用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 又係衰英文科。。
樓主: little_kid
go

又係衰英文科。。   [複製鏈接]

幼兒伴讀有認字,所以佢英文在K2初已能自行閱讀小說。
好多人話朗讀好,佢唔肯,我由他...
中文幼兒時也有認字,小學階段主要係問讀音。

YolandaTam 發表於 18-3-28 12:50
咁又唔係無可能,但相當辛苦。
我讀研究院嗰陣花咗一年先至追返速度。
...

我英文有不錯水平,但女兒五歲己經快過我,6/7歲已快我幾倍,用少幾倍時間,我無得追。

上次去HKU BBA+LLB seminar, Prof 講好多學生揾佢話睇唔切書。

shadeslayer 發表於 18-3-28 12:45
遲閱讀,有一個缺點,係追唔番的,就係速度。
呢句真喎, 阿女睇書好快的(不過係中文), 我睇書係龜速。

所以我成日都話, 小朋友太細時唔應該睇漫畫, 因為一來無咗個段落同文章結構, 二來練唔到睇書速度, 不過, 大家都唔聽我講, 硬係話睇漫畫好過唔睇。

mimi222shi 發表於 18-3-28 11:11
無得羡慕人,唯有努力!

我唔會話羡慕其他細路,因天份也要加努力。只係可能我地根本看不到那些有表現的人背後的付出吧!

而且我自己個人認為每個小朋友是獨特的,不如你留意你小朋友的長處,可能在他成長中更能給他有建設性的意見。

little_yolky 發表於 18-3-28 13:23
呢句真喎, 阿女睇書好快的(不過係中文), 我睇書係龜速。

所以我成日都話, 小朋友太細時唔應該睇漫畫, 因為 ...

閱讀書本是樂趣, 龜速/高速又好, 各取所需, 看漫畫之餘(輕鬆下)又看其他書, 都冇壞呀 !

little_yolky 發表於 18-3-28 11:25
俾條資料你參考。

我阿細數學一向係幾好的, 但唔知點解測考就次次得7X分。前排, 我坐响佢隔離set定鐘睇住 ...

睇左你咁多帖,呢次忍唔住給你一個讚

little_yolky    發表於 18-3-28 13:42

有天份可以差好遠...
我知佢弱咪加強下,盡量寓學習於興趣,暫時中文都係進步中!

assado 發表於 18-3-28 13:35
閱讀書本是樂趣, 龜速/高速又好, 各取所需, 看漫畫之餘(輕鬆下)又看其他書, 都冇壞呀 !
...
咪就係只看漫畫囉。

小朋友如果在語文有一定基礎前就看漫畫, 一定捨難取易, 多看漫畫而不喜文字書, 會做成不看文字書既隱憂。我阿大就係先看文字書, 後看漫畫, 所以中文好D。阿細就先看漫畫, 佢雖然看書種類較家姐廣泛, 但文字基礎係明顯差好遠。

至於龜速定高速............讀到大學遇到個變態教授, 一星期一本書做reading, 你就會知道高速好了(不過, 通常呢D都係好教授)。

Rachelmummy2008 發表於 18-3-28 13:39
睇左你咁多帖,呢次忍唔住給你一個讚
到第二個練習, 我唔响佢隔離, 佢自己set timer, 有三題唔夠時間做, 佢圈住俾我知果三題係時間以外既, 其餘大部份都係做啱, 所以, 我又同佢講道理, 做唔晒唔緊要, 做到既做啱晒起碼80分, 但驚唔夠時間個心一亂, 就錯一半, 得返6x-70分, 好唔抵。

但佢要不斷提佢至會記得, 測驗果朝都仲要提醒佢要冷靜唔好擔心時間唔夠。

little_yolky 發表於 18-3-28 13:42
咪就係只看漫畫囉。

小朋友如果在語文有一定基礎前就看漫畫, 一定捨難取易, 多看漫畫而不喜文字書, 會做成 ...

不是的,絶大多數孩子學閱讀,都要由淺,多图,入深,少图。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

我小朋友自小不愛看漫畫,覺得好花好亂
可能係咁,VA無興趣。
速讀我練唔到,但佢幼稚園睇英文已經速讀,

shadeslayer 發表於 18-3-28 13:48
不是的,絶大多數孩子學閱讀,都要由淺,多图,入深,少图。
又淺又多圖係繪本, 但漫畫有個弊處係圖太多, 小朋友可以只睇圖去估內容。阿細近日都同我講, 佢以前睇漫畫只睇圖估內容, 依家識字多咗, 佢再睇返, 知道自己細個時好多嘢估錯咗。佢就話好彩都叫睇返, 但好多小朋友唔會返睇書, 又或响圖書館借書, 唔會返睇, 所以識字量、速度、文句、文章結構等都有好大影響。阿細唯一好過家姐既, 係佢睇書好廣泛(唔知C6點解可以搵到咁多唔同主題種類既漫畫, 真係天文地理歷史科學乜都有), 所以知既嘢多好多, 家姐就只集中知道歷史同文學。

little_yolky 發表於 18-3-28 13:53
又淺又多圖係繪本, 但漫畫有個弊處係圖太多, 小朋友可以只睇圖去估內容。阿細近日都同我講, 佢以前睇漫畫只 ...

未必一定要透過漫畫學數理科。

我嗰係中英高速閱讀,另外在網上搜尋她想知道的科學地理知識。

今次科學有一題目,書係無答案,不能用背的。要透過理解科學理論,分析出來。係臨場用所學知識先知答案。

Rachelmummy2008 發表於 18-3-28 14:18

未必一定要透過漫畫學數理科。

阿大對科學無乜興趣....................

問題可能係源自佢細個一直係睇橋樑書、故事書, 好少睇科學類書。

回覆 mimi222shi 的帖子

想問你由小朋友幾大開始練佢中文閱讀 ?

MonkeyGirl 發表於 18-3-28 15:14
回覆 mimi222shi 的帖子

想問你由小朋友幾大開始練佢中文閱讀 ?
幼兒時期,佢偏哂英文,目標係KV,因中文强。K1起開始認中文字,K2初我停教英文,因擔心考直私,約K3可自行閱讀中文書。

little_yolky 發表於 18-3-28 14:38

問題可能係源自佢細個一直係睇橋樑書、故事書, 好少睇科學類書 ...

科學唔淨只睇,還要動手做。

好多日常生活瑣事都可以印證科學理論。

little_yolky 發表於 18-3-28 14:38

問題可能係源自佢細個一直係睇橋樑書、故事書, 好少睇科學類書 ...

興趣人人唔同,我個就有興趣睇科普雜誌,天文,地理、歷史乜都啱,淨係嗰啲四大名著就一啲興趣都冇。

haihaimom 發表於 18-3-28 15:48
興趣人人唔同,我個就有興趣睇科普雜誌,天文,地理、歷史乜都啱,淨係嗰啲四大名著就一啲興趣都冇。
...
真係一樣米養百樣人。

Rachelmummy2008 發表於 18-3-28 15:44
科學唔淨只睇,還要動手做。

好多日常生活瑣事都可以印證科學理論。
係, 好有趣, 我同阿妹都好鐘意, 唔知點解家姐唔鐘意。佢睇D古典名著悶到嘔茄, 佢又睇到津津有味。
‹ 上一主題|下一主題