用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Engineering
樓主: Ving
go

Engineering   [複製鏈接]

barque 發表於 23-2-9 21:07
我講誤導,係因為唔想見到比意見別人時把說話說得太盡而影響到人。IT有好多工種和分工,有些IT入門門檻低。 ...

我有興趣了解高端IT工作是包括什麼?

香港多唔多這些工作?香港學士畢業生能勝任嗎?如果香港入行,要有什麼條件?

海外發展環境及機會是否真的多好多?他們又要什麼條件呢?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ckh689 發表於 23-2-9 21:11
有認識嘅孩子响美國做Devops,佢講我都唔太明,上網都有了解過,同工作流程有關?我可能理解錯,但點解用嚟 ...

Devops
加強/重視 Application Developer 同 operation team 係 application development 既過程中既合作,以達至更佳既效果

即係點?

Application Developer 你當係家居裝修設計師
Operation team 係最終用application 既 end user,即係住係間屋既人

正常嚟講,裝修間屋點都要問下住係個度既人既意見,駛乜強調要「加強/重視」雙方合作?

咪即係話,一直以嚟,係我有我設計,啱啱你用唔關我事囉!

其實要做好件事好簡單,搵個負責任嘅PM就夠,唔需要整個新名目(不過好多IT生意人鍾意玩包裝,因為咁先呃到人投資同搏上位)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

不如分享下中高端IT有什麼工種,怎樣入行,前景和待遇又怎樣。等有志入行嘅年青人多些資料。又幫到人。

hkpapa852 發表於 23-2-9 21:26
Devops
加強/重視 Application Developer 同 operation team 係 application development 既過程中既合作 ...
你意思係而係Devops嘅工作,同PM差不多,舊瓶新酒?但PM唔係同Agile/Scrum Master 近似啲咩?

ckh689 發表於 23-2-9 21:45
你意思係而係Devops嘅工作,同PM差不多,舊瓶新酒?但PM唔係同Agile/Scrum Master 近似啲咩? ...
Agile 也好,Scrum 也好,其實都係近代一堆software development既workflow/framework,同Devops 有相近既概念,以前都冇㗎啦,唔通之後做唔到嘢咩?
一項工作是否做得好,唔一定要套用Agile/Scrum/Devops ,最重要係負責監督工程進度既Project Manager
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ANChan59 發表於 23-2-9 20:38
畢業幾年就可以當上大銀行電腦部主管,犀利,唔簡單!

話時話,間銀行有幾多個電腦部主管?
這個女生.叫我配服.
我眾多親戚朋友/EK網友.都花心思去教育孩子.
而這孩子出身平凡.
不過,自小入幼稚園.
上地區小學.
入中學.
到大學.

都是全級最前的.
全部靠自己.而且.不用父母操心.反而.好好照顧父母.
成绩是一等一.
所以, 她幹什麼職位.是否多重要.
我反而, 唔去了解.

……

其實.香港.
成日講獅子山精神.

究竟.有幾多有上一辈的刻苦自强.
包括我兩個囝.
都係優閒渡日.
係'基礎上'打併而已.

stillgood20 發表於 23-2-10 08:46
這個女生.叫我配服.
我眾多親戚朋友/EK網友.都花心思去教育孩子.
而這孩子出身平凡.

早晨。

她學業成績,她做什麼工作,什麼職位是你提出的,我只是好奇跟進提問,很正常合理。

除非你吹大咗!或者她父母知d唔知d。

就算吹大咗冇所謂,有年輕人長進,肯去大灣區都係好事。

話時話,去大灣區你又知,遲啲東山復出你又知,咁叫唔去了解?
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 23-2-10 09:01
早晨。

她學業成績,她做什麼工作,什麼職位是你提出的,我只是好奇跟進提問,很正常合理。
你知唔知.花和樹的分別?

今朝,突然无聊想起.

stillgood20 發表於 23-2-10 09:23
你知唔知.花和樹的分別?

今朝,突然无聊想起.

哈哈,不是花和树的分别。

係被动听到的资讯,冇乜分析,照单全收才是原因。

算啦,我会delete 你这个讯息,唔再问。

ANChan59 發表於 23-2-10 09:32

聽說, 沒認真瞭解

咁樣取得既資料, 當係8啩新聞講下無問題, 當係"常態"就有問題, 用嚟"教導"別人更加有問題

現實中, 多少人能列出他們所說的資料實証呢?

我都無列出我講既 T contract "係咪真係好苛刻但又好多人想做" 既証據, 所以唔需要相信, 可能只係另一維度既幻想

討論區大部份人都只係討論, don't take it serious

ANChan59 發表於 23-2-10 09:32

包涵! 包涵!
其實, 我都係 storyteller 講古佬。

資料不詳, 不要深究。

———

網上, 亂吹, 我就叻。

現實, 親朋好友子女的教育, 唔夠膽詳談。

hkpapa852 發表於 23-2-10 11:49
聽說, 沒認真瞭解

咁樣取得既資料, 當係8啩新聞講下無問題, 當係"常態"就有問題, 用嚟"教導"別人更加有問 ...

在EK看到的,如果跟我认知的大同小异,我通常不会深究,但完全脱离我的认知,我才会问多些,上网了解多些。如果网友说服我,我就长知识了!

stillgood20 發表於 23-2-10 12:20
包涵! 包涵!
其實, 我都係 storyteller 講古佬。

沒事,我心中有数了。

ANChan59 發表於 23-2-9 21:15
我有興趣了解高端IT工作是包括什麼?

香港多唔多這些工作?香港學士畢業生能勝任嗎?如果香港入行,要有 ...

不如請教呢度嘅IT專家和大家分享下好啲。不過佢講嘢Devops完全唔係那回事咯。

barque 發表於 23-2-10 13:02
不如請教呢度嘅IT專家和大家分享下好啲。不過佢講嘢Devops完全唔係那回事咯。
...

你讲高端,我请教你一下,让我增知识,跟其他人冇关系的。

回覆 ANChan59 的帖子

IT界每隔一段時間, 就會有機構推出一D新"名詞", 什麼新Workflow, 新Framework, 新Practice等, 其實所謂何事呢?
以前無呢D嘢都係咁做嫁啦! 有呢D嘢, 代表D乜? 係咪真係"快咗", "好咗", "優化咗"呢?

可以肯定, 如果你符合多咗某個 新"名詞", 就多個 selling point, 同時亦多了一個"可推卸責任"既位置 (正如政府做錯事, 永遠只會話, 以按既定程序執行, 過程並沒有出錯, 但會檢討和優化程序)

另一方面, 推行新"名詞"既人, 又可以提供"收費培訓", 發行"資歷認証", 公司為咗"面子"/"名聲", 又要不落後於人前去投資去"推動"公司既流程要迎合相關既新名詞要求

實際上, 最終誰是最大得益者?

當然呢D新名詞係有佢一定既好處, 例如各方責任分工, 各環節既資料/文件交付, 令整項工作不會因中途突然出現的人事變遷打亂部署 (以往呢D要睇PM既能耐, 不過近年可能太多人亂用呢D新名詞, 攪到新一代既PM好無能)

又講多了一些廢話

陳sir, 請教一下, 傳統工程師, 有冇邊類係成日會有"新名詞", "新流程" 要去fulfill 既呢?
工程系既PM, 又有冇咩特別要求既呢?

hkpapa852 發表於 23-2-10 14:46

IT界每隔一段時間, 就會有機構推出一D新"名詞", 什麼新Workflow, 新Framework, 新Pr ...

等同management jargons.,顾问,包括我自己有时都会用嚟sell 客。所以在EK我经常讲旧酒新瓶新包装。

等我回来香港之后,上网查考一下,什么是高端,中端,低端IT,还有你们说的jargons又是乜东东!

Develops 我估係developer operating procedures, 顾名思义,我都估到係乜嘢嚟,类似工业及服务业的ISO9001,医疗器械生产销售保养的ISO13485,入面的SOP。是否有咗就有质量保证,我当然唔认同。

真正质量保证体系在mindset,execution,那些 SOP只是minimum requirements.,应付auditor獲得认证。爆鑊时,向客户及公众交代的遮醜布!

其实SOP都有作用嘅,当你个project team的人风车咁转,有d documentation係到,如果不是是錯漏百出,係可以了解思路及有跡可尋,好过乜都冇。

很多PM都係先搞掂咗,然后有时间才作记录,有时间差及记录下来只是最后的结果。我认为中间的錯误更值得记录,因为不同parties 交咗不少学费。

我又废话一堆。

hkpapa852 發表於 23-2-10 15:46

陳sir, 請教一下, 傳統工程師, 有冇邊類係成日會有"新名詞", "新流程" 要去fulfill  ...

从国内回香港途中,今晚先答你。

ANChan59 發表於 23-2-10 15:54
等同management jargons.,顾问,包括我自己有时都会用嚟sell 客。所以在EK我经常讲旧酒新瓶新包装。

等 ...

認識ISO的當然明白, 攞到ISOXXXX, 不等於有任何保証, 只係代表某公司肯俾錢去攞多個認証
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊