用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DGS vs SPCC 怎樣選擇?
樓主: Greylay
go

DGS vs SPCC 怎樣選擇?   [複製鏈接]

chingyu 發表於 22-5-13 11:15
香港學校 又跟 外國學校 冇得比。學費唔同,環境唔同,生活節奏唔同,文化唔同。
各有各好。

佢哋其實唔係同外國學校比 只係有感而發,覺得dg 而家好讀書,可能同佢哋之前比啩   咁當然都有好多dg媽咪畀個女讀返dg , 我只係講都有好多 dg old girls 揀入 cc,佢地幼稚園一屆成 30 個入 cc, 有時會講起邊個old girls 個女咁

可能因為佢哋同時係db 媽咪,所以覺得dg 無咁多野玩

都識兩個dg old girls 都係呢兩年俾個女小一 dg , 不過佢哋話因為當時哥哥無要cc 所以阿妹連 2nd in 都無

Vana 發表於 22-5-13 15:42
佢哋其實唔係同外國學校比  只係有感而發,覺得dg 而家好讀書,可能同佢哋之前比啩   咁當 ...
如果唔入國際學校,佢哋來來去去都入呢幾間。
兄弟姊妹都係呢幾間。

同埋聽你嘅情況,你朋友主要談論小學嗎?

呢類型嘅家庭,中二之後大部份會飛晒去外國讀書。

當然亦有部份會在港完成中學課程。

回覆 喇叭茶 的帖子

通常係完勝三部曲,年年競爭對手s派OFFER 就帶一次風向

公開試有一定差距嘅:完勝,仲洗比較?

公開試唔係差好遠嘅:好勝又串 + 女校 = 嫁唔出,都係完勝。

包底:男女校好過男校女校,所以又係完勝。

b3410    發表於 22-5-13 19:03

ucw 發表於 22-5-13 15:14
回覆 chingyu 的帖子

呢個現象唔係只喺女霸王比較po 出現 (雖然女霸王係重點目標)

坊間嘅人當初叫我千祈唔好入協恩,好多呢啲現象,心諗關學校事咩?

ucw 發表於 22-5-13 15:55
回覆 喇叭茶 的帖子

通常係完勝三部曲,年年競爭對手s派OFFER 就帶一次風向

你又可以話:

運動特別叻 和 多才多藝 - 完勝

唔會死讀書 - 完勝

齋校唔拍拖 - 完勝

交通方便和學費抵 - 完勝

行出嚟有自信 - 完勝

唔通呢啲又係帶風向?

chingyu 發表於 22-5-13 15:49
如果唔入國際學校,佢哋來來去去都入呢幾間。
兄弟姊妹都係呢幾間。

都有好多個 dg 中學了,係呀,有幾個去左CLC,又有 d 返左黎因為疫情, 呢兩年變動好大

有一個今年考唔到CLC, waiting 都無, 所以繼續, 都有一個由細睇到大既鄰居讀完中學, 佢考到間美國大學我覺得都好叻勒, 但佢話全枱媽咪,佢已經係最差嗰個..... 其他一半以上係入神科佢覺得自己搭枱

講小學係因為通常佢地呢 d profile, 小學已經好多可以2 擇其 1..... 入左比較少中學轉了, 正如你所講,中學讀多兩年都走

回覆 Rpp 的帖子

ig 連登都唔少男校讚協恩係女朋友好選擇

當然,這裡是ek,所以必須ignore,維持女校比男女校差嘅結論。

Rpp 發表於 22-5-13 15:59
坊間嘅人當初叫我千祈唔好入協恩,好多呢啲現象,心諗關學校事咩?

協恩都好多叻女,

女英華 和 聖士提反女校 都唔錯。

呢啲口碑都係幾好。

最緊要自己覺得合適。

Vana 發表於 22-5-13 15:42
佢哋其實唔係同外國學校比  只係有感而發,覺得dg 而家好讀書,可能同佢哋之前比啩   咁當 ...

應該亂作嘅,DG無嘢玩,而家好讀書,明顯唔係用家,有邊間幼稚園咁勁嘅?出30個CC用家。

Vana 發表於 22-5-13 16:04
都有好多個 dg 中學了,係呀,有幾個去左CLC,又有 d 返左黎因為疫情, 呢兩年變動好大

有一個今年考唔到 ...

兩間學校都有人去 CLC / Westminster 等等,
就算入到 牛津劍橋,兩間學校加其他學校 會組成兩班人,

一班比較貪玩,一班比較務實。

佢哋自行再組隊,物以類聚,志趣相投,到時唔係跟中學分,係跟性格分,變成幾組人去生活和學習。

Rpp 發表於 22-5-13 16:14
應該亂作嘅,DG無嘢玩,而家好讀書,明顯唔係用家,有邊間幼稚園咁勁嘅?出30個CC用家。
...

寶山和基督堂 係好多 入呢兩、三間小學。

DGS/SPCC 舊生 都會話 自己學校唔夠嘢玩,死讀書,
去外國寄宿學校開心啲。

其實佢哋冇同其他香港本地學校去比較,身在福中不知福。

Rpp 發表於 22-5-13 16:14
...

寶山

好多個唔同家長嚟,都係大家傾談下,咁每個人意見都不一樣, 咁又唔係講到話冇嘢玩,佢哋真係覺得好著重讀書呀嘛

每個人都唔同,可能佢個女冇你哋啲小朋友咁叻呢,正如佢想做 drama 未必輪到佢,又或者個阿媽要求高,佢個女已經中二

chingyu 發表於 22-5-13 16:14
兩間學校都有人去 CLC / Westminster 等等,
就算入到 牛津劍橋,兩間學校加其他學校 會組成兩班人,

我覺得係自己個性去融入朋友圈子,睇自己主動定被動。

chingyu 發表於 22-5-13 16:22
寶山和基督堂 係好多 入呢兩、三間小學。

DGS/SPCC 舊生 都會話 自己學校唔夠嘢玩,死讀書,

如果同區名校比較下,兵工廠咁讀書讀書,更悶囉。

chingyu 發表於 22-5-13 16:02
你又可以話:

運動特別叻 和 多才多藝 - 完勝

油麻地區午膳多選擇,完勝!
校裙靚過旗袍,完勝!

Rpp 發表於 22-5-13 16:28
我覺得係自己個性去融入朋友圈子,睇自己主動定被動。
自自然然會走在一起,唔會分中學去玩咁儍。
反而,有些同校 六年至十二年 也未必啱 key.

chingyu 發表於 22-5-13 16:39
自自然然會走在一起,唔會分中學去玩咁儍。
反而,有些同校 六年至十二年 也未必啱 key.
...

呢樣認同。

fatman69 發表於 22-5-13 16:34
校裙靚過旗袍,完勝!

好明顯,你啲短評流流地,行去油麻地午膳~~~

Rpp 發表於 22-5-13 16:34
如果同區名校比較下,兵工廠咁讀書讀書,更悶囉。
兵工廠?邊間呀?又係謠言?
唔好信,問多啲 讀緊的學生。

兩間都算 讀得和玩得 很開心!

fatman69 發表於 22-5-13 16:34
校裙靚過旗袍,完勝!

兩間學校的學生 都識得去澳牛!

‹ 上一主題|下一主題