用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 天神嘉諾撒學校 09-10年度1C班報到
樓主: chuenma
go

09-10年度1C班報到 [複製鏈接]

係讀默(4)(5)
原帖由 peggylun 於 09-11-5 05:34 PM 發表
請問明天 中背默 or 中讀默 課文4&5???

Queenie,
Thank u very much!

請問各位家長學校派回English WS有無(12)呀?還有Supplementary Exercise(3)呢?因為我個女無呀!會唔會係漏咗呢?

原帖由 queenie1118 於 09-11-6 14:22 發表
請問各位家長學校派回English WS有無(12)呀?還有Supplementary Exercise(3)呢?因為我個女無呀!會唔會係漏咗呢?

WS(12) 同 SW(3) 我都無喎, 我諗係無架~

Help.

Anybody p.m. a phone for me.

My daughter haven't copy the handbook detail and haven't copy the chinese sentences homework.

Thanks a lot.

Did some one call you?

原帖由 chuenma 於 09-11-9 20:07 發表
Help.

Anybody p.m. a phone for me.

My daughter haven't copy the handbook detail and haven't copy the chinese sentences homework.

Thanks a lot.

Yes, Natalie call me this morning.

找不到幫手也好,給呀女一個教訓,知道已後要點做才對。我回家時佢好老定,叫我打電話問人咪得囉,後來知道無人問便知死。自巳責任要自巳做好,呀女上了重要一課,很真貴啊。

各位辛苦嗎?我覺得好辛苦,同覺得呀女好可憐。咁細個為咗測驗做咁多exe,又要寫咁多生字。

可能我係接老師電話最多嗰個,因多我1星期不在港,呀女去補習社做功課,之後總共兩次電話啦。話呀女d字醜,功課又做得唔好,好擔心佢測驗會唔識,其實功課都有B,不過d字就真係唔靚。可以話老師都好留意學生,其實你地d功課係唔係全對架。可能測完驗又會收到老師電話做賽後review,上次老師話我呀女默書都可以啦,唔算好高分,其實都我覺得都唔差啦,而家呀媽有d壓力tim,呀女加油!

好學校, 老師比較緊張!

醒目開學勳章

趁老闆出trip未返, 上黎呼吸下先.

chuenma,
其實我女d字都好醜怪, 功課亦唔係全對, 經常都係B級.
我地默完書先開始溫測驗, 足足辛苦左1個星期.
自我檢討:
1.忽略左平日溫習.
2.高估左我女既中文詞彙理解能力.

我發覺我女被我既"說話"感染左, 事緣每當有人問我學校功課多唔多? 我都會答: 唔多, 執筆時間仲少過幼稚園(真心話), 只係佢做得慢d啫. 某日, 我問我女: 學校功課多唔多? 佢答: 唔多, 仲少過幼稚園. 所以, 我會修改我既答法為: 唔多, 佢仲越做越快添! >> 希望佢真係會越做越快啦.

各位,測完驗後,有冇鬆一口氣呢?

我個女平均分有90分,不過失吧!

上星期同佢停晒D課外活動,想佢抖抖,點知里頭未抖完,果頭又默中英文又Quiz,真係人到顛!!!  真係好登佢地可憐。

talie,
原本想12月轉功課班,點知樓下突然又開左間新舖,所以12月會到樓下try try,一齊努力。

其實參加功課班是否好呢? 時間長嗎? 女女沒有參加, 因實在有太多 extra activities 但平均分有92分, 如參加功課班的話, 會否有更大的進步?

請不要誤會,女女參加功課班,是因為她放學在家不會做功課,而淨係看電視。若她能自律地完成功課,我才不會花$呢!

原帖由 peggylun 於 09-11-27 12:56 發表
其實參加功課班是否好呢? 時間長嗎? 女女沒有參加, 因實在有太多 extra activities 但平均分有92分, 如參加功課班的話, 會否有更大的進步?

Dear Winner,
Thank u very much!

有冇人去咗21/11/09的家長會/講座?有冇好嘢分享?
教女生涯好鬼悶,不如聖誕約出來玩吓?

有冇家長26/11/09 2:15 在筲箕灣香港教會進行中文朗誦?

阿女這兩晚睡覺前都話比我聽有煩惱,唔想返學。我問佢係咩煩惱,嚴重到唔想返學,佢話因為今日要掉位。我話掉位咪掉位囉!有咩問題?佢話唔想掉位,因為佢個位果塊白板佢KEEP得好靚好新,其他位的白板d角已經被跌爛左,因此唔想返學,希望唔返學就唔駛掉位,坐返自己個位甘話喎! 阿女,你個煩惱真係好大喎.......

Hi all 1C parents,

在今個星期二(即打針嗰日),Charmaine 的校褸和其他同學仔掉轉了, 她的校褸原本是22号 和在內縫上她的學号" 27",但她取回家的卻是21号。請各位家長如有發現,請告之。謝謝!!

請問是否不用考英文作文?

原帖由 shlam001 於 10-1-4 15:38 發表
請問是否不用考英文作文?

英作巳更改為中作

Thank You!
‹ 上一主題|下一主題