用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔 ...
樓主: 過客
go

黠樣供 ...英國留學, 1 年學費等要預$40萬左右, 真係唔野小   [複製鏈接]

MewB 發表於 17-5-13 17:44
這裡不是討論平台嗎? 入得來討論的就要思想一致的嗎? 想法一有分岐就一句"關你底事", 是甚麼態度?
...

hahahaha

回覆樓主:

這條THREAD的題目是"點樣供....留學英國一年要預留40萬左右....", 我便入來加入討論, 甚麼英磅滙率, 電話上網等我想不是在這條LINK討論吧, 而且可能我表達不好吧, 我並沒有討論幫仔女買樓結婚, 只是回應留英一年40萬值得與否的問題(當然是指孤注一擲值唔值得啦).

MewB 發表於 17-5-13 18:13
這條THREAD的題目是"點樣供....留學英國一年要預留40萬左右....", 我便入來加入討論, 甚麼英磅滙率, 電話上 ...

Agreed. 我估你的意思是在limited resources 下不如practical d, 在香港努力讀,留番個$旁身吧。不明白點解之前有網友立即associate不留學便去把筆$炒股票,乜炒股票好大問題咩?不是犯法吧,可能個炒字比較negative,用投資比較合適,有些學校的課程也有cover stock market的....
Anyways, 去留學是好事,但必須量力而為,且並不是唯一出路。

這條THREAD的題目是"點樣供....留學英國一年要預留40萬左右....", 我便入來加入討論, 甚麼英磅滙率, 電話上 ...

可能你話留番D錢細路用掛,我個人亦不会用盡D錢去供,出國不是唯一選擇. 如果只讀大學條數容易計D,如果由初中起,太勉強又何必呢。之前英鎊在金融海嘯時对港元16,同而家比多60%,有朋友捱唔住叫咗孩子回來,所以計到太尽有任何意外未必可应付

MewB 發表於 17-5-13 17:44
這裡不是討論平台嗎? 入得來討論的就要思想一致的嗎? 想法一有分岐就一句"關你底事", 是甚麼態度?
...

妳留意下呢度叫海外留學, 係咪意思比d想海外留學或者子女已經海外留學既家長交流心得, 互相支持, 如果纯討論"有錢留學不如留翻個錢"呢個题目, 係咪應該係自由廣場自由討論呢?

簡單d講, 呢度係西餐廳, 人人鋸緊扒, 你無la la入黎討論食西餐不如去中菜館. 姊妹, 咁妳話我食乜係咪關妳乜事?

唉! 妳睇下樓主條問題先啦l 係....點樣供.....而第一個post,第一句係...想請教....好明顯係問題吾係辯論題, 而呢度d家長都詳細分析, 答得好公道,  平有平讀, 貴有貴讀.冇人叫樓主傾家蕩產都要送仔上船.

要辯論不如開正post, "家長應(是)否........" 記得用應否/是否, 咁先係討論. 個post包妳hit 爆!

回覆樓主:

我分享下。

小朋友想去美國唸大學,我和99覺得與其去美國讀4年大學,不如去英國4年可以包埋碩士添。但小朋友一直好想去美國,覺得英國無咁好。

結果,尋日坐低慢慢同佢分析。佢先知去美國讀書要成50萬一年,如果去加國因有加藉原故只係10+多萬一年。佢先知去美國讀一個學位,佢就無左層樓(到時會賣樓)。

所以佢就甘心留返加國讀大學。有時,要同佢一齊㨂。最終,可能佢唔情願要
樓唔想去留學。

786 發表於 17-5-14 21:51
我分享下。

小朋友想去美國唸大學,我和99覺得與其去美國讀4年大學,不如去英國4年可以包埋碩士添。但小朋 ...
你的情況是賣現在物業供呀仔讀書,當然要選擇另一條路,相信不多人贊成。在沒有經濟基礎下,就算點想出國留學都不用想。

回覆樓主:

本人意思正是分享在有限資源下點樣供孩子40萬一年留學英國.  如本人沒有理解錯誤, 樓主現階段仍在考慮當中, 應該還未正式實行.  在此背景下, 我想樓主的考慮會集中於2點 - (1) 40萬一年是否值得; (2) 如果決定是值得的話, 就如何調動40萬一年流動資金至孩子大學畢業為止.  我明白在這裡看到我的想法而覺得反感的家長, 是一班已經 "洗濕左個頭" 的家長, 如果我是你們, 我看落亦會反感, 插埋一份, 但對於那些未洗濕個頭的家長, 我想是可以給予另一個角度的意見.  其實世界環境已經不斷在變, 傾家盪產只求一紙文憑的價值已不能和廿多年前相比, 大家不可只用固有的思維去為一個孩子計劃十多年後的路.

回覆樓主:

我本來諗著佢咁想去美國,都係畀佢去,錢留來還拿不入棺材,小朋友也沒有錢的價值觀。但我同事講返佢同佢媽咪當年就同我和小朋友一樣,但佢媽咪分析左畀佢知後,佢都㨂樓唔㨂美國,所以極力叫我同小朋友傾。

回覆樓主:

同事媽咪說,美國除非名校,除非拿獎學金去讀,否則,加國大學同美國大學差唔多

回覆樓主:

我不認為畀咁多錢出國一定唔岩。但出國有好多情形:

公司出數
家族有錢
有獎學金
有人脈在彼岸
公務員
有護照

如果自己供得太辛苦,那問問這畢錢洗得值不值,有沒有更好的選擇等等,也是應該的。

回覆樓主:

加多一個情形:朋友孩子全級頭三名內,放榜前見老師,老師話不一定升大學,朋友準備將居屋按咗供孩子出國讀書,好彩升到本地大學。。。

其實香港又真係好怪,成日有人要話比人聽,去外國讀書,或去國際學校,甚至直資私校一係 "唔值得" 。
我同意要小心計劃,亦同意討論區開放討論,
但咁大個人,講一次兩次就夠,唔洗追住打。
係,去外國貴,但仍然有人,慳住供仔女去美國,不少成績夠入香港神科。
各人選擇唔同。
講完。

醒目開學勳章

786 發表於 17-5-15 10:14
我不認為畀咁多錢出國一定唔岩。但出國有好多情形:

公司出數

請教公司出數形式, 是否當員工福利之一, 不知道員工交入息稅是怎樣計法?

brother4 發表於 17-5-15 10:54
加多一個情形:朋友孩子全級頭三名內,放榜前見老師,老師話不一定升大學,朋友準備將居屋按咗供孩子出國讀 ...

請問居屋可以加按或者再按揭嗎? 要有什麼條件或者什麼辦法先做到? 你朋友唔係問財仔借錢咁搏呀嚇話?

brother4 發表於 17-5-15 10:54
加多一個情形:朋友孩子全級頭三名內,放榜前見老師,老師話不一定升大學,朋友準備將居屋按咗供孩子出國讀 ...

近年多了聽到有家庭加按層樓供子女外國升學,當供樓供耐d, 慢慢還比銀行。當然是否值得,每個家庭價值觀不一,長命債長命還。我個人而言,有家庭經濟壓力,就是要量力而為。子女亦要學習體諒父母情況,人生可以有好多階段一嘗出國學習生活,如:大學exchange, 或是暫時努力在港完成中學或副學士或大學課程,再大個些才選擇出國。
協助子女看懂現況,才是上策,人生有好多機會,如果自己能把握,能為自己負責。
當然,資金若不是問題,子女亦非常清楚留學目標,他們若可以有機會到外國升學,雖然現不能跟20/30年前比較,也是人生寶貴經驗,年輕只有一次。

人人取向唔同,正如有 d 人鍾意花錢落吃喝玩樂,有 d 人鍾意為層樓慳錢。

呢度都係無非想分享、交流,旁觀者清,可以幫到好多。同時同細路公開討論好與壞,前路同後顧。

回覆樓主:

公司出數,朋友當年做(HSBx )可出數留學,但現好似。。。

Tommy 發表於 17-5-15 11:23
請問居屋可以加按或者再按揭嗎? 要有什麼條件或者什麼辦法先做到? 你朋友唔係問財仔借錢咁搏呀嚇話?
...

信不信由你! 己補地價居屋可按揭,未補地價必須先獲房x才比准,否則係犯法。。。
‹ 上一主題|下一主題