用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 無N收揮手區
樓主: dvdbb2003
go

無N收揮手區   [複製鏈接]

回覆 vpo0615 的帖子

我好同意呀, 但D學校係咁, 我地只有無奈, 都做唔到D咩.

回覆 MarcusMaC9 的帖子

你囝囝幾多個月大?我同你一樣,因為阿囡不太懂/肯講野,令自己越來越大壓力!
一路承受N1面試佢唔多出聲,又就快要到健康院做2歲語言測試。
每日放工回家第一件事就叫阿囡出聲講野,真係人都癲!

回覆 kenixcindy 的帖子

我囝囝快20個月...佢1月頭開始講野...經過一個月...佢只係識叫爸爸, 媽媽, 公公, 比, 謝, bye-bye...
佢係咪唔識講其他呢? 又唔係wow, 係唔肯講咁啦...心情靚時問佢咩來架, 佢答到巴士, 馬馬, 貓貓果D架...

我只擔心佢因講野唔叻問題冇N收, 2歲番健康院果D我又唔怕...我好相信小朋友未揾到個掣, 一揾到就會好快講得好好.

你囡囡平時有冇發下音咁架?  我囝囝好鐘意唱歌, 但唔知佢唱咩...依2日聽到佢唱old McDonald果句:E-I-E-I-O  依幾個音.

我對自己小朋友好有信心, 只係好無奈未有學校收羅, 表現唔好唔收好正常, 表現好都唔收, 仲要面試過程不停咁問我佢識表示去廁所未呀? 識唔識乜乜乜咁, 我就好反感.   

你都要對自己小朋友有信心呀!  大家加油!

回覆:無N收揮手區

我囝囝之前好長時間都只係識叫幾個家人既稱呼,無論我點教佢都唔肯講多啲,直至interview之後我不停收到reject信(連 waiting都冇),我真係好唔開心,嗰陣連自己都比左啲壓力囝囝,我自己都覺得對佢唔住,唔知佢係咪佢感覺到我唔開心,突然開始肯講野,一識講就真係好似開左掣咁!雖然仲未好識對答,但打開本書好多野佢都識講出黎,數字亦都識由1數到10,仲會點我地做野,所以大家都唔駛太擔心

囝囝係22個月開始講野,所以佢2歲都要返健康院呀。佢又係由婆婆同工人照顧,所以遲講野都正常,我都想同佢報啲平日 playground,可以同其他小朋友玩下,星期六日我就想自己帶佢出街玩

回覆:icecream1213 的帖子

好開心,3月有3間interview, 再加一間second in.  希望有好消息!

之前寫左求位信,上個禮拜五去左 2nd in,今日終於收到 offer 喇,大家都加油呀

恭喜!

回覆:MarcusMaC9 的帖子

多謝呀

不過收到張單發覺學費同雜費都幾貴下

或你可以試報文娜雅拔,開心學校 或樂沛兒,課程較深,但都開心。兩間都有朋友兒子在讀。但都在九龍。E 家都要幫B仔準備,睇完都攪到好緊張。。

有希望呀! 加油! 祝福你! 小朋友每大一個月就有好大進步, 到時面試就會脫胎換骨!

回覆 vpo0615 的帖子

多謝晒.  3間都係我鐘意既, 是旦中一間都開心死.  

回覆 icecream1213 的帖子

恭喜!
係寫完求位信, 再特登約你second in 呀?  

回覆:foxchild 的帖子

係呀,因覺得第一次interview表現唔錯,所以寫左封求位信比校長,之後佢地安排 2nd in

寫信之前我有打電話問左學校唔收阿囝既原因,之後再寫求位信

回覆 icecream1213 的帖子

學校都好有人情味! 可否pm邊間呀?

你求邊間?我都有求過,豪無反應

簽名被屏蔽

好開心...今日收到一間offer...雖然係PM...但會努力寫信去睇下有冇機轉...

羊年結束前有一個好消息...希望猴年開始後...大家會收到好消息...

加油...

恭喜晒! 大家努力!

引用:好開心...今日收到一間offer...雖然係PM...

原帖由 MarcusMaC9 於 16-02-05 發表
好開心...今日收到一間offer...雖然係PM...但會努力寫信去睇下有冇機轉...

羊年結束前有一個好消息...希望 ...
恭喜你

‹ 上一主題|下一主題