用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請 ...
樓主: elmostoney
go

Small World小學 Island Christian Academy正式入學申請於2月15日截止   [複製鏈接]

Do you know what intl school that kid is going to if not LS ?

ims係做人同愛心上一定唔及ica, 呢個我可以講, 因為最近識左位由IMS轉來SWCK媽咪.  學習上, ica會活潑好多, IMS就會比較谷, 有d枯燥, 但係我個仔未玩過, 一直都係返montessori, 所以佢無從比較.  始終谷d, 會快d見效, 但係唔係人人啱.  IMS亦會跟住小朋友取向走, 所以某d野如果小朋友好抗拒, 老師未必會push佢發展得好好, 呢個係montessori嘅特點, 好睇老師功力.

回復 tutubebe 的帖子

do you mean the one classmate who will go to another IS?  I can tell you it is a top one in HK, but I am not at liberty to say which one.  

So I really think that swck is pretty good in academic. At least the kidsCan successfully get a place in those top schools in both the LS and
the IS .

回覆:elmostoney 的帖子

Thanks for the info. 請問ICA 洋人入讀的比例如何?謝謝。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

Thanks a lot.

回復 reneeleung 的帖子

想請教一下大家, 什麼時候開始教小朋友中文字? 我仔仔現在15個月, 平日我們看英文書/字卡多, 中文比較少, 原因是中文書較少BOARD BOOK選擇, 而現在教他"基礎漢字500"又好像早了一點。
We are Little, but Not Less.
Support Little People of Hong Kong at www.facebook.com/littlepeoplehk

簽名被屏蔽

我個仔讀pre nusery 開始, 學校要求他入課室時要認自己名牌. 我當時家裡的牆壁貼滿生字俾佢認字.

may I know how many Chinese classes per week? Any idea abt the Chinese vs westerners ratio?

reneeleung  Dunno wor. I guess nobody can answer your question, even the school admin.  For example in SWCK, I saw a lots "Chinese face" at the school but they are diff nationality and native English accent.   發表於 12-3-23 10:41

回復 reneeleung 的帖子

Congrats Renee.....

Congrat Renee!  Now no need to worry anymore.

ICA於一年班, 每天都有半小時中文課, 二年班或三年班開始, 每天四十五分鐘.  分兩級別, 我還不知道高級組有多難, 今年就很容易, 認字和寫字都教得很慢, 這我也理解, 因為今年的一年班其實還未正式有課程, 都是現任幼稚園老師自行訂下來.

如果孩子有興趣, 我覺得三歲後可開始認字, 我的兒子當時看到姐姐學字, 也願意跟著學, 當時他才三歲兩個月, 一年下來學了五百字, 他還不懂抗拒, 再加上是唸全普通話學校, 所以對學中文的態度很正面.  始終讀以英文為主的IS, 要孩子學得流利的中文, 真是一場硬仗.  我家有親友的孩子唸英基中學, 跟父母說中文, 但sibling之間說英文, 跟中國人的同學也是說英文.  那來動力學好中文呢? 不過是當一科科目來唸, 從不看課外書.  我認識的漢基和星加玻國際學生 (中學), 情況大都如此, 所以早點著緊中文, 絕對有需要.  亦因此, 之前我不太在意教女兒英文, 她不肯學, 由她, 反正她上IS, 一定學會, 當然九月開學時, 她的閱讀水平就比同學差, 那是無可避免.

reneeleung  對, 作為中國人點可以唔識中文.  發表於 12-3-23 14:10
eneresnat  那SWCK K1&K2是否也是每天半小時中文?  發表於 12-3-23 11:39

eneresnat , 你當swck同esf中文差唔多就係架啦, 我個女冇係swck讀過k1&k2, 不過據聞都係唱遊下咁, 認字寫字就唔會啦.  其實入得swck, 想小朋友學好中文, 都係靠自己.  洋人標準同我地唔同, 好少人要求比較流利 (意指要識得閱報, 寫下日常溝通電郵).  

讀is, 中文start early比較好, 當然唔洗歲幾兩歲就開始, 太早學, 其實唔明字意.  三歲幾四歲差唔多啦, 其實都係認下字, 讀下簡單課文, 一日十幾分鐘, 都冇物壓力.  我個仔而家大d, 一日讀十五鍾左右, 如果佢態度合作, 唔拖時間, 已讀到好多架啦.  佢剛開始寫字, 老師教左筆順, 佢寫緊一二三四 (montessori training令佢有能力拿筆), 一星期寫三四日左右, 每次五分鐘左右.  佢讀完漢字五百, 而家讀緊開明國語初小第二册同幼童文庫嘅故事, 很可愛的課文, 呢篇係佢而家讀緊嘅其中一段:

小白兔在家裏, 聽得外面敲門. 他問: 誰敲門?

外面的說: 家住樹林裏, 身穿羽毛衣, 來去像飛機, 今天來看你. 你猜我是誰?  (注意, 成段都係五字, 好有rhythm, 都係當時剛由文言文轉白話嘅文學人篇寫, 既有文言文嘅嚴緊, 亦有白話嘅簡單易明, 係當今少有人能做到, 而且當時編寫課本嘅人比較有教育抱負, 唔係下下當搵錢工具)

小白兔說: 你是小鳥. 請進來吧.

讀完漢字五百, 我知好多人用青田,但係文筆同生動性同開明一比, 立見高下, 所以我屋企有一大堆人地比我嘅青田, 我都冇同小朋友睇過.

eneresnat  多謝你的推薦, 很有用! 希望你將來繼續分享教小朋友中文的心得 :)  發表於 12-3-26 09:43

does anyone know what will be the school hour?  when will the new term be commenced?  thanks a lot

new school term for ICA starts around 8/20 (same as ESF), school hours 8 am ~ 2:30 pm.  child needs to bring own lunch.

簽名被屏蔽

字卡少了一整句的概念, 所以我覺得漢字五百比較好, 我們用字都不是單字啊, 不論說話寫字都是一整句.  到現在我都沒要求女兒寫句子, 她每天寫三個生字, 每個字寫七次, 然後我讓她重複寫同一set字三~四日. 不求量, 即使寫了三四日, 有時她還是沒有學會, 又或過一段時間又忘了, 一來她不是一個聰明的孩子, 二來她超級爛玩, 所以很心散, 三來, 她比較喜歡學英文, 而且對寫字, 不論中英, 都沒有太大興趣, 所以仍要時間浸.  我始終覺得, 會讀書, 喜歡讀書最重要, 所以我比較重視反覆讀文章, 每天都讀六七頁, 每頁40~50字.  
‹ 上一主題|下一主題