用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑書院小學
樓主: MLPW
go

大圍培僑書院小學   [複製鏈接]

其實未出result 我已經好sad, 因為知應該無offer, 但又好心儀

LittlemBB 發表於 22-11-25 09:59
其實未出result 我已經好sad, 因為知應該無offer, 但又好心儀
點解覺得無呀?呢間好似學術題為主

Cfwongthomas 發表於 22-11-25 10:32
點解覺得無呀?呢間好似學術題為主

因為我小朋友好多間都無offer, 黎間難道都高,所以應該都唔會有。佢雖然學術唔係最outstanding , 但未至於好差。

回覆 993rs 的帖子

思想控制與洗腦非常不同

Steve Hassan將思想控制和洗腦作了非常生動的對比區分。他說,洗腦時,受害者是確切地知道洗腦者是與自己敵對的。比如,戰犯知道那些對他們進行洗腦和/或折磨的人是敵人,而他們通常也知道想要活動下來只能改變他們的信念系統。洗腦者會強迫他們去做一些他們平時不會去做的事,通常是物理的強迫。然而,當這些受害者從敵人的影響理里脫離出來時,洗腦的效果將很快消失。
思想控制則更微妙得多,而且具有迷惑性,因為通常都是那些受害人認為是朋友或老師的人在操縱一切,所以受害人通常不會去抗拒這些人。事實上,他/她可能還非常願意參與到整個「被控制」的過程中,而且認為這個操縱者可以帶給他們最大的益處,所以他們經常主動地提供自己的私人信息,而這些信息又會被利用來控制他們。
所以思想控制相較之於外在的強迫,更加的危險。從另一方面說,它比折磨、肉體的虐待、藥物能更有效地控制人。
這裡要再次強調,在思想控制中也許並沒有物理上的強迫或暴力,但它可以很有效的操縱控制一個人。因為強迫雖然可以改變一個人的外在行為,但思想控制可以改變一個人的內在態度和行為。而且受害人甚至是很樂於自願參與到這個改變之中,認為這種改變對他來說是最好的選擇!
所以,對於這些受害者們來說,讓他們接受某個他們所信任和喜愛的人在欺騙和操縱他們時,受害人是非常抗拒的,這也是為什麼人們很難意識到思想控制的原因之一。甚至當人們已經脫離了操縱者的影響之後,那些已經建立起來的態度、信念和行為還會持續施加影響,這很大部分原因是因為人們相信他們之所以這麼做是基於自己的選擇(通常自我決策的影響力會比被驅動做的決策影響力更強大和持久),還有部分原因是人們不願意承認他們曾經被所謂的「朋友」在不知不覺中操縱了這一事實。

與其說是洗腦,其實Mind control更加貼切。

自古以來由宗教到二戰希特拉到後期成立的美國之音,各種嘅傳媒報章網絡都係不斷控制緊我哋嘅思維。

細細個打機紅色代表邪惡代表危險代表蘇聯,藍色代表美軍代表正義 ,其實生活上各種大大小小嘅事件都係經過專門心理學術精心安排。

由烏合之眾呢本百幾年前嘅心理學書,可以知道人類其實係好容易受到操控而不自知,或者可以說大眾普遍比較寧願相信自己期望相信的。

LittlemBB 發表於 22-11-25 09:59

X2!琴日福小又衰左,勁sad

依家嘅香港好少有人睇得咁通,情不自禁地俾個讚你

LittlemBB 發表於 22-11-25 10:49
因為我小朋友好多間都無offer, 黎間難道都高,所以應該都唔會有。佢雖然學術唔係最outstanding , 但未至於 ...

Same here!我小朋友都係,已經考了差不多20間了

mavis222 發表於 22-11-25 11:44

Same here,咁有邊間offer?

mavis222 發表於 22-11-25 11:44
考甘多?大人小朋友都大壓力wor ,我考7,8間都覺得好大壓力了因為,加油呀媽媽,甘請問而家手執咩offer 請問,

kennethlau96 發表於 22-11-25 11:44

依家嘅香港好少有人睇得咁通,情不自禁地俾個讚你 ...
被人思想控制個d 唔會覺有問題架,我地講完又一地玻璃架啦一陣。好多家長話學校教愛國無問題,我都覺無問題的,問題在於佢教緊個d 野,例如歷史,係被人改動過呢。

SerenaYuen_FB 發表於 22-11-25 13:05
被人思想控制個d 唔會覺有問題架,我地講完又一地玻璃架啦一陣。好多家長話學校教愛國無問題,我都覺無問題 ...
"成王敗寇", 歷史從來都係為勝利者而寫的. 記得當年教歷史嘅老師講過, "你以為自己很懂歷史咩, 其實你知嘅只係皮毛, 因為流存落嚟嘅根本就係只得皮毛". 帝王年代, 唔好嘅嘢, 邊個敢講? 邊個敢寫?

kennethlau96    發表於 22-11-25 14:21

993rs 發表於 22-11-23 13:38
中國版本係:只有一個中國,包括台灣係中國既一部份。

美國既版本係:美國承認只有一個中國....... 既政 ...

其实依d已熟於政冶性多於历史性了,如果想从历史覺度看,应該看中国和清的关你,和明唐宋...的关係,如習俗,文化,人口...

回覆 mavis222 的帖子

20間.....我小朋友考左四間, 我已經覺得好辛苦。

SerenaYuen_FB 發表於 22-11-25 12:58
考甘多?大人小朋友都大壓力wor ,我考7,8間都覺得好大壓力了因為,加油呀媽媽,甘請問而家手執咩offer 請 ...
我都報咗接近20間, 但真係去in10間都無~

yubaba 發表於 22-11-25 14:33
我識好多人都報20間,因為實有d撞時間去唔到

ok3 發表於 22-11-25 13:47
"成王敗寇", 歷史從來都係為勝利者而寫的. 記得當年教歷史嘅老師講過, "你以為自己很懂歷史咩, 其實你知嘅 ...
即係好似日本教歷史都唔會提南京大屠殺咁樣.........

SerenaYuen_FB 發表於 22-11-25 13:05
被人思想控制個d 唔會覺有問題架,我地講完又一地玻璃架啦一陣。好多家長話學校教愛國無問題,我都覺無問題 ...

首先小學冇歷史課,歷史部分有爭議既是近代史。依部分主要是小學常識課會講,培僑是用坊間常識書,全港現時教既都差唔多。
如果擔心影響思想,咁會唔會睇無線電視或內地綜藝?依兩者肯定更有效。
追求標準答案既教育與鼓勵睇書,要求網上查資料,要自主學習既教育,前者思想更容易受控制。

emilystrange 發表於 22-11-25 12:56
Same here,咁有邊間offer?

嶺小,啟思

SerenaYuen_FB 發表於 22-11-25 12:58
考甘多?大人小朋友都大壓力wor ,我考7,8間都覺得好大壓力了因為,加油呀媽媽,甘請問而家手執咩offer 請 ...

我小朋友無野,每次都見佢好淾努力既!我自己就好大壓力!收reject waiting收到懷疑人生

yubaba 發表於 22-11-25 14:33

In左10幾間,未計second in,都好累啦!好想快d完!捱埋12月真係完了!係玩完

‹ 上一主題|下一主題