用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啟思小學附屬幼稚園Interview
樓主: 3pigmama
go

啟思小學附屬幼稚園Interview [複製鏈接]

各位諗住俾留位費既家長.. 原來唔洗一定星期四先交錢.. 之前交都得.. 星期四只係DEADLINE...  =)...

原帖由 wishwong 於 11-11-9 10:23 發表
講真.. 讀得呢間.. 我真係預咗小朋友直升.. 我INTERVIEW既時候..都好担白同老師講我諗住一條龍直升...
如果你諗住小學一定走.. 可能係番學以外既時間都要同佢補補...
不過.. 我見到佢地小一派位都有好多名校收.. 好 ...

係呀, 我都有同一個疑問, 想知佢地考到其他名小學的畢業生, 係咪在外面有好多補習.
其實聽一d讀緊cpskg的媽咪講, 佢地k2同k3的功課都唔少, 我唔太担心如果入了私小直資小一後難適應, 如果佢地幼稚園已經培養出愛閱讀,探究,自律和好學的精神,小朋友喜歡上學, 已經係成功的一半.
我反而担心佢地讀完k2, k3上學期要考小學時, 那時候小朋友的程度是否能應付私小,直資interview 的要求.
我心儀的小學要求小朋友愛閱讀, 有創意, 敢發問, 夠主動,而且presentable, 似乎cpskg都可以幫到我小朋友.
這不是一個很match 的選擇嗎?
唯一憂慮是如果小學interview的要求是中英文寫字能力好, 閱讀理解(要認深字)和數學能力高, 這些比較學術性的測試, 可能真的需要在cpskg以外再補習.
很想聽聽大家意見...

原帖由 shirleylee_0514 於 11-11-8 23:47 發表
終於收到信喇都係am
交$時係咪會比埋講座邀請信?

congrats!

回覆 1# iloveal 的文章

thank you~~

我比較擔心既係好多名校都唔PREFER細仔..EVEN自己小朋友有幾OUTSTANDING... 係生理上始終差過大仔... 寫字咁就已經有明顯分別...
但如果只係APPLY D普普通通既小學.. 我又何必轉呢??
入到D出名既小學... 我諗大部分既家長都會幾谷小朋友... 我唔想小朋友日讀夜讀... 增加"知識"又唔增加"智慧"....人學一樣樂器.. 我要學夠兩樣... 完全冇意思...

原帖由 iloveal 於 11-11-9 11:05 發表

係呀, 我都有同一個疑問, 想知佢地考到其他名小學的畢業生, 係咪在外面有好多補習.
其實聽一d讀緊cpskg的媽咪講, 佢地k2同k3的功課都唔少, 我唔太担心如果入了私小直資小一後難適應, 如果佢地幼稚園已經培養出愛 ...

原帖由 wishwong 於 11-11-9 11:02 發表
其實所謂"打好基礎"既意思係咪將佢地既痛苦生涯推前呢? 如果佢地K1已經開始好多功課做.. 咁當然..到佢地P1既時候就唔會覺得多功課係咩一回事... 但咁樣係咪家長想見到既呢?
有D學校吹捧K3英文程度已經係P2既LEVEL.. ...

真的十分認同你的講法, 我有個同事有兩個仔,兩個都係讀梗RC,大仔讀P5, 由ESF直上, 細仔讀P2, 由CPSKG K2時考入RC.  
我以為佢大仔英文一定好過細仔, 但原來佢話細佬英文底子打得好過大佬, 大佬只係TALK得, 但英文文法, 寫作都没細佬好, 細佬本身性格無大佬咁OUTGOING, 但讀完CPSKG 後有了很大POSITIVE的改變, 都是CPSKG的培育. 細佬中文,普通話也十分好, 出乎他們意料之外. 但當然入了RC之後反而走向下坡...
我同事的結論是, 他的細仔根基打得好, 没有太多OVER佢年齡的補習和興趣班, 反而大佬小時真的讓他上了很多不同的課程, 谷他做越過他本身年齡的學習, 反而MISS咗適合他年紀的事, 結果他們都有後悔没有給大佬一個適時的教育.但没法, 第一個仔...是比較緊張,而且無經驗.

原帖由 wishwong 於 11-11-9 11:21 發表
我比較擔心既係好多名校都唔PREFER細仔..EVEN自己小朋友有幾OUTSTANDING... 係生理上始終差過大仔... 寫字咁就已經有明顯分別...
但如果只係APPLY D普普通通既小學.. 我又何必轉呢??
入到D出名既小學... 我諗大部分 ...

細仔呢個問題我都好担心! 我都有考慮讓他下年讀pn先, 直上k1-k3, 唔想repeat k1 or k2.
都是因為名私小認為細仔還是太細.

好似時間越耐,, 越了解CPSK.. 就越鍾意呢間學校..
越黎越唔想再IN其他學校 (已經決定放棄其他兩個K1 OFFER)... 免得自己再有選擇又要三心兩意..好麻煩...
好多家長話擔心CPSK課程淺...小朋友第日抗壓力低... 其實我又唔見得O個D讀緊名校既小朋友適應力有幾強... 反而見到不少自殺新聞...
其實CPSK課程未必淺,, 只係其他學校課程太深...
我最關心係第時小朋友鍾唔鍾意CPSK既老師...鍾唔鍾意番學... 如果佢鍾意..我地就放心哂....

原帖由 iloveal 於 11-11-9 11:23 發表

真的十分認同你的講法, 我有個同事有兩個仔,兩個都係讀梗RC,大仔讀P5, 由ESF直上, 細仔讀P2, 由CPSKG K2時考入RC.  
我以為佢大仔英文一定好過細仔, 但原來佢話細佬英文底子打得好過大佬, 大佬只係TALK得, 但英文文 ...

我地都有咁諗過.. 想下年先APPLY LH PN.. 等SEP 2013先讀CPSK K1.. 今年APPLY只係想小朋友見吓間學校.. 睇吓佢鍾唔鍾意... 點知有OFFER..仲要係AM..
所以諗,,如果一路直升就唔怕大細仔問題... 當然..如果要APPLY 出面P1.. 肯定有問題.. 但我又唔想因為咁而PUSH小朋友REPEAT K3一年或者讀CPS P1一年再考... 好奇怪..

原帖由 iloveal 於 11-11-9 11:32 發表

細仔呢個問題我都好担心! 我都有考慮讓他下年讀pn先, 直上k1-k3, 唔想repeat k1 or k2.
都是因為名私小認為細仔還是太細.

iloveal, wishwong

你地講得好岩......聽日再去多次學校...睇下返學放學既情況....再問清楚下課程先....

"學之園係一間谷嘅學校", I am not sure.
I can tell you that the kids in PN class has already learnt some chinese wording through cards, most of the kids can handle it, don't underestimate the kids. I also feel surprised that my kid can recognize the chinese wording like "daddy", "mummy", "moon", "people", "boy", "girl" etc in 2 months (more than 10 chinese vocab)
actually, most PN class in kindergarten starts to learn chinese words.

原帖由 patrick18 於 11-11-9 00:09 發表
學之園係一間谷嘅學校,PN己經要睇中文字卡,到K2就有面試要上。

原帖由 lukimama 於 11-11-9 14:19 發表
"學之園係一間谷嘅學校", I am not sure.
I can tell you that the kids in PN class has already learnt some chinese wording through cards, most of the kids can handle it, don't underestimate the kids. I  ...

Is your kid studying in LH PN now? which branch? I want to know if their PN class has super big bb like Sep or Oct of previous year.  I know there are Nov/Dec kids in their PN.  Not sure if any small B born in July/Aug in their PN.

原帖由 wishwong 於 11-11-9 11:44 發表
我地都有咁諗過.. 想下年先APPLY LH PN.. 等SEP 2013先讀CPSK K1.. 今年APPLY只係想小朋友見吓間學校.. 睇吓佢鍾唔鍾意... 點知有OFFER..仲要係AM..
所以諗,,如果一路直升就唔怕大細仔問題... 當然..如果要APPLY 出 ...

如果cpskg係你第一志願, 直上cp也是你的計劃, 那你的方向已經很清晰! 不用再煩了. 我相信cpskg 是不會有大細仔之分的, 因為他們是會就個別差異來施教!  我同事的細仔也是nov 細仔呀!

CPSK係我地第一志願. 九龍塘既K我地都只係報同IN咗呢間... 如果唔係CPSK.. 我地都唔會考慮俾小朋友搭校車... 如果小朋友喜歡間學校.. 我都會直上CPS.. 唔再考其他小學.. 但呢樣野其實唔急... 等佢大D再問佢都唔遲..
但如果佢上CPSK都已經唔開心.. 咁我地都幾頭痕...

原帖由 iloveal 於 11-11-9 14:35 發表

如果cpskg係你第一志願, 直上cp也是你的計劃, 那你的方向已經很清晰! 不用再煩了. 我相信cpskg 是不會有大細仔之分的, 因為他們是會就個別差異來施教!  我同事的細仔也是nov 細仔呀! ...

我今日留左位啦, 但肯定學校無校車到我個區, 頭痕中!

你地去唔去個TALK? 個TOPIC 我覺得麻麻地有興趣, 不過就想去下學校看多次環境同見下D老師

你住邊區?? 係咪CONFIRM會讀CPSK?

有TOPIC既咩? 唔係OVERALL講吓課程同學校咁咩
?

我一定會去聽呀... 好想多D了解間學校.. 因為FORUM唔多人講CPSK..

原帖由 katie0208 於 11-11-10 11:11 發表
我今日留左位啦, 但肯定學校無校車到我個區, 頭痕中!

你地去唔去個TALK? 個TOPIC 我覺得麻麻地有興趣, 不過就想去下學校看多次環境同見下D老師

你去做學校登記未? 佢地即時比左張通告問你去唔去一個seminar, 題目是關於"腦基礎" 的, 唔系關於課程的

We live in Sham Tseng. They have school bus to Tsuen Wan only jar ....

Yes, my kid is studying in LH, PN class. I am not sure if there are many small Bs. I know some were born in May, June, not sure if any were born in Dec.

原帖由 iloveal 於 11-11-9 14:27 發表

Is your kid studying in LH PN now? which branch? I want to know if their PN class has super big bb like Sep or Oct of previous year.  I know there are Nov/Dec kids in their PN.  Not sure if any smal ...

係我老公去登記.. 佢冇講關於呢個SEMINAR.. 係咪免費..? 你唔係指10 DEC O個個???
原帖由 katie0208 於 11-11-10 11:23 發表
你去做學校登記未? 佢地即時比左張通告問你去唔去一個seminar, 題目是關於"腦基礎" 的, 唔系關於課程的
‹ 上一主題|下一主題