用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) ...
樓主: khmama
go

2009 派位試算表 (停用, 請於升中資料下載區自行下載) [複製鏈接]

原帖由 khmama 於 09-7-16 23:25 發表

如果你囡囡努力o的, 總有機會追番上band1既. band2可以試何官, 培道同九龍塘真光.

khmama,

謝謝你的回覆及意見.

呈完第二次分再請教你,給我意見.

kathymum

感謝khmama

原帖由 khmama 於 09-7-16 22:32 發表

你既成績係band2頭定中? 依家只係考咗一次試, 仲有兩次, 唔使咁快決定考邊間, 何官同真光屬band2頭, 唔算進取, 只怕到時你升咗上band1, 會後悔考band2.

吾該晒khmama,妳真是升中父母的明燈,小女五年級上學期成績好差,數學仲吾合格,下學期力追下進步了二十幾名,但老師話佢應該屬於band2中,我想問上學期成績會吾會影響第一輪見學校,因為成績表顯示出全年的成績,我好擔心呀,墾請回覆。

HI Khmama,
我已收你send E.mail 。勞煩你!Thanks!

原帖由 Mandy23 於 09-7-17 10:05 發表

首先謝謝你的意見 !
我諗我囡囡現是應是band2尾/3頭.  現在已幫她加強補習, 希望能上回b2頭.  另想問聖家書院banding是什麼? 對這校有什麼意見?

Thanks ...

聖家係band1中既英中, 校風唔錯. 但係如果唔係band1, 外人好難會入到去.

原帖由 smleung 於 09-7-17 12:07 發表
Hi khmama,

小女將升P.6, 現想幫她做profile, 請問應該用英文 or 中文做?
另外亞女P.5呈分試名次係7x / 17x,應該係band 1尾,九龍城區可否自行選 1) 旅港 (亞女比較活動型) 2) 黃芴南 or 銀禧, 唔知有冇機會?

請比些意 ...

如果係band1尾成績, 旅港同黃笏南都冇機會. 你可以有兩種做法:
1. 反正陪跑, 照報可也, 到時抽獎搏間好既. 但band1尾有機會最後一次呈分試失手跌落band2, 抽獎可能連band1尾英中都抽唔到. 又或者冇失手, 比你搏到間band1中上, 小朋友係唔係跟得到亦要考慮.
2. 自行穩穩陣陣, 搵兩間band1尾, 入到就算. 可以試丘佐榮同陳瑞祺喇沙.

Dear Khmama,

I had rec'd your e-mail.

Thank you so much!

Khmama, 多謝妳的指點.
Thank you!

原帖由 khmama 於 09-7-16 23:15 發表

沙官, 曾肇添同沙呂只可以選一間, 仲要放第一位, 如果唔係就抽唔到. 至於林裘謀,沙祟同培英都幾受歡迎, 尤沙祟同培英上年會考成績唔錯, 會唔會因此變得難抽入去要等o的家長提供資料. 郭得勝, 林漢光同鄭榮之屬band ...

DEAR Khmama,

黃大仙的德愛中學好嗎?

我亞囡由band 1中, any other suggestions?  Very urgent

我女兒在觀塘小學考 210人 - 48名, 中 B 英 A 數 A 常 B, 如果考培道及九龍真光中學, 是否穩入 ? 因為我想她入女校, 但找一些女名校可能讀得比較辛苦, 起碼入了這兩間中學, 可能可以入到精英班 ?

大家比 D 意見我
‹ 上一主題|下一主題