用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 新華德...升九龍城中學
樓主: chair
go

新華德...升九龍城中學   [複製鏈接]

tutik 發表於 18-7-14 14:01
即20/40都係band 2, 依據隨機number派入。

但有d家長話今年有人叩到皇仁,
有人入 聖 ××
其實那只是個別例子....一千零一個咁大把
派得唔好的,更多多多多多呢!

另外又有人話派得好
有 4×% 什至5×%band 1
真係好儍
真係唔知這個%如何計出來
唔知佢地
把什麼學校計入內

chair 發表於 18-7-14 17:58
華德無講學生是什麼banding
無講去年派位具體情況
無講平均分

銀禧唔係B1咩?

poohpooh1668 發表於 18-7-14 19:04
銀禧唔係B1咩?

如果銀禧收唔晒 band1學生
band 2學生係有機會的

chair 發表於 18-7-14 19:05
如果銀禧收唔晒 band1學生
band 2學生係有機會的

咁點解唔會係2x-4x都係b1, 而只係4x既同學個number前過2x個位,所以入到呢?

poohpooh1668 發表於 18-7-14 19:10
咁點解唔會係2x-4x都係b1, 而只係4x既同學個number前過2x個位,所以入到呢?
...

如果2×係 band 1學生
乙二一定入硬何官/陳瑞祺

但2×的同學
乙二不入
去了乙三的五旬節

無講去年派位具體情況
無講平均分
講得好好,大部分家長一聽到九龍城網就覺得天下無敵,其實呢個網除咗幾間私校和有直屬中學嗰啲學校真係好,其他真係冇咩著數,我以前就講過,不過冇人信,好似上年有個例子,福馬和錦泰,大部分畀意見係福馬因爲九龍城網,其實係錦泰取得Band1係容易過福馬,所以家長有獨立嘅思考能力好緊要。

maymamayma    發表於 18-7-14 19:38

chair 發表於 18-7-14 18:01
請問是哪間好學校?
7×仍然係band 2
我估新華德其實一向都唔係好掂

你去我之前開個topic入面會有校名

Lilypie Expecting a baby Ticker

回覆樓主:

多謝樓主解開迷團, 原来派入䬶禧不是判斷是否Band 1生的有效指標

chair 發表於 18-7-14 10:20
其實今年派得唔好, 2×,
乙一銀禧,派唔到, 去了五旬節。

會唔會級2x的只填一間band 1, 第二就填五旬節?

如果no唔靚,即使band 1, 咁排法去五旬節唔出奇。

始終唔信級2x係band 2生。

poohpooh1668 發表於 18-7-14 19:10
...
因為隔離帖有同學仔學校幾個B2生執到雞抽入銀禧, 所以乙一唔入, 就一定係B2生。

tutik 發表於 18-7-14 15:27
樓主欣賞你無私分享,比師弟妹一個參考数據,估錯自己banding 真係失哂預算。
叩門咩?原來係好渺茫,係比 ...
派到乙一去叩自一丫嘛。

無講去年派位具體情況
無講平均分
點會唔知? 你無一早嚟爬文? 早幾年貴校聖家爸爸就係女女2X但係B2生, 不過佢好彩number靚, 至派到聖家, banding指標都係落响銀禧度。所以, 我一直覺得貴校2X係b2生。

sunnymama2 發表於 18-7-15 10:52
會唔會級2x的只填一間band 1, 第二就填五旬節?

如果no唔靚,即使band 1, 咁排法去五旬節唔出奇。
唔會, 因為其他網友報料, B2生乙一入銀禧, 即係B1生填乙30都會入到。填乙一銀禧入唔到, 就一定係B2生。

所以, 點解話就算九龍城, B1生儘填B1校既玩法, 唔適用於所有小學B1生, 因為好多二三線既小朋友, 1X/2X都唔「一定」係B1生, 儘填就只有落入B3既可能性。

978212 發表於 18-7-14 19:25
講得好好,大部分家長一聽到九龍城網就覺得天下無敵,其實呢個網除咗幾間私校和有直屬中學嗰啲學校真係好, ...
話雖如此, 但錦泰係黃大仙網, 黃大仙網B1位唔夠, B1都會派去B2, 九龍城位夠, B2有雞會執雞入B1, 係天與地。而且, 九龍城既B1校同黃大仙既B1校又唔一樣, 福馬又係一線, 揀福馬係正常不過既選擇。

little_yolky 發表於 18-7-16 13:19
話雖如此, 但錦泰係黃大仙網, 黃大仙網B1位唔夠, B1都會派去B2, 九龍城位夠, B2有雞會執雞入B1, 係天與地。 ...

請問福馬是否精英班才入到B1呢?

little_yolky 發表於 18-7-16 13:19
話雖如此, 但錦泰係黃大仙網, 黃大仙網B1位唔夠, B1都會派去B2, 九龍城位夠, B2有雞會執雞入B1, 係天與地。 ...
你可能唔了解黃大仙區,錦泰同保一聯系,年年好穩定入幾十個,今年填咗保一嘅全入晒。九龍城網計,係我角度,幾間私校+有Band1直屬中學嘅才歸為一綫。

978212 發表於 18-7-16 14:02
你可能唔了解黃大仙區,錦泰同保一聯系,年年好穩定入幾十個,今年填咗保一嘅全入晒。九龍城網計,係我角度 ...
所以係大家對一線既理解唔一樣而已。
如果想入保一, 當然應該揀錦泰。只係個人喜好, 我唔鐘意保良局學校而已。而且保一俾黃大仙聯繫位得16個左右, 佢哋年年入幾十個, 應該係自行+大抽奬, 唔係靠果1X個聯繫位。聯繫位以外既B1生, 响黃大仙唔揀保一, 仲有咩更好既選擇? 女仔都仲多一兩間, 男仔就得協和同可立, 何蔭棠again又係保良局, 一隻手掌數得晒既B1, 但响九龍城就要動用兩隻手去數, 咁你話係你唔了解定我唔了解。

little_yolky 發表於 18-7-16 15:26
所以係大家對一線既理解唔一樣而已。
如果想入保一, 當然應該揀錦泰。只係個人喜好, 我唔鐘意保良局學校而 ...
我哋唔係一個頻道,冇咩好傾。

little_yolky 發表於 18-7-16 13:01
因為隔離帖有同學仔學校幾個B2生執到雞抽入銀禧, 所以乙一唔入, 就一定係B2生。 ...

evacalbee 發表於 18-7-16 19:37
我覺得銀禧响九龍城無可能咁多執雞位,該jm話同學係b2生應該係b1生啦。揀得銀禧乙一都當自己係邊緣人,乙 ...

因為該JM學校級6X-7X乙一入到, 但4X乙一入唔到, 所以應該全部係B2生。話多, 其實都係幾個例子啫, 10個都仲未有。如果係事實, 就開心死阿女, 因為銀禧係自二選擇。
‹ 上一主題|下一主題