用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 恭喜具爭議既教局副局上任
樓主: retriever
go

恭喜具爭議既教局副局上任   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-8-6 21:39
我反而想去新加坡喎!

新架坡出言批評領導人,批評宗教,要坐監的,你去埋我份。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

IloveJJ 發表於 17-8-6 21:38
我唔知你覺得邊個無「私德」,我又無咁既感覺。
算啦!我一早已話唔想討論,反正呢個社會,係容不下支持政 ...

撑政府無問題,不撑民主制度,撑一言堂先奇怪。唔係民主制度完美,一言堂十分唔完美就係人都知。除非你就係那位一言堂或其既得利益者。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

bubuG 發表於 17-8-6 16:17
神回

中華民族其中一個特質係逆來順受,坐低慢慢傾,唔好質疑,唔好挑戰……

你再講落去都係浪費時間;回歸後幾年,我同朋友解釋咩叫「統戰」,佢哋唔明;事隔多年,佢同我講我終於明白,統戰就好似空氣一樣,無處不在。

唔講咁遠,講返香港嘅醫療,望吓日日塞爆嘅公立醫院,想問點解要放咁多錢去高鐵度,唔可以改善香港嘅醫療?

講返教育,有心嘅家長望吓依家香港出版社嘅常識書,嗰種無孔不入思想統戰內容,實在令人擔心。我有大陸嘅朋友曾經同我分享過,佢細個六歲已經被洗腦知道咩產資本主義,係會令人變壞,要相信黨和國家。我只係想通過呢個例子帶出呢種洗腦式教育嘅害處。

你叫部分香港人點會唔擔心香港嘅教育,系邊個先將政治加入香港嘅教育?

香港幾屆特首都冇設法將香港多元化發展,倚賴自由行,通過「經濟依賴」控制香港嘅政治民生。係巧合定係串謀,定係香港一定要依賴中國?

IloveJJ 發表於 17-8-7 00:54
我唔知咩叫撐一言堂,點解次次人哋同你唔同意見,你就話我係「利益者」?我一早講,我唔理政治,我剩係睇經 ...
其實而家都幾off topic,樓主唔介意好似可以繼續?
我都覺得香港可以嘗試uber呢類新型經濟發展起來,最初係政府建議引入,入左黎發展先話人犯法,都幾影響外國公司黎香港投資
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 17-8-7 02:09
我都覺得香港可以嘗試uber呢類新型經濟發展起來,最初係 ...

只要大家理性討論,禮貌回應,唔人身攻擊,我睇唔到咩嘢,點解要停。

我從來都認為討論區係討論既地方,而唔係揾硬資料既地方。哈哈。

LSKLTK 發表於 17-8-7 01:07
中華民族其中一個特質係逆來順受,坐低慢慢傾,唔好質疑,唔好挑戰……

你再講落去都係浪費時間;回歸後 ...

係囉,邊個把教育政治化?

IloveJJ 發表於 17-8-6 21:34
我指我無研究個新局長係咪真係要香港學生由佢上任開始,改為12歲先可以學英文。現在要推行了?我無研究過個 ...

MASAYA 的 link 有無看過?  你關心教育無理由晤看看。暫時唔諗報導係無中生有,她的想法,你是否贊同? 有日她在港狂推效法台,日,韓中學才學英文,你會否撑政府?

我唔知咩叫撐一言堂,點解次次人哋同你唔同意見,你就話我係「利益者」?我一早講,我唔理政治,我剩係睇經 ...
我曾經都批評香港有D 人攪攪震,覺得民生問題係分開既,曾經係一個大中華膠。。。

但去過大陸生活工作幾年,只要你對日常生活觀察夠敏感,不只風花雪月,就會睇到兩個社會既差異,公營機構待客態度,民生上一些現象,甚至市民日常既反應,源於大家有無選擇權。

舉個有趣例子,早幾年不少雙非來港生子,錢從來不是問題,但佢哋問得最多最擔心的,係出院後辦身份證明既程序,對香港一天內攪哂所有文件包括離港所需,覺得不可思議,要跑官門嗎?要找關係嗎?正正呢種認知,做就生仔中介既生意。

譬如你關心經濟,那高鐵可帶來什麼經濟效益?嚴格來講,高鐵項目只做就兩件事,加快中港融合;參與高鐵俱樂部。

教育方面,唔少家長關心細路將來既競爭力。普教中正係看準家長心態引入。那英文水平呢?點解不少家長關心入唔入到英中。。。 你可以唔相信英中既好處,那學語言既時段與資源呢?!

正正政府看高鐵看語文政策,有比市民及家長更高層次既想法。。。 不為經濟,不為孩子將來競爭力。

教育政策最明顯,語文與國教,家長反對,學校反對,老師反對,學生反對,理論上所有持份者都反對,點解政府一意孤行?

只有極權國家才可以政治不影響經濟,因為是領導說了算,一言堂。

LSKLTK 發表於 17-8-7 01:07

你再講落去都係浪費時間;回歸後 ...

係無孔不入。

早排睇大台新聞講台灣既新聞,變左“台灣地區”。。。

點解人地點叫自己要俾你名都改埋?

話明一中各表,人哋細路女揮自己支旗仔,要俾你哋杯葛?

shadeslayer 發表於 17-8-7 07:43
MASAYA 的 link 有無看過?  你關心教育無理由晤看看。暫時唔諗報導係無中生有,她的想法,你是否贊同?  ...

佢會考慮移民新加坡。

我都覺得香港可以嘗試uber呢類新型經濟發展起來,最初係 ...

星加坡uber 超超超方便,大勝香港!香港的士業既持份者......政府點夠膽郁吖。

你指誰引入?香港政府?

不嬲香港係自由社會,投資者覺得有利可圖就來。可能有地頭蟲既得利益者投訴,引法律爭議所以先叫停。

反過來跟內地比,香港電子付費甚至電子金融投資落後于人。點解? 國內有政府祝福唄。。。

但事實係違反哂金融規管,包括原來既得利益者銀行大企,點解佢哋個個唔敢出聲?

eviepa個帖好值得大家看一看。民主和經濟係有正面關係。

little_yolky 發表於 17-8-6 15:29
其實我係讚成母語教學的, 我諗成個EK都知我既dream school係邊間啦 我小學間聯繫中學, 都係B2中中 ...

你指過百年果間? 當然係好野。

幼稚園考過,唔收,無緣。

我都唔同意“為英中者尊”。

但成件事攪到咁差,係因為標籤效應,源於制度強制。

如果學校有得揀,家長有得揀,直資中中都有可能。

你最喜歡的新架坡咪係一言堂囉。

retriever 發表於 17-8-7 07:46
我曾經都批評香港有D 人攪攪震,覺得民生問題係分開既,曾經係一個大中華膠。。。

但去過大陸生活工作幾年 ...

高鐵只會加快中港他融合?咁直通車,香港國際機場開國內線,加唔加快融合?

shadeslayer 發表於 17-8-7 09:07
高鐵只會加快中港他融合?咁直通車,香港國際機場開國內線,加唔加快融合?
...

當你認真問咁去答你:

直通車, 站點同班次都唔多. 飛機航班亦一樣, 而且較偏遠...

高鐵15分鐘到香港市中心, 基本上做就DAILY COMMUTE 既條件...

同城化指日可待!

同埋... 老賓講句, 可能"一地兩檢" 本來就係成件蛋糕果粒"車里子"
‹ 上一主題|下一主題