用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 2020 - 2021 迦密中學 S1 揮手區
樓主: z.mavis
go

2020 - 2021 迦密中學 S1 揮手區   [複製鏈接]

草莓YL 發表於 20-9-8 08:57
我所有參巧書,字典都冇買(emoji)

我都冇買本來atlas都唔買,但我女話上堂有用,拿拿臨執到本二手,新過買全新

櫻花公主 發表於 20-9-9 21:59
我都冇買本來atlas都唔買,但我女話上堂有用,拿拿臨執到本二手,新過買全新
...

你哋個個都好醒喎
話時話,返咗學個幾禮拜,習唔習慣呀?

阿女重未慣. 有D聽唔明, 尤其 C & T,完全唔知做乜,要download software 又有問題. 又唔係多功課, 但唔知點解, 日日搞到11點.
可能23號返學會好D, google classroom 要成日睇, 有無漏, 都煩!

回覆樓主:

最慘要成日check email。我有限制個女用電話時間,所以我自己都入咗阿女carmel account入自己電話gmail,如果佢過了電話時間有carmail,我會提佢要開嚟睇。

cheungoli 發表於 20-9-10 00:57
你哋個個都好醒喎  。

初初係有D吾慣架,加上冇實體課,所有野都經網上交,一時Google classroom,一時Carmail,阿囡都驚做漏做錯,有時臨瞓前都仲check住個inbox(emoji)⋯但依排好D啦,知道唒每個老師要求,upload功課又上手左,佢都好似輕鬆左,每晚都同我分享好多上堂D好笑野(emoji)

回覆樓主:

剛剛收到副班主任電話詢問女兒適應情況

回覆 cheungoli 的帖子

我仔直接在電腦CHECK E-MAIL同覆Whatsapp,加上我仲未買電話俾佢怕佢失控用黎打機睇youtube,佢平時在家用細平板電腦(我會LOCK機)/電腦用Whatsapp咋,出街仲用緊電話手錶

我依家考慮緊買唔買部電話俾佢?
我想問吓呢,學校係唔係真係唔會有人帶電話?

但初初番放學無部電話確實會有D唔放心呢!

bubupepe 發表於 20-9-14 02:26

我仔直接在電腦CHECK E-MAIL同覆Whatsapp,加上我仲未買電話俾佢怕佢失控用黎打機 ...

我想講學校唔比帶電話真是德政。之前大仔冇諗過入迦密,我怕他上中學與同學脫節,就答應中一比個電話佢,點知入咗迦密唔比帶電話,我個仔放學後又真是幾多課外活動,我都問個阿仔要唔要寫信邊幾日會帶,但可能佢唔想自己咁突出,最後唔比我寫信。
到咗而家中四,除了幾次偷偷地帶或學校特准帶外,都真是冇帶電話返學。佢當中有同我bargain要帶電話,但當我一話寫信,佢便放棄,所以我便覺得是德政。
當然都試過一次有問題。有次器樂老師塞車遲了好耐去唔到上堂嘅地方,阿仔冇辦法聯絡老師,最後冇上果一堂。果次次後我哋都work咗個方案,之後都冇再出現問題。

補充一吓:阿仔講學生申請帶電話應該差不多喺冇。偷偷地帶就應該有。

你哋個個都好醒喎  。

暫時都跟到,有時聽佢地上堂都幾搞笑,d同學未見但見佢地喺group都互相幫忙,幾好的開始

回覆 櫻花公主 的帖子

係,係Whatsapp group度已傾到好熟

cheungoli 發表於 20-9-14 08:50

我想講學校唔比帶電話真是德政。之前大仔冇諗過入迦密, ...

同意,係德政,呢個世代真係無乜學校可做到,仲要聽你咁講,你大仔同其他學生都好自律,好抵讚呀!
一知學校係唔俾帶電話,我好驚喜架,因我成日見中學生LUNCH時圍埋各自打機飯都唔食,諗起都擔心,仲要個電話離對眼得10CM唔夠....放學行路等車都不停按住部機
以前小學要帶電話/手錶式電話都要申請,填張通告就得,如果宜家要寫信,可能叫仔偷偷張手錶式電話放書包底

有定位,我可知佢位置

你哋個個都好醒喎  。
阿仔話由8坐到3點真係好累,網堂又好悶,
最慘佢一路上堂一路係同同學whatsapp/睇E-Mail/有次最離譜打minecraft睇youtube

好彩好快可以上番實體課

請問知唔知入管,弦 樂團,敲擊樂團,係咪申請左都要通過考核架?

bubupepe 發表於 20-9-15 02:39
同意,係德政,呢個世代真係無乜學校可做到,仲要聽你咁講,你大仔同其他學生都好自律,好抵讚呀!
一知學 ...

唔寫信被發現會被記缺點喎,不如一喺寫信,一喺唔好帶啦!我覺得迦密嘅同學都好自律,可以放心㗎,叫阿仔離校前先在學校打電話比你都得㗎。

bubupepe 發表於 20-9-15 02:49
阿仔話由8坐到3點真係好累,網堂又好悶,
最慘佢一路上堂一路係同同學whatsapp/睇E-Mail/有次最離譜打minec ...

阿女話佢果班同學唔會一唔上life堂一路傾偈,問嘢除外,佢仲話班上同學語文程度好好。

草莓YL 發表於 20-9-15 08:07
請問知唔知入管,弦 樂團,敲擊樂團,係咪申請左都要通過考核架?

會有audition,不過一般唔難入。

咁真係寫返封信穩陣啲, 多謝提點 !個仔好怕事 如果被 老師發現 記左缺點
分分鐘學都唔夠膽唔返

我都有諗過叫佢 放學之前喺學校打個電話畀我

借電話使唔使寫低係乜嘢事 借 ?因為之前小學 要寫低借電話嘅原因所以阿仔唔肯 用學校電話

bubupepe 發表於 20-9-15 17:29

咁真係寫返封信穩陣啲, 多謝提點 !個仔好怕事 如果被 老師發現 記左缺點

好似有個電話專比同學用,好似打電話唔駛咩手續喎

有學生專用嘅,咁好好喎

bubupepe 發表於 20-9-15 18:28

有學生專用嘅,咁好好喎

喺呀!阿仔話有兩個電話
‹ 上一主題|下一主題