用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想問下香島中學⋯⋯
樓主: lawmiki
go

想問下香島中學⋯⋯   [複製鏈接]

Dylanli2017 發表於 20-6-17 14:58
回覆 little_yolky 的帖子

反正我讀果時,中三升中四後,全班都都唔是本地生,呢樣野到而家都是差不多情況 ...

請問你讀時隔離班情況又如何?本地生多還是其他各班都係大部份內地生?

回覆 hagupit 的帖子

中五前,每班都有幾個本地生,中五後,係我識既人入面得一個本地生,佢成績麻麻,原來仲有一個本地生我漏左。全級既本地生真是好少。學校既宗旨是新移民來者不拒。我覺得如果本地生本身唔是band 1學生,dse學校其實無法將你升值去band 1成績,主要靠學生本身資質,我果時d老師我唔覺得教得特別好。

little_yolky 發表於 20-6-18 19:46
其實我好質疑點解年年咁多高質內地學生考佢哋,可以高中大換血,西走晒D港生佢又要交學費,又唔 ...

最終讀既係小朋友自己,我會考慮埋佢既意願!我曾經睇過你話阿細唔鍾意香島冇小食部!

bbforever 發表於 20-6-18 23:08
最終讀既係小朋友自己,我會考慮埋佢既意願!我曾經睇過你話阿細唔鍾意香島冇小食部! ...

就係呢個理由!我真係好難接受囉!

Dylanli2017 發表於 20-6-18 22:28
回覆 hagupit 的帖子

中五前,每班都有幾個本地生,中五後,係我識既人入面得一個本地生,佢成績麻麻,原 ...

其實你介唔介意透露下你係乜年代讀中學?時移勢易,以前香島都唔係B1中學,甚至收B3學生,收成績好既插班生唔出奇,大家反而好在意佢哋勸退呢點上面。

little_yolky 發表於 20-6-19 07:17
其實你介唔介意透露下你係乜年代讀中學?時移勢易,以前香島都唔係B1中學,甚至收B3學生,收成績好既插班 ...
勸退哩個問題,我都有疑惑過,但諗深一層,如入到同香島差不多水平嘅中學,讀唔上係咪又可以坐到畢業呢!

bbforever 發表於 20-6-19 11:34
勸退哩個問題,我都有疑惑過,但諗深一層,如入到同香島差不多水平嘅中學,讀唔上係咪又可以坐到畢業呢! ...

我間聯中一定可以喔。

回覆 little_yolky 的帖子

多內地生讀佢既原因是,因為佢來者不拒,試問一個內地生,中二,三去插香港本地中學談何容易? 與其去band 3學校讀,香島或福建中學是佢地既第一選擇,學校本身宗旨就是培養愛國愛港既學生,而且校風好過band 3學校。我果時是末代AL年代,仲考緊A level. 要考好dse,是要從小學階段打好基礎,去到中學好多時靠自己。我果時中五都有個別同學考到10a, 8a, 佢地都是內地生。

一般諗法, 如果跟唔上被勸退係合理, 否則個小朋友都辛苦, 但照計跟唔上應該只屬個別例子, 不過香島被傳大量港生被換成國內生, 即係唔係最 top 都要走, 相信呢樣係最令心儀家長擔心的地方

不過另一方面睇, 上面提到資訊日學校解釋自己唔要嘅學生人地都唔會要, 呢點亦合理, 就算正校迫到將軍奧同天水圍收, 都要佢地有(好多)位至得架, 難道佢地又勸退自己啲學生?

little_yolky 發表於 20-6-19 12:06
我間聯中一定可以喔。

我之前心儀嗰間B1津校,朋友仔在內裏讀,話每年都有人讀唔上跳船走!
識人讀你嗰間聯中,如排尾嗰6定8名,巳要留班!

SlowMotion 發表於 20-6-19 13:02
一般諗法, 如果跟唔上被勸退係合理, 否則個小朋友都辛苦, 但照計跟唔上應該只屬個別例子, 不過香島被傳大量 ...

絕對唔會只留下最top學生,只要合格已可升班,而你成績合格,學校又點會整走你呢?
如果只留最 top學生,香島嗰DSE就唔會有啲科目達唔到整體合格嘅出現!

bbforever 發表於 20-6-19 15:02
我之前心儀嗰間B1津校,朋友仔在內裏讀,話每年都有人讀唔上跳船走!
識人讀你嗰間聯中,如排尾嗰6定8名, ...

留班會,但無趕走喔

little_yolky 發表於 20-6-19 15:35
留班會,但無趕走喔
香島都唔會一來就趕走你,唔合格有補考,唔得先至留班呀!

回覆樓主:

我反而想知有冇真正的現在用家去分享現況,不竟會考/高考年代同DSE好唔同,全港好多中學都自從DSE後升level或降level。以前高考年代,好多學校有得揀都收勁的外校學生,間間學校都係咁,好正常!

little_yolky 發表於 20-6-17 16:56
香島唔係大部分抽入,佢哋留好多叩門位,抽入唔多。
即是特別咁安排描入20個,叩門60個的?教育局可以嗎?謝謝!

:-D

請問講緊邊間

gs 發表於 20-7-5 17:00
即是特別咁安排描入20個,叩門60個的?教育局可以嗎?謝謝!

佢係直資,收生係自行安排的,只是佢屬於派位直資,所以同津校一樣有自行同大抽獎。

little_yolky 發表於 20-7-5 21:52
佢係直資,收生係自行安排的,只是佢屬於派位直資,所以同津校一樣有自行同大抽獎。20個好似係自行位唔係 ...

香島2020年學額132個
自行 40 重讀 8
統甲 2 統乙18 (KL1 4 KL2 10 KL3 4)
餘下 64

Poyau 發表於 20-7-5 22:31
香島2020年學額132個
自行 40 重讀 8
統甲 2 統乙18 (KL1 4 KL2 10 KL3 4)
好奇問下,留64個位,係想自主去收BAND1生定係什麼原因?謝謝!
:-D

gs 發表於 20-7-6 01:39
好奇問下,留64個位,係想自主去收BAND1生定係什麼原因?謝謝!

香島係直資學校要交學費,只係佢有埋政府派位這部份(自行40位+統一甲、乙部20位,共60位)來收生!明天7月7日會公開招收中一學生(大約60個名額)!

去到7月叩門收生時,要當場做中、英、數3科卷+面試,達標就收,如唔達標亦通知不獲取錄! 我諗經過筆試取錄返來的學生成績都不會太差!

‹ 上一主題|下一主題