用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 英華小學
樓主: wongkitty
go

英華小學   [複製鏈接]

可能男人講效率,女人重情感,男人見dse 仍so so, 講咩都花巧,女人覺得被了解是重要,被發掘是榮幸咁啦

retriever 發表於 16-9-23 09:32
如果你係GOOGLE SEARCH, 唔好淨係睇HEADLINE...

校長話10 秒係睇穿小朋友得唔得」好似係Apple自己寫,睇片都無呢句!

retriever 發表於 16-9-23 09:24
知道有人為YW 放棄灣仔男校添...

BTW, 我果位朋友住荃灣唔報YW 報港島男直資, 佢係爸爸!
每年每間學校的簡介會都係Sell 自己學校Ka 啦,請問又有邊間是在說自己學校的不好?
至於爸爸,都是每一個的個人,一樣有人喜歡,有人唔受。就等於有人喜歡飲紅酒,有人喜歡飲烈酒,各取其好,不用加以聲明其身份。就算係媽媽,都有人喜歡DGS,有人說「不」。個人喜好的事亦無需多提,若要真正幫助有心需要的家長,倒不如建設性地多提一些自己小孩就讀學校的資料,讓有心的準家長能得到第一身的消息,這最實際。

一係就好似其他經驗家長,分析不同「真實」的數據或理據好過啦!

PS。純粹路過,搭嘴!

引用:+本帖最後由+retriever+於+16-9-23+09:24+

原帖由 retriever 於 16-09-23 發表
你似乎都幾肯定D爸爸唔受YW, 我識幾個都好中意YW, 中意讀得輕鬆D,但未必係因為校長理念。其中1位就係SJ仔~~~

如果你係GOOGLE SEARCH, 唔好淨係睇HEADLINE...

條片係講呢句喎。

林校長:佢無果種經歷就無果種表現,我10秒就睇到。

唔係話小朋友得唔得

算把啦你,你講咩都好,也掩蓋不了你對英華或林校長的「喜愛」。

ppmmbb 發表於 16-9-23 09:59
條片係講呢句喎。
林校長:佢無果種經歷就無果種表現,我10秒就睇到。
唔係話小朋友得唔得! ...

條片有好多句, 仲有片尾果幾句. 睇哂先!

如果你睇哂條片, 都仲係覺得校長係話10秒看穿小朋友講大話, 只能夠講我同你既理解構造係唔同既!

retriever 發表於 16-9-23 10:09
「條片有好多句, 仲有片尾果幾句. 睇哂先!」

求求你,講比我聽啦!邊句呀?

HaYi 發表於 16-9-23 09:38
可能男人講效率,女人重情感,男人見dse 仍so so, 講咩都花巧,女人覺得被了解是重要,被發掘是榮幸咁啦 ...
"男人見dse 仍so so"

係呢度講YW DSE 點點點, 都會俾人話架!

客觀講, 係男士唔覺得林校長講:"男仔點點點..." 有咩咁特別..

一位年長女士, 教左幾十年女校, 同D 爸爸(譬如: 讀左多年男校, 仲有校友爸爸), 講佢有幾了解男仔成長.... 你話呢?

但係林校長講到媽媽心裡面, 媽媽對著D 仔好困惑, 問爸爸又淨係識講"男仔係咁!", 而家有人話有SOLUTION...

佢成功將D "男仔點點點..."  RE-PACKAGE, 媽媽們好受...

而家有D SUPPLEMENTS, 將D VITAMIN C 呀, E呀 , 多種混埋, REPACKAGE 話條FORMULA 指甲靚D, 頭髮靚D, 皮膚靚D, 好多人買!

我覺得校長講緊概野, 就係面試真經第三輪概內容. 父母點吹都好, 小朋友無果種經歷, 係好易試到有無講大話.

因為我係第三輪答完校長親子問題, 校長即係問返我仔仔. 有無老吹, 小朋友會話到俾校長聽.

引用:Quote:ppmmbb+發表於+16-9-23+09:59+條片係

原帖由 retriever 於 16-09-23 發表
你又不是舊生,又不是用家,為何不停強調爸爸們對Yw 的否定呢?edu 是應該提供真實數據去反映學校,而不是由個人感覺去否定別人的真實情況。

mcl203 發表於 16-9-23 09:58
你似乎都幾肯定D爸爸唔受YW, 我識幾個都好中意YW, 中意讀得輕鬆D,但未必係因為校長理念。其中1位就係SJ仔~ ...

"你似乎都幾肯定D爸爸唔受YW"

NO NO NO!

只係唔覺得校長講有幾了解男仔, 有幾特別姐...

SJ 仔揀YW 唔奇, 有幾多間男校又係龍校先?

讀過SJ 會知道競爭有幾大. 佢地當年爭上書院爭崩頭

EDU KINGDOM其實係一個KNOWLEDGE BASE,類似WIKI. 大家都只想睇到真實既野. 同其他FORUM是不同的. 一D個人感受,如非有事實支持, 只憑別人說話有所感受就出POST,我諗EDU只會變為吹水區. 大家珍惜呢個版塊吧.
對某D人黎講, EK可能係一個閒聊教育既地方,覺得無傷大雅.但對一批要升學既家長,佢地熱切想睇到多D真實資料,并不是個人感受.

校長有幾咁了解男仔, 應該係學校同學校比. 因為人地提供概係課程.

而唔係爸爸同學校比.

葡萄太多,攞嚟釀酒,飲醉咗!

積奇百事 發表於 16-9-23 10:40
校長有幾咁了解男仔, 應該係學校同學校比. 因為人地提供概係課程.

而唔係爸爸同學校比. ...

你可以咁講, 所以朋友就捨近取遠去報港島男直資.

ozduckie 發表於 16-9-23 10:33
你又不是舊生,又不是用家,為何不停強調爸爸們對Yw 的否定呢?edu 是應該提供真實數據去反映學校,而不是 ...

請問否定D 咩?!

而家我話, 好多爸爸唔係咁俾校長SELL 到, 甚至捨近取遠報港島男直資...

BUT, 事實係YW, 無論位置原因, 學費優勢, 定媽媽粉絲多, 仍然係全港最多人報既直資龍校.

SO, 有咩問題?!

姐係行過 "沙沙" 有個SALE話: 咩咩查左靚D, 邊度大D... 有人覺得不以為然...

但又有人覺得真係靚左, 大左...

又有咩問題?!

英華仔有唔同性格同特質,但係佢地既共通點係有良好閲讀習慣,記性好。通常有良好閲讀習慣既小朋友學業都唔會差得去邊,亦唔需要花咁多時間係學業、狂抄寫到。因為佢地已經有良好語文基礎,上堂聽書易明容易吸收,課題亦可以講得深入啲。

因為甘,變相佢地可以有多啲時間玩課外活動,體育,音樂,發展個人專長,親子時間,etc. 所以學校會有好多課外活動。學校亦住重親子時間,好多學校活動家長也可以一齊參與。

其實校長每次都會講佢住重良好閱讀習慣同埋親子時間,所以佢就implement 左以上既野落去Yw 到。

至於男校多體育堂etc,我諗大部分既男校都係甘掛。其實個重點都唔喺呢到。And it is not the main point the principal is selling.

其實我覺得大家不用反駁佢架。第一,這裡有言論自由,第二,佢在不同的thread裡面都係咁話英華同林校長架啦,你地反駁得幾多?第三,佢講就係架咩,得啖笑。

最後,我都係個句,不知何固,佢係特別「喜歡」英華同林校長的。

討論左咁耐.俾D開心野大家睇吓

http://www.englishywps.com/news/ywps-debate-team-wins-big

YWPS Debate Team wins big at the Primary Schools Debating Tournament 2016.

對手係....., 你估吓?
‹ 上一主題|下一主題