用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Guardian
樓主: GohSam
go

[英國] Guardian   [複製鏈接]

etoile 發表於 21-12-23 09:21
好似每個學生都有個academic tutor ,你問下細路有冇,又或者學校開學嗰排已經話咗俾你知?學術方面可以直 ...
我女1月先到英國開學, 到時我再問問學校. 仲有咩我須要留意及要同學校比意見? 不防提點一下, 新手上路. 謝謝各位.

回覆 bb1225 的帖子

其實Guardian做咩做幾多係由家長落指示(某啲guardian公司要多啲服務可能會有附加費用),所以家長一開頭嘅指引最重要。我認為亦都關個guardian有幾上心,同埋學校做嘢嘅方法事。例如我揾guardian俾我個仔(第二啲帖講過我唔用一般香港家長追捧嗰啲公司)嗰時,我講明學業我自己跟,呢方面我自己同學校直接溝通。不過我仔學校就會將學業report兩面都send(guardian同我),而且佢有時自己接送我個仔都會專登同housemaster/tutor傾下偈,跟住俾返個report我(算係extra服務)。雖然佢講嗰啲嘢我都清楚晒,但係我都appreciate佢夠晒上心。

beastiebistro 發表於 21-12-23 09:52

其實Guardian做咩做幾多係由家長落指示(某啲guardian公司要多啲服務可能會有附加費用 ...
始終都係一分錢一分貨, 想要多D野, 自然就要付出多少少.阿女既學業, 我點都要自已跟返既.
謝謝你提供一些guardian既資訊. 我都係想知多少少, 就算用唔用都好. 起碼知道發生什麼事.

好似樓上有網友講,學校應該每個學生分派一個tutor,所以係有人睇住學業。另外,housemaster同Matron就會留意小朋友嘅pastoral care。其實真係無乜需要guardian插手嘅地方。

beastiebistro 發表於 21-12-23 13:57

好似樓上有網友講,學校應該每個學生分派一個tutor,所以係有人睇住學業。另外,house ...
既然係咁, 我就冇需要去搵個guardian了. 謝謝!

beastiebistro    發表於 21-12-23 15:37

要找一個好的guardian的確是一件不容易的事,好像有些講運氣!我也想分享一下自己的經驗。我女兒5年前初到英國,最初問過好幾間,大小也有,但大部份都不能confirmed 有什麼host family ,要待9月開學後才知有些什麼選擇,最後揀咗間accredited的,中規中矩。後來我女兒轉校,要再揾過,情況也差不多。最後揾到現在的guardian, 係一間細的。由於我們想找些家中有同年齡的女孩,算是有些要求。他們很細心地給了數過host families, 講解每個的background同埋距離遠近(當然每次不一定有很多得揀),可讓我們選擇。這時候我們仍未簽合約,只是查詢階段。

我地用咗佢4年,佢每次都回覆得很快,其實guardian好多時冇事你都唔想搵佢,最緊要係有事時幫到你。有幾個occasions 佢都幫到好大忙。

所以,大家不只看公司是否大或細,最緊要係personal service 好不好。希望大家最後都找到一個稱心的guardian。

回覆 kidtomum 的帖子

請問大家,如果平時住開的host family 今次half term 安排唔到,guardian 公司是否有責任安排另一家host family 俾我?

CherylChloe 發表於 22-2-1 11:57

請問大家,如果平時住開的host family 今次half term 安排唔到,guardian 公司是否 ...

安排唔到點算?

CherylChloe 發表於 22-2-1 11:57

請問大家,如果平時住開的host family 今次half term 安排唔到,guardian 公司是否 ...
基本上一定會,無話住死一間。

sleung2020 發表於 22-2-2 08:32
安排唔到點算?
Guardian 公司有責任要安排到。

回覆 GohSam 的帖子

請問有人用過STUDYLINK 嗎?

kidtomum 發表於 21-12-31 23:12
要找一個好的guardian的確是一件不容易的事,好像有些講運氣!我也想分享一下自己的經驗。我女兒5年前初到 ...
其實我一直都唔太清楚Guardian的工作流程係點樣. 以為guardian就等於host family. 見到咁多post之後先知原來係2樣野 (有錯請指正)
還有機會每次half-term / term break時的host family唔一樣.這樣小朋友會否很難適應?

Guardian嘅主要工作係擔任家長嘅代表人,同學校溝通。同埋如果有咩突發事件,學校有即時(冇時差)嘅聯絡。例如醫療事故,精神問題等等。Guardian亦可代表家長去見家長,探學生,甚至代去support運動比賽/表演等。

Homestay只有一個功能,就係喺必須離校嘅假期提供住宿比小朋友。好嘅homestay可能會安排埋活動俾小朋友,但係未必係必然嘅事。

Homestay通常都係經由guardian公司安排,家長可以要求資料篩選(不過資料/相片幾吸引都好,真正適唔適合都要住落先知)。有部份Guardian可能會兼任Homestay,不過好唔好都係睇彩數。

如果試過個Homestay係夾嘅,住得開心嘅,咁梗係去返同一個好啦。如果真係settle唔到嘅,咁轉都唔係壞事。應該可以要求去返同一個Homestay,但係都會有機會Homestay唔得閒,或者突發事件(例如確診)而要去另外一個度。我認為要記緊同小朋友講清楚Homestay唔係五星級酒店度假,如果去到唔主動同Homestay傾偈溝通,下下匿入房打機,咁幾好嘅Homestay都無乜用。

bb1225    發表於 22-3-9 17:06

可否請教一下點樣選擇Guardian公司?

其實我地都有熟朋友移咗民喺英國,不過因為佢屋企唔夠大接待唔到我嘅小朋友,所以朋友可以做到當地即時嘅聯絡,或者代表家長去學校睇學生,但term break就安排唔到住;因此我只係需要Guardian公司安排homestay family,想請問一下:

1. 係唔係搵近返學校有認證嘅guardian公司比較好?原因佢會唔會多啲距離近啲嘅homestay family?

2. 今年9月入學最遲要幾時同guardian 公司簽合約?會唔會對於學生簽證有影響?

3. 可唔可以要求guardian公司先提供homestay family資料先決定用唔用佢哋?

4. 另外其實都希望下半年返香港隔離條件會有改善,會唔會有人開咗學臨放長假之前先至簽guardian 公司(emoji)

先多謝大家分享(emoji)(emoji)

回覆 ganbatei 的帖子

我講我嘅認知。

1. Guardian公司base喺邊冇乜關係。如果有返咁上下規模,都會有唔同地區嘅Homestay。我認為甚至Homestay都無需要喺學校附近,一個半個鐘車程好普通。

2. 有好多學校要求Guardian資料登記,我估最好唔好搞到太遲。我就通常六月已經決定晒。但係同學生簽證完全無關係。

3. 絕對可以要求Guardian公司提供Homestay資料,揀完先決定去邊個Homestay。但係如果你未同Guardian公司簽約,佢就未必會俾Homestay資料你揀。所以你應該要揀定咗Guardian公司,然後再篩選Homestay。

4. 時常聽到有家長學年中先轉Guardian公司,所以一定有人會開咗學先轉。但係開咗學三個禮拜度已經有Exeat(點都要有Homestay),所以開咗學先決定Guardian公司唔太可行。

ganbatei    發表於 22-3-10 20:28

beastiebistro 發表於 22-3-9 16:04
回覆 ganbatei 的帖子

我講我嘅認知。

請問有什麼 homestay 資料要預先知道?

belomommy 發表於 22-3-10 00:37
請問有什麼 homestay 資料要預先知道?

Guardian 提供 host family 資料
例如姓名 地址 同住人數 房間相

回覆 belomommy 的帖子

其實無話須要預先知道,不過如果家長想知,通常都會有啲基本資料。例如,Homestay地址及地區環境簡介,Homestay本身工作,家庭成員(尤其常住在Homestay家中),Homestay性格及提供Homestay嘅資歷年期等軟性資料。仲有硬性資料例如有幾多房間,房間樣貌相片,最多可以收幾多學生,有冇需要share房,有無養寵物等等。

請問大家有冇係Rutland 區跟得好的Guardian 可以介紹吓?
‹ 上一主題|下一主題