用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母幼稚園 聖母幼稚園同學會 part III
樓主: sara11
go

聖母幼稚園同學會 part III [複製鏈接]

lola,
sara = 10:30-10:50
係喎!不過可以你地行去大家樂先,又或者之前食!等白太浦頭問下佢!

原帖由 lola2008 於 09-11-25 12:20 發表
sara, kcpak, 我哋後日係咪一齊食早餐姐,再講吓大家嘅時間,睇吓點夾。

我 : 10:10 - 10:30

但大家樂係咪過咗11:00 冇早餐食,sara 你响我後面,實過嘅bor. ...

原帖由 lola2008 於 09-11-25 12:38 發表
嘻嘻!我己經第一時事間改咗!咁都畀你捉到。

呵呵,我怕你地去錯呀

你無揍囡放學咩

係囉!唔得先補,唔好咁快加重負擔($$ + time)!

原帖由 lola2008 於 09-11-25 12:13 發表
未報呀!我要睇吓阿囡份卷派番嚟咩環境先,因為阿囡話佢listening 又考得幾好, 如果成份卷考得中規中矩,咁我自己教算喇!費事再多一叢嘢要温啦!

...

imcc0_0

please check pm

原帖由 sara11 於 09-11-25 12:52 發表
係囉!唔得先補,唔好咁快加重負擔($$ + time)!

咦,咁我應唔該比亞囡學普通話同英文呢

醒目開學勳章

我都覺得唔掂至補喇,將來學校實教普通話,睇定D。

原帖由 pyma 於 09-11-25 14:18 發表

咦,咁我應唔該比亞囡學普通話同英文呢

原帖由 lola2008 於 09-11-25 14:54 發表
我都覺得唔掂至補喇,將來學校實教普通話,睇定D。

我有咁諗架,只因我唔掂,想順便叫佢教埋我

係呢,你地有無教佢地串字呢,點教呢

好耐之前聽過一D幼稚園講座,佢地話學前年齡既小朋友其實唔適合串字,佢地應該學習探索,所以點解好多幼稚園取消左默書!不過香港既教育制度係另類,永遠部門與部門之間係夾唔到,幼稚園唔駛默書,但係小一就即刻要!唉,真係無所適從。而我自已既想法就係跟住學校要求去做,其餘就唔加俾佢,第一無時間,第二想佢好好享受幼稚園階段既時光!

原帖由 pyma 於 09-11-25 15:17 發表

我有咁諗架,只因我唔掂,想順便叫佢教埋我

係呢,你地有無教佢地串字呢,點教呢

lola & kcpak,

我聽日又要上大陸做野,你地約左幾點食早餐就around 晚上7:00pm call me!

lola,
pm 左我個mobile phone 俾你!

原帖由 sara11 於 09-11-25 16:02 發表
好耐之前聽過一D幼稚園講座,佢地話學前年齡既小朋友其實唔適合串字,佢地應該學習探索,所以點解好多幼稚園取消左默書!不過香港既教育制度係另類,永遠部門與部門之間係夾唔到,幼稚園唔駛默書,但係小一就即刻要!唉,真係無所適從 ...

噢,是嗎? 因為近期同亞囡溫多左書,中文OK, 但英文初時OK,但學多左,見m字頭就話係mother, 見e字就ears,見c字就cat, 我話唔係佢就估 car, bus ar,亂黎, 所以我諗緊係咪要教佢串字先認到囉。

係架,係香港就係咁,或者我聽日問下老師點教佢地認字先。

係呢,其實家長會你地會同老師傾咩多架,我見有d家長好多野問,但我就無咩野問。

係啦!我都未知問咩好?

原帖由 pyma 於 09-11-25 16:28 發表

噢,是嗎? 因為近期同亞囡溫多左書,中文OK, 但英文初時OK,但學多左,見m字頭就話係mother, 見e字就ears,見c字就cat, 我話唔係佢就估 car, bus ar,亂黎, 所以我諗緊係咪要教佢串字先認到囉。

係架,係香港就係咁,或者我聽 ...

原帖由 chole媽媽 於 09-11-25 16:36 發表
係啦!我都未知問咩好?

我諗住問下亞囡係學校係點架,因為我覺得佢係屋企同係學校係兩個人黎架。

仲有想問下老師點樣教佢做功課先啱,應該係話,當我對佢既功課有要求時,點樣令佢心服口服咁去改囉

去左咁多次家長會,我見另一位家長 (下午班果d或其他),都有好多野講下,我未見已傾,到我見完仲傾緊囉。不過,我老公話老師無投訴已好好喎。

醒目開學勳章

我有呀!我有得閑就教吓阿二串字,但通常係我串佢聽,我唔會强迫阿二串,不過簡單如 cat, dog, fish.....,阿二都識串嘅。

原帖由 pyma 於 09-11-25 16:28 發表

係架,係香港就係咁,或者我聽 ...

醒目開學勳章

呢樣嘢我好被動,我冇咩問,都係等老師講多,但我一定會打開本評估表睇,如果見到D 1,1  2,2 咁,我就會問多兩句。

原帖由 chole媽媽 於 09-11-25 16:36 發表
係啦!我都未知問咩好?

醒目開學勳章

收到!收到!但白太太仲未蒲頭,可能聽日至有聲氣喎!

原帖由 sara11 於 09-11-25 16:13 發表
lola & kcpak,

我聽日又要上大陸做野,你地約左幾點食早餐就around 晚上7:00pm call me!

lola,
pm 左我個mobile phone 俾你!

原帖由 lola2008 於 09-11-25 16:56 發表
我有呀!我有得閑就教吓阿二串字,但通常係我串佢聽,我唔會强迫阿二串,不過簡單如 cat, dog, fish.....,阿二都識串嘅。

亞囡最叻認fish, 咁即係要串先認到呀,都係問問老師,我而家晚晚返到屋企已似打仗,食飯,沖涼,睇/改功課,然後玩一陣,睇一陣書就要佢訓,佢仲不停話想學琴,如果要練埋琴,真係我c得。

不過亞囡好堅持,佢堅持左over 6個月仲係話要學,我真係服左佢

oic,不過,老師可能同我講完幾句之後,可能我已經唔記得晒我要問d咩.

我都會問下老師,佢係學校主唔主動,做唔做到老師叫佢做d野,好似你話咁,見到1,2個d,會問下老師.

原帖由 lola2008 於 09-11-25 17:05 發表
呢樣嘢我好被動,我冇咩問,都係等老師講多,但我一定會打開本評估表睇,如果見到D 1,1  2,2 咁,我就會問多兩句。

早晨, 我見完老師,而家返左公司, 今日有書展, 不過我經過時見到既都係同往年既差唔多,所以我見完就走喇, 今年有月曆派添

早晨呀!
今日見左老師,睇到本評估記錄,我都好滿意,老師都好主動同我講,所以都唔駛有咩特別問題.老師話我囡初時都比較被動,但宜家已經好左,會主動答下問題,係同學方面佢又會同人分享,但寫字就一般,英文認字又係一般,但總括都有進步.
老師黎講,低班呢位真係比到我信心,真係好nice,唔係一D敷衍了事D人.

原帖由 chole媽媽 於 09-11-26 10:31 發表
早晨呀!
今日見左老師,睇到本評估記錄,我都好滿意,老師都好主動同我講,所以都唔駛有咩特別問題.老師話我囡初時都比較被動,但宜家已經好左,會主動答下問題,係同學方面佢又會同人分享,但寫字就一般,英文認字又係一般, ...

我囡個老師都係好主動同我講, 我囡除左寫字最差外,其他成績我都滿意, 比我預期好,評語都唔錯, 老師叫我多訓練佢既小肌肉。

原來亞囡一宜寫字核突,係因為佢小肌肉未夠好, 仲以為佢無心機, 真係怪錯左佢, 不過老師話見佢近排對自己有所要求(唔知係咪因為我對佢有要求),有心機同進步,我真係好安慰同埋唔好比壓力亞囡至得。

仲有比sara講中,老師都話我囡比較成熟,唉
‹ 上一主題|下一主題