用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有 ...
樓主: annielui
go

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過   [複製鏈接]

annielui 發表於 17-7-3 10:23
THANKS, 但不是三次呈分比重一樣的嗎?
因為好多直資會早報名, 當時只有呈一成績, 而自行就睇呈一呈二, 所以, 好多時如果呈一夠標青, 直資收咗咪唔駛煩大抽奬囉。

aeiou_drm 發表於 17-6-30 22:01
我又分享一下 ~

我仔小5,6 都沒補習,所以也沒有加操,好彩入到 B1A 男校。
多謝妳既分享!!! 其實我都覺得良好既心理質素面對考試係好重要既, 太左壓力反而會影響水準, 所以我都儘量控制自己, 唔好太緊張之餘又比到壓力佢, btw, 妳小朋友好叻叻呀, 中學係另一個階段, 一點都不容易呢! 祝妳小朋友快些適應初中生活, 繼續進步, 加油!!!!

annielui 發表於 17-7-3 10:23
THANKS, 但不是三次呈分比重一樣的嗎?
三次呈分試對 EDB 計算 rank order 次第既比重係一樣的, 但對學生考中學 (尤其係宜資) 既實際操作因為直資交表時間通常都會早過呈二考試, 學校最近只會見到你呈一既成績 (同埋子五上學期, 小四全年), 呈一試既成績變得相對重要.

其實樓主依個問題, 我諗應該唔會有一個統一的答案.
因為我地喲小朋友嘅資質及學習習慣每個都唔相同.
以我阿囡為例, 佢從小三就有跟一個上門嘅補習老師(只補中文; 一星期一次當溫習, 因為我地兩夫婦自問中文係弱項), 而星期六就從小一開始上英文嘅文法及閱讀班(可能係習慣左, 後期叫佢唔好返, 佢都話唔得).至於數學一路都冇補習, 但到小五太太覺得阿囡做卷時太過唔小心, 所以幫佢報左一個操卷班, 起初阿囡都唔係好習慣,但過左一段時間, 慢慢適應成績比未補前有進步同穩定左 (測驗/ 考試基本係 95 - 100).
加上上左小五, 同學之間嘅競爭係大左好多!!!  
佢地會自動調整, 唔使太過擔心!!!!

簽名被屏蔽

os_ecu 發表於 17-7-3 10:45
三次呈分試對 EDB 計算 rank order 次第既比重係一樣的, 但對學生考中學 (尤其係宜資) 既實際操作因為直資 ...
明白,好清楚, 謝謝妳~ 不過我預咗大抽獎...所以三次都好重要呢~

Hoining 發表於 17-7-3 11:17
我大仔當年得佢讀傳統小學,仲追上1A位置,但二仔讀活動教學嘅小學應該幾渺茫
點解貢講呢? 因為太自由?

little_yolky 發表於 17-7-3 10:35
因為好多直資會早報名, 當時只有呈一成績, 而自行就睇呈一呈二, 所以, 好多時如果呈一夠標青, 直資收咗咪唔 ...
明白, thanks

fd092901 發表於 17-7-3 11:13
其實樓主依個問題, 我諗應該唔會有一個統一的答案.
因為我地喲小朋友嘅資質及學習習慣每個都唔相同.
以我阿 ...
多謝妳的分享!!!! 我都明白每一個小朋友都唔同, 所以再睇定d先, thanks

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-7-3 11:34
係因為資質有限我先唔跟哥哥入傳統小學,哥哥喺學校已操得好好,我唔洗點加操或補習,但二仔係操唔起,所 ...

其實我都係近一年先摸清我個女…..我仲好記得升小一時曾擔心過我女是否應付到小一課程, 因為佢係完全無響出面學嘢,而且我地間幼稚園出哂名是happy school,無默書, 無評估, 功課都好少吓, 所以上小一時可以叫做文盲一名, 但原來小朋友既小宇宙真係可以好利害嫁, 如果培養到佢既良好學習態度,佢會越來越好嫁,

所以唔使太早下定論, 對佢多d信心, 小朋友不容小覷呢~

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-7-3 12:15
二仔係SEN 又唔係特別smart, 哥哥間小學太深佢真係應付唔到
明白, 真實最緊要搵到一間適合自己小朋友既學校, 讀得開心有自信, 慢慢會上軌道, 加油!!!!!

簽名被屏蔽

Hoining 發表於 17-7-3 12:28
佢喺呢間學校其實讀得唔錯,只係佢喺下學期突然成績插水我先咁擔心咋

佢而家幾年級? 有無考究過原因?

簽名被屏蔽

annielui 發表於 17-7-3 11:24
明白,好清楚, 謝謝妳~ 不過我預咗大抽獎...所以三次都好重要呢~

命運在你手!識玩就梗係唔会大抽獎啦~將自己前途擺係个隨机no.度?我女校長話,就算你-心去津校,亦必須係自行階段勝出(虽然到最後都係放榜先知),即係話呈-呈二好紧要(入津中),選校策略好重要,面試亦好重要。唔好等运到呀~我女以前有个考2x/12x. 派左去16志願呀~mg:" />

annielui 發表於 17-7-3 12:13
其實我都係近一年先摸清我個女…..我仲好記得升小一時曾擔心過我女是否應付到小一課程, 因為佢係完全無響出 ...

我細囡同你囡一樣happy kids k3 聖誕至開始學enopi數
上小學補數同中文
中三只補數 其他科全搞自己
升中四再睇情況係咪補通識
所以唔洗担心 跟到就應付到

Hoining 發表於 17-7-3 18:10
升小六啦!就係爸爸撐佢唔洗讀書會,佢亦聰明識計數,寧願舒舒服服讀b2
...
貢妳可能要同個Daddy傾吓...重要時刻唔好玩嘢好喎

Yanamami 發表於 17-7-3 18:43
命運在你手!識玩就梗係唔会大抽獎啦~將自己前途擺係个隨机no.度?我女校長話,就算你-心去津校,亦必須 ...
無辦法唔貢唸, 因我地百無, 自行時只有一張成績表比人睇, 論成績, 點會輪到我地呢~ 唯有儘能力考好個試, 如果個天要比我唔好no我既.......都無計啦!
‹ 上一主題|下一主題