用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網報喜區
樓主: KAMIKASHUN
go

48網報喜區   [複製鏈接]

回覆:48網報喜區

其實係未要填哂30間??

回覆 茶走 的帖子

最好

好想知咩原因,填哂30間。明明無填楊仲明,閩僑,結果派去楊仲明

引用:好想知咩原因,填哂30間。明明無填楊仲明,

原帖由 xiaojij 於 15-06-10 發表
好想知咩原因,填哂30間。明明無填楊仲明,閩僑,結果派去楊仲明
我都想知!!黎緊到我啦………唉

xiaojij 發表於 15-6-10 10:49
你九聖乙1唔中? 咁乙2至乙6填乜? 點解去到30外?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KAMIKASHUN 發表於 15-6-10 00:12
都要多謝妳d寶貴意見可以扣到佐聖正爆啦,仲要check校車
個個都想間 ...
我又睇唔到佐聖又幾正喎?

中學網

校網

學校

升一線中學比例

觀塘46

柏德

39.23%

佐敦谷聖若瑟

27.59%

聖馬太

53.85%

藍循

49.66%

平兆

45.56%

德兆

54.43%

月華基法

*36%

油塘基顯

30% - 45.6%

聖安當

40.00%

秀明

32.21%

觀塘官立

26.90%

觀塘官立(秀明道)

* 33.56%

樂天

30.51%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-10 11:06
照甘睇聖安當都好過柏德喎, 唔知今年乙2派唔派得曬聖安當呢????

kk80400 發表於 15-6-10 11:17
照甘睇聖安當都好過柏德喎, 唔知今年乙2派唔派得曬聖安當呢????

柏德我計到升band 1比率係 33.7%, 51人派band 1, 畢業生人數151人。
同個表39.23%有出入。
唔知係咪我計錯。

http://bpcs.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=6&nnnid=8

庇利羅士女子中學  1
張祝珊英文中學  1
伊利沙伯中學 1
藍田聖保祿中學  7
聖傑靈女子中學  3
民生書院 1
聖言中學 6
觀塘瑪利諾書院  3
觀塘官立中學2
順利天主教中學  4
中華基督教會蒙民偉書院  8
梁式芝書院 4
新生命教育協會呂郭碧鳳中學  9
福建中學 1

Band 1 總人數  51

上面係扣減左 聖若瑟英文中學(4人),德信書院(1人) 和 瑪利諾中學(20人),這三間應該不是Band 1的中學。

係2013-2014年校務報告 (P.10) ,揾到畢業生人數151人,報告內寫係2012-2013年畢業生人數,但應該份報告打錯左年度,應該係2013-2014先啱,而且報告裏面的升中派位學校名都同佢網頁內的獲派學校係相配的。另外,我係2012-2013份校務報告(P.10),見到又係2012-2013年度,畢業生人數係126人。

前文話, 今年乙2有人無派到聖安當

請更新。

德田李兆強 54.43%,
李兆強 55.00%,
藍循 51.01%,
聖馬太 50.71%

醒目開學勳章

2boba 發表於 15-6-10 12:45
請更新。
你呢個準d, 我都計過你個數字準聖公會李兆強小學
http://www.skhlsk.edu.hk/tc_chi/intro/result.asp
聖公會德田兆強小學
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2908596&extra=page%3D1

醒目開學勳章

請更新。
請問有冇柏德同聖安當資料呢??我都考慮緊乙2之選

kk80400 發表於 15-6-10 13:10
請問有冇柏德同聖安當資料呢??我都考慮緊乙2之選

柏德可參考上面#168, band1 33.7%

聖安當小學:

根據2013-14學校報告, 小六人數為 120 人,派band 148人,升band 1比率40%

http://025.saps.edu.hk/promote/index.php?p=1314allocation

英華女學校  1
張祝珊英文中學    1
藍田聖保祿中學     2
聖傑靈女子中學     5

聖言中學  5
觀塘瑪利諾書院      5

何明華會督銀禧中學  1
觀塘官立中學      3
順利天主教中學      4
中華基督教會蒙民偉書院     8
梁式芝書院      9
新生命教育協會呂郭碧鳳中學      3
保良局羅氏基金中學      1
Band1 Total  48

kk80400    發表於 15-6-10 13:46

xiaojij 發表於 15-6-10 10:49

你中左乙一喎!

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3057599

hkpapa852  等我仲以為九聖乙一有人唔中添!  發表於 15-6-10 13:57
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

我係中九聖。一個好好的朋友就30間外,楊仲明,唔知點解

記得佐聖班男仔弱d,但女仔派得唔錯。

但有一樣野要留意:有十個男仔派去「同系」的SJACS,呢個比率唔低,
並不是偶然。我相信他們當中是有B1生,情況一如SJACPS,當中有不
少B1生是唔想搏,而選擇上直屬中學。

所以我認為佐聖的派往Bl中學比率是因此而被拉低的。

xiaojij 發表於 15-6-10 13:57

我係中九聖。一個好好的朋友就30間外,楊仲明,唔知點解

可以的話,列佢的排位出黎,等大家參詳下。

請更新。
資料再核對中, 但平兆比例一定唔啱, 你去校網睇下, 6年級有6班, 共183人
http://www.skhlsk.edu.hk/tc_chi/intro/class_material.asp

奥脫福 發表於 15-6-10 14:04
記得佐聖班男仔弱d,但女仔派得唔錯。

但有一樣野要留意:有十個男仔派去「同系」的SJACS,呢個 ...

佐聖女仔派band 1 學校人數:

http://www.jvsj.edu.hk/news/1415/2012-2014%E6%9C%AC%E6%A0%A1%E5%B0%8F%E5%85%AD%E5%8D%87%E4%B8%AD%E6%B4%BE%E4%BD%8D%E6%A6%82%E6%B3%81.pdf

聖傑靈女子中學    5

伊利沙伯中學 1

藍田聖保祿中學    2
保良局何蔭棠中學 1

順利天主教中學    2

梁式芝書院      3
德愛中學   1

畢業生人數87人,但唔知有幾多個女生。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 15-6-10 14:09
資料再核對中, 但平兆比例一定唔啱, 你去校網睇下, 6年級有6班, 共183人
http://www.skhlsk.edu.hk/tc_chi/ ...
但會唔會係, 果個資料係2014-2015年6年級人數? 而上面果個係2013-2014年資料呢??
‹ 上一主題|下一主題