我地仍要自求多數....

先苦後甜!

ANChan59 發表於 23-10-12 12:31
在意識形態至上,香港英文一定再跌,我哋普通話跟國內競爭,輸少當贏,香港鎮不容樂觀。

國內國際城市係 ...
個"鎮"字,真係點睛之妙!

係其它post,講過類似,目前,係發生在細微之處.但經年纍月,積重難返矣

ANChan59 發表於 23-10-12 07:26
以前有個網友更吮核,話2000個随機樣本比7萬多個full population 更有代表性,更可信,嚇死我,顛覆晒我在 ...
除了笑,都唔知講乜好.

medicine 發表於 23-10-12 15:08
個"鎮"字,真係點睛之妙!

偶有佳作,跟你還有段距離!

ANChan59 發表於 23-10-12 15:20
偶有佳作,跟你還有段距離!
"鎮"可能已經係樂觀咗, 應該係 深圳市南既香港區
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

傻既, 要政治正確, 最叻個班應該一定要用母語, 所以呢:
B1: 普教中中學, 少許英文教學
B2: 粵教中中學, 少許英文教學
B3: 話之你用咩教

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊