用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 喇沙 vs 英華 vs 男拔
樓主: 劉七華
go

喇沙 vs 英華 vs 男拔   [複製鏈接]

retriever 發表於 15-10-16 15:22
天主教都有先例想轉直資, 跑馬地間女校, 不過比人扑沉左.... 太多家長反對...

講真, 天主教學校要轉直資, ...
咁天主教又唔係無直資學校既, St Paul Convent, Good Hope, 雖然小學係私校, 但中學都係直資.

但去到升中, 就算唔係直資私校, 都係按"成績"嚟決定派位優先序, 唔會話有教無類.

至於天主教既直資小學, 我暫時未搵到.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

ffaye 發表於 15-10-16 14:42
唔同既係個intake.

例如英华。林校長已經親自interview曬所有學生同家長。上到小六,最差最曵既程度同比例 ...

關於校長IN 哂呢個POINT...

個人覺得只影響教學, 並不保證質素...

津校面對既最大問題係生源無法控制, 知道有D 區域既津校, 學生質素參差大, P2 已經要分精英班, 主要係方便教學...

但係有號召力既津校唔怕呢樣, P1 唔駛盡收, P2~P4 多生插班生.  呢批在其他小學驗證過既學生, 能力質素更能保證, 比K2~K3 時比校長法眼掃10秒更為可靠...

需知道考P1規定不可考筆試... 但考插班除了操行名次有根據, 學校考咩隨佢喜歡...

hkpapa852 發表於 15-10-16 15:29
咁天主教又唔係無直資學校既, St Paul Convent, Good Hope, 雖然小學係私校, 但中學都係直資.

但去到升中, ...

係呢, 點解想轉/轉左天主教直私既都係女校??

唔通女校要多D 資源?

retriever 發表於 15-10-16 15:35
關於校長IN 哂呢個POINT...

個人覺得只影響教學, 並不保證質素...

P1規定不可考筆試

其實只係教育局既"指引", 指引係無法律約束力, 而且亦只係能規範官津小學係自行同統一派位兩階段. 官津小學叩門, 大把學校要考筆試.
直資/私校都唔係蠢, 就算唔用筆試, 要考你唔用筆試咪俾部平板, 叫小朋友係上面用"手指"作答囉!  再唔係口頭問答都已經分辨到學生既學術水平啦!

至於話官津名小P1收唔盡P2~P4 多生插班生, 其實之前大家討論過LS, 應該知道, 其實插班位極少. 就算P1一個叩門都唔收, 4班大班去到P2最多只有12個插班生, 收完P3要等有人走先有位再俾人插.

所以6年官津小學(其實應該得小二至小五可插), 真係插入去既學生, 應該唔會多得過20% (一般估計, 得5%-10%係插班入)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

many tks for you digging into much info...
it looks to me though ywc performed well enough in public exam, there was still noticeable lagging in a few subjects like english when compared with lsc.

just wonder when will the first batch of homebred ywcps students graduate?

i guess the achievement posted in the report was about the students who were acquired from 完全小學

retriever 發表於 15-10-16 16:08

many tks for you digging into much info...
YW係2007年9月先轉直資一條龍, 該批學生仲未考DSE

對, 只是教局指引. 但無學校想得罪教局, 始終要俾下面..

早兩年龍頭女校用筆圈答案俾水果報爆大獲... 我知今年此校用印仔選答案...

用呢D其他 方法, 始終題量唔會多...

叩門當然又係學校走位想搵好學生...

以上方式, 當然都唔及插班來得保証....

我唔太跟LSC 既信息, 不過認識有港島津校P4 起碼有8個插班生... 其實呢個數目唔少... 重點果8個舊生去左邊?

講真, 如果最終(P1到畢業)換血率係近20%, 確係好得人驚...

hkpapa852 發表於 15-10-16 11:52
聽聞YW只要所有科目合格同操行B(定係B+)就一定可以直升
多謝回,咁睇來在yw真是唔須要太理會名次,lei 樣就比ls 優勝

引用:+本帖最後由+retriever+於+15-10-16+16:23+

原帖由 retriever 於 15-10-16 發表

我相信如果有直屬中學嘅小學先至會有比較多學生去插高年班,以我所見呢類型嘅學校P3、P4會喺收插班人仕嘅高峰期,P5因為已進入呈分階段,會比較少人插班,而申請P2人仕因為只得P1成績未能真正反影申請人嘅真正實力,所以好多學校都會prefer收插P3學生,而收P2插班生相當少,所以你講個間學校應該唔會每年每級都有8位學生插班,而且有D學校未必會在初小就用盡士啤/留級位去收插班生,可能預留俾有真正實力既高小人仕,所以未必有8個人離開,可能只係加多8個學生而已。P1到畢業未必會有近20%嘅換血率。

引用:Quote:retriever+發表於+15-10-16+15:22+天

原帖由 hkpapa852 於 15-10-16 發表

但去到升中, ...
報告!聖瑪加利男女英文中小學就係天主教直資小學。報告完畢!

回覆 karen55407 的帖子

咦, 係喎!

引用:Quote:retriever+發表於+15-10-16+15:22+天

原帖由 hoivy 於 15-10-16 發表
一轉直/私, 一大班特權世襲人士唔同你死過就假, 影響子子孫孫......
...
咁當年嗰批名津轉直資時,alumni既反應大嗎?

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-16+發表

原帖由 karen55407 於 15-10-16 發表
報告!聖瑪加利男女英文中小學就係天主教直資小學。報告完畢!
請問… 佢地係天主教,但不屬於任何天主教會或者香港教區。

情況有d 似聖若望英文小學。

有錯請指正!

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-10-16+發表

原帖由 ffaye 於 15-10-16 發表
唔同既係個intake.

例如英华。林校長已經親自interview曬所有學生同家長。上到小六,最差最曵既程度同比例 ...
咁去到中學,又不少直資/私校尖子回歸官津呢

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-10-16+發表唔同

原帖由 mcl203 於 15-10-16 發表
咁去到中學,又不少直資/私校尖子回歸官津呢
係。亦有唔少津小去直私中學。

Musical chair again

回覆:喇沙 vs 英華 vs 男拔

多謝大家意見,喇沙要叩門,英華同男拔就摘毫决定(如收)!

回覆 劉七華 的帖子

Good luck!share with us if you have the chance to flip the coin!

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-10-15+發

原帖由 ffaye 於 15-10-15 發表
以自行同dbsps spcc 放榜時間計算,應該要係天主教+舊生 或必收生至可以揸住Ls 揀dbsps spcc. 老實講,有25 ...
有25分必收嘅咩?dbspd係聖公會噃

引用:Quote:原帖由+ffaye+於+15-10-15+發表以自

原帖由 glee621 於 15-10-16 發表
有25分必收嘅咩?dbspd係聖公會噃
25分講緊Ls,唔係必收。而ls25分已經唔多穩陣,近兩年都收唔曬

‹ 上一主題|下一主題