用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 曾肇添 vs HY
樓主: waich0965
go

曾肇添 vs HY   [複製鏈接]

猴子爸 發表於 18-8-1 12:39
你話申請加學費容易,定係令這些學位難申請容易?同埋如果大部份人都唔駛交學費,其他嗰d學生要加幾多至夠 ...

頭幾年,欣賞協恩這方面控制得好好,資源多數撥去請老師、前線教學等工作⋯⋯反而硬件維修保養,好平實,見大禮堂地腳線爛哂,慳住也盡量不加學費,當時有衝動,自己搵幾個兄弟落手落腳幫學校整返。。。

bearbear2003 發表於 18-8-1 08:01
如果曾記同DBS,大家又點選擇?曾記DSE result 比DBS 好,但DBS 又係傳统名校。
兩間成績都差吾多, 但一出來工作, DBS 既network 應該好過曾。

peggy 發表於 18-8-1 13:11
咁真係唔知。只知Nike長期贊助(免費)籃球隊的制服。

Del

josewing 發表於 18-8-1 13:18
兩間成績都差吾多, 但一出來工作, DBS 既network 應該好過曾。

男拔成績應該好些,因為最勁的都走去讀IB.

mandy_ng207 發表於 18-8-1 11:32
回覆 GreenMaDad 的帖子

真係唔一定,好似荃官/百週/林護呢d「地區名校」,長期有尖子學生大學distincti ...

我中大經濟系同學, FirstHon 一個何傳耀,一個全完。我表妹人類學 FirstHon, 宣道會陳瑞芝。反而我 HYS, 其他 聖心,英華女, St.Mary 全部學業上同佢哋無得比,因為掛住上莊,無佢哋咁專心。

mandy_ng207    發表於 18-8-1 13:49

撐到好遠下喎。

Lingcheung 發表於 18-8-1 10:41
回覆 bettyay 的帖子

我理解接受贊助是互利的關係,  我不認同用有牌子作為校服...  為什麼校服要選擇有品 ...

對學生來說係好開心一件事, 對家長來說當然有其他考慮啦
但本人又好似理解喎

HY真係有好多學生玩各類運動項目同outdoor 活動
每年funfair 要勞動又係成個月咁穿運動衣, 全民皆兵去攪
而且每逢有比賽, 師姐同學都會穿同一式樣制服, 拉大隊去做啦啦隊,
呢種係proud of their school 表現

其他人係唔會明白佢地對PE服真係有期望

學校接受贊助比學生受惠, 咁做是否囂,就見仁見智,不再評論

Png 發表於 18-8-1 20:41
對學生來說係好開心一件事, 對家長來說當然有其他考慮啦
但本人又好似理解喎

歸屬感真的很重要,囡囡暑假練波,有year 2-3 的師姐抽時間過來教她們。
另外,funfair 真的令到一個小朋友加快成長。
此外,我覺得HY 好過曾的是一種見識同世界觀。例如今年管樂團去維也納參加比賽同來自世界各地的精英切磋交流,拿了亞軍。合唱團去東京比賽,亦有不錯的成績。這些經驗十分難得、又會加快小朋友的成長
當然有人話會用很多錢,但有時您有錢亦未必可以參加到。
如果錢不是問題,您的小朋友又好動,活潑,喜歡自我挑戰,協恩可以適合您。另外、住的地點亦很重要。

Sophie0804 發表於 18-8-1 21:08
歸屬感真的很重要,囡囡暑假練波,有year 2-3 的師姐抽時間過來教她們。
另外,funfair 真的令到一個小朋 ...

曾記活動就無咩,網頁睇好似運動會都吾見,只見有合唱團,覺得少年人六年只系剩下讀書好慘,公開試成績好又如何,都應該見識下,develope 下興趣,識下志同道合知已,豐富下青春歲月

比較兩間定位幾一樣嘅學校有啲難,因為唔知樓主女兒/樓主想要一個點嘅未來。

曾肇添專攻公開試成績,以區內領先平均成績吸引優秀學生入讀,行之有年;兼有引勢利導,鼓勵成績學生drop科,交靚盤數,可以預期。當然,專攻一瓣,其他方面難免妥協。曾肇添多年沙西區學界體育成績如何,學界音樂及其他活動如何,大家可以自行發掘。

協恩定位難講。較無爭議嘅係維持學界體育女校組連霸地位。要維持於所有運動類別領先女拔(競爭形勢就是兩校之爭),必然要吸納足夠運動員,甚至比所需更多的運動員(生源歸邊,優勢得保)。是故協恩公開試平均成績不若數間女校。

協恩轉直資,自主收生,當然係想喺唔影響運動地位下,以成績更佳外校生取代協恩附小名次較後者。是否有成效,吸引精英來投,尚屬未定之天。至於係咪/點樣/能否超越女拔,難講。因為運動員成績要追幾多,都係要考慮。

孤陋寡聞,即使喇沙男拔喺男校較量多年,未聞有以超越對方為目標者。若樓上有大大認為,協恩有想超越女拔之意,則不知所欲為何?

ucw 發表於 18-8-1 21:58
比較兩間定位幾一樣嘅學校有啲難,因為唔知樓主女兒/樓主想要一個點嘅未來。

曾肇添專攻公開試成績,以區 ...
此消彼長……HY增收校外生,DGS減收,学界大執位唔係难事。

回覆 Yanamami 的帖子

如此一來,謹預祝協恩超越女拔甚至聖保羅

ucw 發表於 18-8-1 21:58

曾肇添專攻公開試成績,以區 ...

我聽聞以特異功能入女拔的是不可以考DSE,以免影響佢地DSE的領先水平。呢班同學唯一目標就是幫佢地攞獎,所以協恩要在DSE成績贏女拔很難

pccw2017 發表於 18-8-2 01:20
我聽聞以特異功能入女拔的是不可以考DSE,以免影響佢地DSE的領先水平。呢班同學唯一目標就是幫佢地攞獎, ...
唔考DSE,咁考咩?

angiehouse 發表於 18-8-1 21:46
曾記活動就無咩,網頁睇好似運動會都吾見,只見有合唱團,覺得少年人六年只系剩下讀書好慘,公開試成績好 ...
曾記有好多活動及比賽亦有運動會,樂團,HKACC,etc,並不是纯讀書。

pccw2017 發表於 18-8-2 01:20
我聽聞以特異功能入女拔的是不可以考DSE,以免影響佢地DSE的領先水平。呢班同學唯一目標就是幫佢地攞獎, ...
唔考DSE,可以考咩呢禁?好多玩得讀得啊~

回覆 pccw2017 的帖子

咁楊文蔚都有考DSE

回覆 ucw 的帖子

還考到HKU

goodmama2003 發表於 18-8-2 08:49
我聽聞以特異功能入女拔的是不可以吃飯!

goodmama2003    發表於 18-8-2 14:23
‹ 上一主題|下一主題